Koliko puta se – nakon naporne nedelje i aktivnog vikenda u toku kojeg se, budimo iskreni, niste baš odmorili – u ponedeljak budite umorni i bez trunke energije? Zato što i sami znamo odgovor na ovo pitanje, odlučili smo da istražimo koje to namirnice mogu podići nivo energije u našem organizmu, kako bismo ih iskoristili za kreiranje ukusnog i zdravog doručka! U nastavku vam predstavljamo našu energy boost listu, kojom započinjemo novu radnu nedelju – a jednom kada isprobate namirnice koje smo naveli, sigurni smo da ćete im se i vi vraćati.

Čija semenke

Iako su čija semenke postale komercijalno popularne u wellness krugovima tek nedavno, one zapravo datiraju još iz vremena Maja i Asteka. Čija semenke su još među ovim plemenima bile poznate kao izvor energije, a dve kašike ovih semenki u sebi sadrže 11 grama vlakana, 4 grama proteina i 12 grama ugljenih hidrata. Upravo zbog visokog sadržaja vlakana, čija semenke mogu da apsorbuju 10 do 12 puta više vode od svoje težine, što ih čini savršenim za kreiranje jutranje kaše ili pudinga.

Kikiriki puter (ili puter drugih orašastih plodova) pomešan sa voćem

Kombinacija hrane koja je bogata vlaknima, kompleksnim ugljenim hidratima i proteinima je nepogrešiv izbor za energetski doručak. Na primer, pomešajte svoje omiljeno voće (kao što su jabuke) sa čistim kikiriki puterom ili puterom od badema i osetićete priliv energije koji će vas držati celog dana! Ovo je proteinski doručak za šampione.

Švapski sir

Švapski sir poznat je po svojoj teksturi, ali i činjenici da ima nisku količinu mlečne masti (tek oko 1%). Takođe, u sebi sadrži oko 28 grama proteina i adekvatnu količinu vitamina B12 za dnevni unos – a ovaj vitamin zaslužan je za energetske reakcije enzima u telu. Švapski sir će vas lako zasititi, a još jedna njegova prednost je i ta što sadrži visoku koncentraciju selena, antioksidansa integralnog za zdravlje tiroidne žlezde. Ovim sirom možete zameniti dnevni unos mleka u toku doručka, a možete ga kombinovati i sa slanim i sa slatkim namirnicama poput bobičastog voća, vafla, palačinki, breskvi, dinje, cimeta…

Krastavac i humus

Krastavci su bogati vodom koja je značajna za hidrataciju organizma ujutru, dok je humus odličan izvor preko potrebnih jutarnjih proteina, kao i magnezijuma značajnog za funkcionisanje mišića. A krastavac i humus su, pre svega, preukusna osvežavajuća kombinacija!

Comments