Biti dobar domaćin je definitivno nedovoljno cenjena veština koju svako treba da poseduje. Budimo iskreni, ko ne voli osećaj uzbuđenja koji dolazi s pozivom u nečiji dom gde znate da ćete biti dočekani, ugošćeni i da ćete se osećati kao kod kuće?

Određeni saveti za kućnu žurku mogu vam pomoći da prazničnu proslavu pretvorite u ultimativnu umetnost i ostanete u najboljem sećanju svih svojih zvanica. Baš zato, pripremili smo nekoliko jednostavnih tips & tricks koji će učiniti da se vaši prijatelji osećaju opušteno i prijatno u svakom trenutku.

Saveti za kućnu žurku – novogodišnji tips & tricks

Stavite čiste peškire

Ništa nije udobnije od sveže opranih peškira. Pre nego što gosti stignu, pobrinite se da operete i osušite dovoljno dodatnih peškira za ruke, ali i telo, budući da ne želite da mirišu ustajalo ili kao da su bili sklonjeni u ormar za posteljinu. Možete ih uredno složiti i staviti na kraj kreveta ili postaviti u kupatilu za maksimalnu udobnost.

Obezbedite osnovne toaletne potrepštine

Zamislite da ste u hotelu; obezbeđivanje stvari za higijenu poput šampona, gela za tuširanje, paste za zube i toalet papira predstavlja osnovne potrepštine za vaše goste. Možda su zaboravili da spakuju svoje toaletne potrepštine ili su jednostavno računali na to da će biti u potpunosti obezbeđeni u vašem domu. Takođe, ovo je sjajan trenutak da iskoristite uzorke koje ste možda sakupili kroz godine.

Obezbedite dovoljno grickalica

Osećati se kao kod kuće znači biti kvalitetno nahranjen (ne želite da vam gosti budu gladni), stoga uvek imajte nekoliko brzih grickalica pri ruci. Važno je da pazite na alergene i znate ukoliko je neko od vaših gostiju alergičan na određeni sastojak ili praktikuje specifičan način ishrane. Bonus poeni ako znate omiljene grickalice svojih gostiju!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@sabrinabarbarese)

Imajte dodatne punjače pri ruci

Predviđanje potreba gostiju jedan je od najboljih načina da im bude udobno i prijatno, a postavljanje dodatnih punjača nikad nije na odmet. Svako je bar jednom zaboravio da spakuje punjač, ali čak i ako su se vaši gosti setili da ponesu svoj, pristojno je imati već priključen i lako dostupan punjač. Kao rešenje koje odgovara većini uređaja, postavite bežični punjač koji je kompatibilan s različitim vrstama uređaja.

Obezbedite jednostavno povezivanje na Wi-Fi mrežu

Kada se vaši gosti smeste, jedna od prvih stvari koje će želeti da urade je da se povežu na wi-fi. Olakšajte im to kreiranjem beleške sa imenom i lozinkom vaše mreže, a zatim je stavite na noćni stočić ili na obližnju komodu.

Oslobodite prostor u ormaru

Ako imate sreće da posedujete gostinsku sobu sa ormarom, velika je šansa da tu skladištite svoje stvari kad ste sami. Pre nego što vaši gosti stignu, premestite bilo šta što zauzima orman, kako biste napravili prostor za njihove stvari. Takođe, ne zaboravite da ostavite nekoliko ofingera kako bi vaši gosti mogli da obese odeću ako je potrebno.

Ne zaboravite da obezbedite kafu ili čaj

Ako postoji nešto što mnogi ljudi ozbiljno shvataju (i ne praštaju ukoliko im je onemogućeno), to je jutarnja kafa. Unapred proverite sa zvanicama kako piju kafu (ili čaj) i imajte te sastojke pri ruci kada stignu. Postavite različite šolje i mleko (kao i opcije, kao što je sojino mleko), kao i dostupan izbor meda i šećera – kako bi gosti samostalno mogli da se usluže čim se probude. Takođe, ukoliko posedujete šolje ili posude za šećer s tematskim prazničnim motivima, iskoristite priliku i postavite ih!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna (@anna_janic)

Pripremite knjigu utisaka (da, dobro ste pročitali)

Ukoliko prijatelji provode praznike kod vas, sigurno će stvoriti zabavne uspomene za pamćenje tokom svog boravka. Kako biste ove trenutke sačuvali od zaborava (i kako biste dobili potvrdu o tome kakav ste domaćin), pripremite knjigu utisaka i podstaknite goste da napišu lične poruke i zabeleže posebne momente. Vremenom, vaša knjiga će postati neprocenjiva uspomena koju ćete sve više ceniti kako vreme prolazi!

Opustite se i uživajte

Znamo da želite da budete uvereni da je svaki detalj na svom mestu, kao i da je svima prijatno, ali ne dozvolite sebi da preteranom opterećenošću stvorite kontraefekat. Iako biti domaćin podrazumeva stvaranje tople i dobrodošle atmosfere, zapamtite da ne postoji savršenstvo. Odmaknite se na trenutak, opustite se i dozvolite svojim zvanicama da se raskomote. Takođe, dajte sebi dozvolu da na trenutak predahnete u drugoj sobi ako osećate preveliku napetost. Podsetite se da želite da se osećate smireno i opušteno i uživate u žurci koju ste priredili.

Pročitajte i ovo: Vodimo vas u obilazak novogodišnjih bazara: Ovih 6 najmagičnijih lokacija u Beogradu će vas oduševiti

Naslovna fotografija: pinterest.com/thediymommy.com

Milica Nešić

Comments