Verovatno ste svesni da, ako želite da vam kosa dobro miriše, lična higijena je ključna. Kosa može da miriše svaki dan, a u tome vam mogu moći i različiti proizvodi. Pramenovi imaju sopstvenu aromu, koja odražava proizvode koje koristite, koliko kosu redovno perete i različite faktore životne sredine.

Saveti za mirišljavu kosu

Mirisno ulje

Ako tražite način da pojačate miris kose, eteričnim uljima namažite kožu glave ili kosu (ili oboje). Eterična ulja mogu učiniti da vam kosa lepo miriše i ima više razloga što su odlična za kosu, a možete ih birati na osnovu svog raspoloženja ili potreba. Preporučuju se ona koja odgovaraju i temenu i kosi. Posebno se ističe miris peperminta, ruzmarina, lavande i pomorandže. Samo budite sigurni da je proizvod formulisan za gde god da ga koristite.

Izbegavajte cigarete

Iako bi trebalo da izbegavate cigarete, pored negativnih karakteristika, dim duvana može ostaviti i neprijatan miris u kosi. Ako ste pušač, možda nećete shvatiti koliko duboko može ući u vašu kosu. Ona brzo upija, tako da izbacivanje bilo kakvog mirisa, posebno dima, može biti teško. Naravno, najbolji i najlakši način je da je operete šamponom, ali da je potom redovno negujete.

Koristite mirisne proizvode za stilizovanje

Dok se i šampon i balzam ispiraju sa kose, proizvodi za oblikovanje, poput pene i gela, ostaju u kosi. To znači da će se miris u tim proizvodima zadržati sve dok je ne operete.

Pročitajte i: Ne treba vam ni fen ni pegla: Ove frizure su spas tokom vrelih letnjih dana

Redovno perite kosu

Postoje različita mišljenja o tome koliko često bi trebalo da perete kosu. S jedne strane se smatra da bi to trebalo raditi što je ređe moguće kako biste očuvali svoja prirodna ulja i kožu glave, dok se s druge strane veruje da je bolje da se pere češće kako biste izbegli nakupljanje prljavštine. Ako vam je prioritet da vam kosa miriše dobro svaki dan, češće pranje je bolje.

Loš miris se javlja na koži, skalpu ili kosi usled skupljanja bakterija. Pranje kose i temena radi uklanjanja ulja, prljavštine i bakterija može pomoći u sprečavanju nagomilavanja lošeg mirisa. Svakako se ne preporučuje svakodnevno pranje kose, već dva do tri puta nedeljno.

Proverite da li imate zdravstveni problem

Pre svega navedenog, najvažnije je da budete sigurni da vam se kosa ili koža glave ne osećaju zbog određenog zdravstvenog problema. Stanja kao što je seboroični dermatitis (intenzivna perut) mogu imati neprijatan miris. U takvim slučajevima ne oklevajte da zakažete pregled kod svog lekara ili dermatologa, koji vam mogu pomoći da uočite šta se dešava i da rešite problem umesto da samo privremeno prikrijete miris.

Ako navedeni koraci ne funkcionišu ili ste zabrinuti da možda imate zdravstveni problem koji uzrokuje loš miris u kosi, obratite se lekaru. Onda kad uspostavite svoju rutinu i rešite osnovne probleme, vaša kosa će mirisati svaki dan.

Pročitajte još i: Disko kovrdže – frizura koja donosi energiju kultnog Studija 54

Naslovna fotografija: instagram.com/comely.way

Marija Gavrilović

Comments