Lokne zahtevaju mnogo dodatne nege zbog svoje suve prirode – zato su novi saveti za negu kovrdžave kose uvek dobrodošli. Ako ne koristite odgovarajuće proizvode, loknasta kosa može više liči na metlu nego na kosu. Ravna kosa u većini slučajeva izgleda sjajno i zdravo, što nije slučaj sa kovrdžavom. Svaka osoba sa kovrdžavom kosom suočava se sa mogućim scenarijem suvog vlasišta i suvih pramenova.

Kovrdže zaustavljaju prirodni protok ulja do vrhova pramenova, sprečavajući vašu kosu da dobije adekvatno podmazivanje koje joj je potrebno za zaštitu. Barijera za vlagu se lomi i nije u stanju da zadrži hidrataciju, što uzrokuje da postane kovrdžava.

Ironija suvog vlasišta je u tome što može da pokrene vaše telo da proizvodi više ulja kao kompenzaciju. To dovodi do nakupljanja ulja na koži glave, koje postaje hrana za gljivicu Malassezia Globosa i izaziva perut.

Tužna istina je da, kad se kosa osuši, ona gubi snagu koja je održava netaknutom. Voda izlazi kad se kutikula otvori, slabi pramen kose i dovodi do lomljenja. Kad dodate četkanje, stilizovanje ili feniranje, to može dodatno pogoršati situaciju utičući na folikule dlake i dovesti do stanjivanja kose. Kako da sve to sprečite? Donosimo pet korisnih saveta.

Saveti za negu kovrdžave kose: 5 predloga

Zaštitite kosu svilenom kapom ili jastučnicom

Prvi savet za održavanje kovrdža uključuje zaštitu u vidu svile (ili satena). Svako ko ima kovrdžavu kosu treba da je štiti svilom kako bi zadržala vlagu. To može biti kapa ili jastučnica. Ono što većina ne shvata je da spavanje na grubljim tkaninama poput pamuka može učiniti više štete nego koristi vašim loknama. Kad se pramenovi trljaju o pamuk, to može izazvati trenje, statiku, kovrdžanje i učiniti ih suvim. Nošenje svilene ili satenske kape noću može pomoći da lokne ne ispucaju i osuše. Nanesite ulje za kosu pre nego što stavite kapu, pa ćete se probuditi sa mekšom kosom koja se lako može stilizovati.

Redovno nanosite masku

Ovo može delovati kao očigledan savet, ali mnogi to još uvek ne rade. Preporučuje se da lokne tretirate dubokom maskom za regeneraciju barem jednom nedeljno. U zavisnosti od toga koliko vam je kosa suva i kovrdžava, možda ćete želeti da to radite čak dva ili tri puta nedeljno. Što se tiče sastojaka u maski, suncokretovo ulje i shea puter dubinski neguju lokne, dok hladno ceđeno ulje semena baobaba pojačava sjaj.

Izbegavajte često feniranje

Svi znamo da toplotno oblikovanje nije najbolje za lokne, pa ako možete da izbegnete da ga radite prečesto, to bi bilo najbolje za vašu prirodnu teksturu kose. Međutim, ako apsolutno morate da se fenirate, izuzetno je važno da koristite sredstvo za zaštitu od toplote kako biste sprečili prekomerno sagorevanje.

Koristite difuzor

Ako morate da sušite fenom, treba da koriste dodatak za difuzor, koji ravnomernije raspršuje vreli vazduh iz vašeg fena, kako bi pomogao kovrdžama da zadrže prirodni oblik. Na ovaj način je manja verovatnoća da će vaša kosa biti preterano oštećena toplotom, a vaša frizura će da izgleda mnogo definisanije.

Izbegavajte često pranje

Još jedna uobičajena greška je prečesto pranje kose. Kovrdže su prirodno suve po prirodi, tako da njihovo pranje više od dva do tri puta nedeljno može izazvati više suvoće. Koristite nežno sredstvo za čišćenje kose koje neće lišiti pramenove njihove prirodne vlage.

Pročitajte i ovo: Glavni razlozi zbog kojih vaše lokne nemaju volumen

Naslovna fotografija: instagram.com/marieschnoell

Comments