Verovatno smatrate da su vaša rutina nege kože i nege kose dva veoma različita momenta u vašem danu. Ali kako se ispostavilo, njih dve možda imaju više zajedničkog nego što mislite. Baš kao što nega kože neguje kožu lica, da biste poboljšali i održali zdravlje vaše kose i vlasišta, morate da se brinete o njoj sa režimom proizvoda koji čiste, leče i štite.

Prilikom biranja proizvoda za negu kože glave, naravno, morate biti veoma obazrivi. Nije svaki sastojak pogodan za negu kose i kože glave, a razlog je jednostavan – zbog delikatne prirode samog skalpa. Koža skalpa je drugačija od kože koja se nalazi na vašem licu, tako da ona traži nešto drugačiji tretman. Skalp sadrži više folikula dlake i lojnih žlezda od kože lica, kao i drugih delova tela.

Način na koji tretirate kožu i kosu, takođe, varira. Na primer, površinske aktivne supstance koje se koriste za čišćenje kose i vlasišta razlikuju se od onih na koži lica i moraju biti napravljeni tako da se bave jedinstvenim mikrookruženjem kose i svojstvima barijere, različitim nivoima sebuma, i zaštitom od bledenja boje kose. U nastavku teksta pročitajte o pet sastojaka koji se preporučuju prilikom kupovine novih proizvoda za negu kože glave i kose.

Saveti za negu skalpa

Keramidi

Keramidi su lipidi (masti) koji su prirodno prisutni u koži. Oni popunjavaju praznine između pločica ćelija kože, držeći ih zajedno, tako pomažući zadržavanju vlage. Ako je keramida malo, zaštitna funkcija kože počinje da slabi. To dovodi do suvoće, dehidratacije, ekcema, iritacije i pucanja kože, kao i do akni, crvenila i povećane osetljivosti.

Iako se keramidi prirodno proizvode u koži, ovaj proces godinama može da oslabi, a koža samim tim postaje suva. Kod žena se količina keramida značajno smanjuje nakon 35. godine, zbog smanjenja nivoa estrogena.

Iz tog razloga, kod farmaceuta se informišite o tome koji proizvodi su najbolji za vas, kako biste pomogli koži glave u zadržavanju adekvatne količine keramida. Ako želite da na prirodan način povećate keramide, u tome vam može pomoći ishrana bogata zdravim mastima. Prema tome, svojoj ishrani dodajte više orašastih plodova, semenki i masne ribe.

Saveti za negu skalpa – aminokiseline

Dodavanjem proizvoda koji sadrže aminokiseline u svoju rutinu za negu kose ćete doprineti jačanju i celokupnom stanju kose. Naša kosa je uglavnom sastavljena od proteina po imenu keratin, koji daje snagu svakoj vlasi. Keratin se sastoji od šesnaest različitih aminokiselina, a one su glavni delovi proteina u našem telu. Ako imate adekvatnu količinu aminokiselina u organizmu, to znači da telo može proizvesti optimalnu količinu keratina i stoga povećati rast kose.

Pročitajte i ovo: Koja li je tajna zdrave kose? 6 jednostavnih trikova za negu

Svileni peptidi

Peptidi (masti) su veoma aktuelan sastojak kad je u pitanju nega kože glave i kose, a oni se, zapravo, sastoje od aminokiselina. Tzv. svileni peptidi se često koriste u proizvodima za negu kože kako bi se smanjili znaci starenja i kako bi se podržala barijera kože. Peptidi takođe mogu biti zaslužni za održavanje boje kose veoma “svežom”.

Hijaluronska kiselina

Velika je mogućnost da ste već dobro upoznati sa značajem hijaluronske kiseline za kožu. To je sastojak koji je najpoznatiji po tome što kožu održava glatkom i hidriranom. Ona se, inače, prirodno stvara u telu, i pomaže koži da ostane zdrava i hidrirana.

Isto tako, hijaluronska kiselina je dobra za kosu jer povećava nivoe hidratacije, štiteći je na taj način, sve dok poboljšava sjaj i mekoću. Različite molekulske mase hijaluronske kiseline mogu dostići različite dubine kože (ili dlake), te tako nude različite pogodnosti.

Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne treba da zameni mišljenje stručnjaka. Svako od nas poseduje drugačiji tip kože, i jedan proizvod ne mora da odgovara svakome na isti način. Ako niste sigurni koji proizvod bi vam najviše odgovarao, posavetujte se sa farmaceutom.

Pročitajte i ovo: Kako da izađete na kraj sa hormonskim gubitkom kose

Naslovna fotografija: instagram.com/hairby_emery

Nenad Grubanoski

Comments