Budući da rad od kuće poslednjih godina postaje norma, izgleda da je ovo idealno vreme da onaj ko razmišlja o freelance poslovanju – načini potez. Ali, koji je najbolji način da u tome uspe? Pojedini iskusni freelanceri su na društvenim mrežama podelili svoje savete. Ako su oni u tome uspeli, zašto ne biste i vi? Evo šta su preporučili…

Prvo izgradite iskustvo

Da, moguće je da počnete da se bavite freelance poslovanjem, a da niste radili u dizajn studiju ili kreativnoj agenciji. Ali, možda je najbolja praksa da ipak prvenstveno izgradite iskustvo radeći u tipičnom poslovnom okrženju, što će biti od ogromne važnosti kad se odlučite za freelance. Znanje o tome kako da prezentujete, dostavljate briefove, komunicirate sa klijentima, pa čak i jednostavna radnja kao što je pisanje i slanje e-mailova, frilens poslovanje će učiniti glatkim i za vas i za one s kojima radite. Zato ne morate da žurite da pređete na freelance, niti to mora da predstavlja iznenadnu, krajnju pauzu od tipičnog stalnog zaposlenja sa punim radnim vremenom.

Stvarajte kontakte

Iako biti freelance znači raditi nasamo, nijedna osoba nije ostrvo. Ljudi će vam biti potrebni u građenju karijere, zato je najbitnije da nikog ne potcenjujete. Svako je potencijalni kontakt, čak i onaj sa manje iskustva od vas. Zato budite uljudni. Gradite mostove i nemojte ih paliti. Održavajte kulturan odnos s ljudima; šerujte njihove tweetove sa drugima, činite lepe stvari za njih. Možete se priključiti određenoj grupi freelancera ili klubu preduzetnika gde možete primiti i dati savet. Kolektivna mudrost i podrška su veoma potrebne. Mnogi freelanceri ne bi uspeli baš bez praktikovanja ovakvog pristupa.

Prema klijentu se odnosite bolje nego drugi freelancer

Uspeh freelancera ogleda se u odrađenom poslu, ali i u ljubaznom odnosu s klijentima. Budite komunikativni; čak i neformalne klijente (prijatelje, poznanike) tretirajte kao regularne klijente. “Ovde sam. Da li vam je nešto potrebno?”, jednostavna rečenica koja čini čuda za karijeru freelancera. Klijenti su uvek zauzeti, pa ih mali podstrek može podstaći da zahtevaju još posla od vas. Odradite dobar posao, pa će dividenda biti velika. Klijenti mogu biti vaši najveći promoteri.

Comments