Letnji odmori nam se približavaju i jedva čekamo da pobegnemo od svega i maksimalno se opustimo! Dok razmišljamo na kojim plažama ćemo da uživamo, šta ćemo sve da obiđemo, vidimo i doživimo, poslednje što nam pada na pamet jeste pakovanje.

Zato nije loše pogledati koji saveti za pakovanje su najefikasniji i koji će vam olakšati ovaj dosadni i naporni proces. Uvek je dobro uzeti u obzir faktore kao što su lokalni običaji, dnevni izleti, večere i sve što planirate na jednom savršenom putovanju.

U pomoć nam priskaču stručni saveti za organizaciju – saznaćete više o svim korisnim pravilima i trikovima za pakovanje kofera za letnji odmor:

 

Napravite listu za pakovanje

Bez obzira da li ćete svoju listu za pakovanje da otkucate u telefon, zapišete je u beležnicu i zalepite na frižider, biće vam najbolji prijatelj – jer će vam služiti kao podsetnik da baš ništa ne zaboravite.

Korisno je da odeću, koju planirate da spakujete, odvojite nedelju dana ranije i složite na jedno mesto. Tokom nedelje možete da dodajete ili uklanjate stavke sa tog mesta, dok proveravate vremenske prilike na lokaciji ka kojoj ste se zaputili.

Niste sigurni odakle da počnete? Postoji veliki broj aplikacija za liste za pakovanje koje se mogu preuzeti na internetu, kao i aplikacije koje odgovaraju svim tipovima turista. To će vam biti veoma koristan alat da se brzo i efikasno organizujete i spakujete.

Pakovanje prilagodite aktivnostima na putovanju

Neka pitanja koja treba da postavite sebi pre putovanja glase: „Koliko dugo idem na određenu destinaciju i koje aktivnosti ću imati?”, kao i: „Da li ću ležati na plaži, ići na planinarenje ili razgledanje gradova?” Poznavanje svega ovoga mnogo pomaže u planiranju odevnih komada koje ćete poneti.

Sastavljanje grubog plana puta unapred znači da se možete spakovati kako biste se prilagodili lokalnim kulturnim ili verskim običajima. Ako imate ideju o vrsti restorana koje želite da posetite, to će uticati na to da li se pakujete za ležerne ili luksuzne objekte.

Spakujte praktičnu odeću

Ograničen prostor u koferu ne mora da znači ograničene mogućnosti odeće. Najbolji način da osigurate da će odevni komadi biti maksimalno iskorišćeni je da planirate unapred i spakujete više gornjih delova nego donjih delova – kako biste mogli da ih kombinujete na više načina.

Birajte klasične komade koji mogu da se nose nekoliko puta, kao što je teksas šorts, na primer. Za letovanje su korisne i slip haljine, koje su lagane i koje se mogu nositi tokom dana kao pokrivač za plažu, a takođe i za večere, jer se mogu stilizovati sa štiklama ili ravnom obućom.

Zapamtite, ne morate da kupujete potpuno novu garderobu za svoje putovanje. Verovatno već imate praktičnu odeću koju već možete da nosite, pa odvojite vreme da zaista pređete kroz svoj orman da biste otkrili sve “skrivene dragulje” i uparili ih kako biste stvorili šik autfit.

Ne treba vam toliko cipela

Cipele zauzimaju mnogo prostora u koferu čak i kada su pravilno spakovane, a takođe su teške. Obično su dovoljna tri para cipela za prosečno putovanje.

Cipele koje mogu da se nose u više prilika, kao što su patike ili mokasine, biće vam korisne i za dan i za noć oslobađajući više prostora u koferu. Ne nosite štikle na letnji odmor osim ako je to baš neophodno – i vašim stopalima treba predah.

Koristite vreće za odeću

Vreće za odeću vam omogućavaju da predmete podelite u kategorije, koje kasnije lakše nađete u koferu. Na primer, u jednu ćete staviti donji veš, u drugu gornje delove, u treću haljine ili spavaćice. Takođe su korisne za odvajanje odeće vašeg partnera ili dece ako delite kofer, kao i za odvajanje čistih i prljavih stvari.

Pročitajte i ovo: 7 trikova koje morate da znate kad putujete avionom

Naslovna fotografija: pinterest.com

Božica Luković

Comments