Izgleda da pojam monogamije treba da se preispita, jer u savremenom svetu dejtinga, ima mnogo mogućnosti i varijanti, pa se i monogamija drugačije tumači. Čini mi se da je potreba za proširivanjem pojma monogamije nastala iz čistog komformizma, iz racionalizovanja veza, devalvacije ljubavi i posvećenosti. Ali, očito je nastala.

Ako ste u vezi koja se definiše kao prijeteljstvo s povlasticama, da li to znači da ste se obavezali na vernost? Možda situaciona veza podrazumeva da se pitanje vernosti i ne postavlja, a u romantičnoj vezi je i dalje neophodno utvrditi da li je veza ekskluzivna, a dok to ne utvrdimo, ne možemo podrazumevati da jeste i moramo pretpostaviti da nije.

Ukoliko ste suštinski monogamna osoba, ovo vam se, kao i meni, uopšte neće sviđati. Deluje kao izgovor za neverstvo, kao način da poligamne osobe nametnu svoj sistem vrednosti kao jedini važeći. Kao da savremeni okviri dejtinga jedino pogoduju poligamiji, promiskuitetu, površnosti, racionalizaciji i labavim vezama bez obaveza.

monogamija Savremena TUMAČENJA monogamije

U posvećenoj vezi povezanost se pojačava i produbljuje. Ona može da bude tako tesna i silovita, toliko da osećate da se gušite, da gubite sebe i da bi malo distance pomoglo kiseoniku da dođe do mozga. To je izazov bliskosti koji treba mudro prevladati, ostavljajući voljno partneru prostor za njegov sopstveni život, oslobađajući ga tako da ne mora pri svakoj odluci ili spontanom porivu na akciju da razmišlja o tome kako će to uticati na vas, odnosno, da sputava sebe, jer se vama neće dopasti nešto što on čini. A opet, u tom otpuštanju naporne stege, neophodno je sačuvati poverenje u partnera i njegovu vernost – ne, on ne ide sa ortacima na koncert i pijanku zato što želi da završi u krevetu sa nekom drugom, nego zato što hoće da se oseća onako kako se oseća samo u ludovanju sa ortacima. On će flertovati ako mu se ukaže prilika, ali to nije zato što nas više ne voli, nego zato što voli da se oseti poželjno, laska mu da skrene žensku pažnju i da zadovoljni ego pomišlju da bi mogao da ima koju god hoće, ako bi hteo. Ali on neće, jer voli nas, jer ne želi da nas povredi, jer se opredelio za monogamiju, a ona ga obavezuje da ne zloupotrebljava slobodu. I to je sva filozofija monogamije u posvećenoj vezi – ako nekog voliš i ne želiš da ga povrediš i rizikuješ da ga izgubiš, biraš vernost.

Comments