Za nas koji nismo Device u horoskopu, dve stvari nam jako teško padaju – sređivanje stana i pranje kose. Nažalost, kosi nema pomoći sem da odvojimo određen budžet i jednom nedeljno idemo kod frizera, ali zato sedmičnom čišćenju stana i te kako ima. Kada smo zakoračili u odrasli život shvatili smo da se se slobodni dani koriste za veliko spremanje stana – možda nedeljom “Bog odmara” ali mi ne možemo.

Problem je, zapravo, samo u organizaciji. Ukoliko počnete da primenjujete naš raspored čišćenja, svakog dana ćete potrošiti po sat vremena. Nećete osetiti umor, prostor u kom živite će vam uvek biti čist, a vikendi će konačno biti slobodni, ali zaista slobodni.

U nastavku teksta pročitajte kako da rasporedite čišćenje stana od ponedeljka do subote, a da nedeljom sebi priuštite odmor koji ste zaslužili. Ukoliko imate garsonjeru, ovo čak možete skratiti na samo 4 dana. Kada naučite da jedino uz red, rad i disciplinu možemo istinski da se odmorimo, sve će vam biti lakše.

jonathan francisca  JHfot1DW8o unsplash scaled e1620996306777 Savremeni vodič za čišćenje stana: Rasporedite obaveze na 6 dana i u nedelju odmarajte

Ponedeljak – Dan za spavaću sobu

Odmorni od nedelje, u kojoj nismo morali ništa da radimo jer nam je kuća čista, spremni smo da čak i posle napornog ponedeljka odvojimo sat vremena da očistimo spavaću sobu. Vreme je za menjanje posteljine, slaganje svih stvari koje smo bacali na stolicu, krevet, tabure ili gde smo već stigli da razbacamo garderobu – i stavljanje u orman. Ostane nam vremena taman da usisamo pod sobe (da, i ispod kreveta), a i da napravimo mesta za sve te stvari koje smo šutnuli ispod kreveta čekajući da one magično promene mesto.

Utorak – Dan za kupatilo

Mudre reči Petra Graša “Bože daj da budem jak, da mi prođe utorak” tek sad dobijaju pravo značenje. Svima najteže pada ribanje kupatila, pa je bolje da ga prebrinemo dok još nismo ni na sredini nedelje, umorni i beživotni. Sat vremena je sasvim dovoljno da oribamo kadu, WC šolju i lavabo. Ostane nam taman toliko da obrišemo pod i ogledalo koje je verovatno izmazano maskarom. Proverite kako stojite sa sredstvima za čišćenje, da biste mogli da dopunite svoj spisak za kupovinu.

Sreda – Dan za kuhinju

Vreme je da se očisti frižider i izbace ostaci hrane na koje stalno zaboravljamo. Obrišite šank, kuhinjske elemente i prebrišite stolice i sto. Dobro oribajte pod kuhinje, on ume da pun nekih lepljivih stvari koje nam za vreme kuvanja ispadnu. Izvadite sudove iz sušilice i vratite ih na svoje mesto, a dobro oribajte i šporet da bude ponovo beo. Ukoliko vam je kuhinja manja, sve ćete to uspeti da uradite i za manje od sat vremena.

Comments