Ako ne živite ispod kamena, gotovo izvesno ste čuli da je juče održana nova Schiaparelli couture modna revija u Parizu. Pod kreativnim vođstvom Daniela Roseberryja, modna kuća Schiaparelli cveta od 2019. godine – ponovo pronalazeći svoje mesto na crvenim tepisima, poznatim divama i ljubiteljima visoke mode. Od samog nastanka, kuća Schiaparelli nudila je nesvakidašnje i, možemo reći, “šokantne” odevne komade inspirisane slikarskim pravcem nadrealizmom, a poznato je i da je osnivačica ove kuće, Elsa Schiaparelli, blisko sarađivala sa čuvenim umetnikom i ekscentrikom, Salvadorom Dalijem. Tokom svog rada na mestu kreativnog direktora, Daniel je uspeo da oživi autentični duh modne kuće Schiaparelli kroz svoj pristup dizajnu, a u nastavku ćemo analizirati zašto je njegova najnovija revija visoke mode “zapalila internet”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

Schiaparelli couture 2023 – najbolji momenti

Šta je prvo što izađe kada u Google pretragu ukucate “Schiaparelli couture 2023”? Lav, snežni leopard, vuk i Doja Cat – u potpunosti prekrivena crvenim kristalima. Pitate se o čemu se tu radi? I mi smo se isto pitali, kao i ostatak planete. Odevni komadi sa realističnim motivima divljih životinja izazvali su pravu pometnju među publikom, ali i aktivistima, koji su odmah u Roseberryjeve kreacije učitali promovisanje nasilja nad životinjama. No, naravno da ovo nije slučaj sa kreacijama koje su, iako veoma realistične, u potpunosti kreirane od veštačkih materijala i samo su nalik pravim divljim životinjama. I mada nismo sigurni koliko nam se zaista dopadaju komadi koji deluju kao tepisi kreirani od divljih životinja, prebačeni preko manekenki – imamo određenu dozu poštovanja prema nesvakidašnjoj ideji, koja ne samo što je u skladu sa duhom brenda, već je i zaista nešto što nismo nimalo očekivali u vremenu kada je veoma teško izazvati šok i kreirati nešto istinski drugačije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

Schiaparelli – modna kuća koja pomera granice

Daniel Roseberry i sam je rekao kako je osećao agoniju potrebe da iznenadi svojim radom, što ga je navelo da kao inspiraciju uzme čuveno Danteovo delo pod nazivom Pakao. U prvom krugu pakla, u ovom književnom delu, pojavljuju se tri životinje – lav, leopard i vuk, od kojih je svaki alegorija na određeni greh. Lav predstavlja ponos, leoprad požudu, dok vuk simbolizuje pohlepu. Upravo zato su se baš ove životinje našle na kreacijama u najnovijoj Schiaparelli reviji, uz druge motive koji su prošli manje primetno, kao što su vrhunski izrađeni korseti i pozlaćene maske za lice, koje podsećaju na čuvenu Agamemnonovu posmrtnu masku. Bilo da volite ili mrzite ovu reviju, ne možete umanjiti njen značaj, umetničku vrednost i količinu zanatstva uloženu u to da ona bude do tančina savršeno kreirana. Ah da, a tu je i Doja Cat – koju ne možemo da ne spomenemo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

Schiaparelli couture – prvi redovi i poznate ličnosti

Najveći buzz na internetu izazvale su dve poznate ličnosti koje su sedele u prvom redu Schiaparelli couture modne revije, a to su muzičarka Doja Cat i rijaliti zvezda i preduzetnica Kylie Jenner. Doja Cat se pojavila u gotovo neprepoznatljivom izdanju, u potpunosti obučena (i obojena u crveno) i ručno prekrivena crvenim kristalima. Doja Cat uživa u tome da nas iznenadi svojim nesvakidašnjim lookovima, kako u privatnom životu i na nastupima, tako i u prilikama kao što je ova. Iako moramo reći da nam Doja pomalo izaziva nelagodu svojom pojavom u ovom izdanju, sigurni smo da je to delimično i ideja iza njenog autfita – koji takođe možemo povezati sa delom Pakao. Doja je ipak kraljica promene koja uspeva se izgleda i oseća se seksi u najrazličitijim izdanjima, a ponekad pomislimo da nam je samo deo njenog samopouzdanja, bili bismo nezaustavljivi. Druga ličnost na koju ćemo se fokusirati je Kylie, koja se u prvom redu pojavila u Schiaparelli kreaciji sa lavom, kakvu smo primetili i na samoj modnoj reviji. Iako ovo predstavlja posebnu vrsti ekskluziviteta, čini nam se da se upravo ovim potezom posebnost gubi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

Šta smo zaključili?

Svakako, ništa ne treba zaključivati “na prvu loptu” kada je visoka moda u pitanju (kao i za druge stvari u životu). Umesto da odmah padnemo na šokantne, FOTO/VIDEO naslove na internetu – zašto ne bismo bacili još jedan pogled i pokušali da doživimo dublju dimenziju onoga što nam je predstavljeno. To ne mora nužno značiti da će nam se određene kreacije dopasti, ali sve što posmatramo sa razumevanjem, posmatraćemo drugim očima. Ljudi se najviše plaše onoga što ne razumeju, zato hajde da prvo pokušamo da razumemo – a tek onda donesemo svoj finalni sud.

Naslovna fotografija: instagram.com/britishvogue

Jovana Pantić

Comments