Trenutak kada vidite prvu sedu dlaku u svojoj kosi može biti veoma emotivan. Razlog je taj što se seda kosa povezuje sa starenjem. Da, starenje jeste veliki faktor kada je u pitanju seda kosa, jer sa godinama se gubi melanin, koji boji dlaku. Ali, to nije jedini faktor, to govorim kao osoba koja je prvu sedu na svojoj glavi videla u ranim dvadesetim. Ovo su mitovi o sedoj kosi koje mnogi od nas imaju i u koje treba da prestanemo da verujemo.

Čupanje jedne sede će izazvati još njih

Da li ste čuli za rečenicu: Ako iščupaš jednu sedu, još šest njih će doći na sahranu? U smislu, nemojte čupati sede dlake jer će se pojaviti još njih. To je daleko od istine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anastasia Pro (@a.pro.mir)

Ali, ako budete čupali svaku sedu dlaku, možete oštetiti teme i učiniti da vaša kosa više ne raste na tim mestima. Što se mene tiče, bolje da sam seda, nego bez kose.

Pročitajte i ovo: Odlučila sam da pustim svoju sedu kosu i evo zašto je to oslobađajuće

Seda kosa je oštećena

Ako vam raste seda kosa, verovatno ste primetili da je drugačijeg kvaliteta od ostatka vaše kose. Obično je više kruta, drugačije se ponaša i osetljivija je. To ne znači da je seda kosa oštećena, već samo da je drugačija i da joj je potrebna drugačija nega.

Pod tim pre svega mislimo na zaštitu od UV zračenja. Inače, UV zračenje jeste jedan od faktora koji može uticati na rast sede kose, kao i na gubljenje kose.

Osedeli ste zbog previše farbanja

Ne dajte da vas obeshrabre od želje da se farbate sa izjavom da će farbanje toliko oštetiti vašu kosu da ćete osedeti. U prethodnim pasusima smo spomenuli da je mit da je seda kosa – oštećena kosa. To da vam kosa sedi je sasvim prirodan proces, na koji ne možete uticati. I kada počne – ne može se zaustaviti.

Ostaje vam samo da pustite da vam izraste seda kosa ili da farbate izrastak na svakih nekoliko nedelja i oba izbora su ok. U oba slučaja, biti sed nije ništa pogrdno, i veoma je tužno što se takvo mišljenje ustalilo u našem društvu.

Morate da pokrijete svoje sede

Ne, ne morate! Ne morate da radite ništa što ne želite. Ako ne želite da se farbate, ne morate. Činjenica je da farbanje oštećuje kosu, naročito ako vas ne farba frizer i sasvim je u redu ako želite da izbegnete da to radite vašoj kosi.

Trenutno sam i sama u fazi puštanja sedih i ona ne izgleda baš lepo, ali kada pogledam žene koje su pustile da njihove sede izrastu, uvek se oduševim, jer izgleda toliko moćno. Odmah znate da je u pitanju žena sa samopouzdanjem, jer kontrira tim idealima lepote i ruši predrasude da seda kosa mora da asocira na starost.

Pročitajte i ovo: Šta se sve događa kada sedimo i da li je to seda kosa postala beauty trend?

Da li ću ostaviti da mi seda izraste do kraja? Ne znam, tek sam na nekoliko centimetara. Poenta je da ne moram da ih krijem i to nije ništa sramotno, ružno i neuredno. Sede su tu svakako, nigde neće ići i biće ih sve više, što ih onda jednostavno ne bih prihvatila.

Naslovna fotografija: instagram.com/a.pro.mir

Jovana Petković

Comments