Seks bez penetracije je kontroverzno pitanje – programirani smo da mislimo da je seks definisan penetracijom i čak i kad imamo šira shvatanja (i iskustva), govorimo stvari kao što su „pa bilo je svačeg, ali zapravo nismo imali seks“ opisujući intiman susret u kome nije došlo do penetracije. Merila su duboko u nama – penetracija se računa, a svaka druga (telesna) interakcija nije tako „ozbiljna“ i ne definiše odnos.

Ali, odnos se formira i u platonskom odnosu, među ljudima koji razmenjuju energiju, radoznalost, zadovoljstvo, razumevanje, osećanja – veza može biti ozbiljna, uzbudljiva i intenzivna čak i kada u njoj uopšte nema seksa. A pojam seksa je širok barem kao pojam odnosa i veze – telesno uživanje i uzbuđenje, ljubljenje, dodirivanje, orgazam, mogu se odigrati i bez penetracije. Seks bez penetracije može biti veoma uzbudljiv i zadovoljavajući i može pružiti mnogo mogućnosti za šire shvatanje i doživljavanje odnosa.

Seks bez penetracije oslobađa očekivanja

Razumevanje da seks bez penetracije može biti ispunjavajući, čak i bez orgazma, menja igru i može pomoći da smanjimo pritisak koji osećamo nastojeći da postignemo orgazam (i ispunimo standarde seksualne ispunjenosti i zadovoljstva). A kad se opustimo po tom pitanju, mnogo su veće šanse da orgazam doživimo, umesto da se trudimo da ga postignemo. Možemo otkriti orgazam kao prirodnu posledicu prepuštanja seksualnoj igri, nešto što otkrivamo zajedno sa partnerom, a ne nešto na čemu moramo ozbiljno da radimo i što dugujemo partneru zbog uloženog truda.

Seks bez penetracije osnažuje strast

To je kao veoma duga predigra – a u dugoj i posvećenoj predigri, može se dogoditi sve najuzbudljivije i najzanimljivije. Seks bez penetracije nam pruža priliku da temeljno upoznajemo i svoje i telo partnera, da se opustimo i uživamo u procesu, umesto da jurimo ka cilju. Produžavanje tenzije može probuditi strast koja gori dugo i postojano i uči nas kako da se predamo i prepustimo uživanju.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobar seksualni post u vezi (i kada se preporučuje)

Produbljuje vezu sa našim telima

Tokom seksa možemo trpeti pritisak da zadovoljimo partnera i možemo zaboraviti na sebe. Seks bez penetracije može biti igra međusobne masturbacije i odličan način da istražite svoje telo i uzbudite se dok gledate kako partner istražuje sebe. Praćenje i posmatranje intimnih dodira može biti neverovatno erotično i možete mnogo naučiti o seksualnosti i vođenju ljubavi.

Povećava poverenje i bliskost

Opuštenost koju donosi nekonvencionalni seks, može rezultirati većom bliskošću i poverenjem. Isprobavanje raznih načina da uživate u dodirima i doživite zadovoljstvo, donosi osećaj da ste cenjeni voljeni – partner je voljan da vam posveti svu pažnju, kao i vi njemu, a to znači da se zapravo mnogo više bavite jedno drugim, nego što biste to činili da imate konvencionalan seks. Osim toga, hormon bliskosti, oksitocin, oslobađa se prilikom razmene nežnosti i tokom bilo koje vrste ljubavne igre i podstiče duboku romantičnu povezanost.

Seks bez penetracije smanjuje rizike

Seks bez penetracije značajno smanjuje rizik od neželjene trudnoće, kao i od pojedinih polno prenosivih bolesti (u zavisnosti od onog što radite). Ipak, uzmite u obzir i nizak nivo rizika i bolesti koje se mogu preneti putem oralnog seksa.

Stvara seksualno samopouzdanje

Kada se u krevetu osećamo otvorenije, poverljivije, bezbednije, opuštenije, postajemo manje rezervisani, hrabriji i aktivniji u izražavanju i istraživanju svojih želja. Takođe smo spremniji da se igramo i izađemo u susret partnerovim željama i lakše prevazilazimo predrasude i kočnice koje nas sputavaju u uživanju. Seks bez penetracije zajedno sa bliskošću i strašću, podstiče i naše seksualno samopouzdanje, kroz razigranost i poverenje. Ovaj nivo bliskosti nije rezervisan samo za seksualnu igru, on se prenosi na druge aspekte odnosa, stvarajući rezonantan osećaj ljubavi i zadovoljstva, koji jednako osnažuje partnere i njihov odnos.

Pročitajte i ovo: #sextalk: Šta kad je seks u vezi loš?

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments