Ponekad udaljenost osnažuje želju i održava entuzijazam, dok iščekujete ponovni susret sa voljenom osobom, ali zapravo, veze na daljinu je teško održavati. A još i održavanje seksualne intimnosti kada ste vi i vaš partner u različitim gradovima, državama, kontinentima – seks na daljinu je podvig, čak i u najboljim okolnostima.

Rešavanje uobičajenih problema veze na daljinu

Počnite tako što ćete se osloboditi samoosuđivanja, ili prosuđivanja u odnosu na ono što vam drugi govore i očekuju – nemojte mislite da vaša veza i seks na daljinu, treba da se odvija na određen način. To je vaša veza i vi kao par odlučujete šta za vas funkcioniše, šta vam je prihvatljivo i zabavno i kako to želite da definišete. Drugim rečima, fokusirajte se na ono što vašu vezu čini jedinstvenom i uzbudljivom i orijentišite se prema tome.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ✧༺༻✧ (@h0tc0uture)

Napetost razdvojenosti definitivno može izazvati osećaj nepovezanosti i otuđenja, posebno ako nemate dosledne planove za budućnost, u kojoj ćete biti zajedno. Ali kada u svom kalendaru imate zakazano vreme za susret, to oba partnera podseća da će uskoro biti zajedno i daje im nadu i motivaciju da prebrode vreme razdvojenosti.

Pored toga, u vezi na daljinu se može razviti ogorčenje, zbog toga što niste u mogućnosti da budete uključeni u svakodnevne aktivnosti sa svojim partnerom, da aktivno učestvujete u njegovom životu i delite sa njim situacije iz svog života. U vezi na daljinu ne možete jedno drugom pomagati u svakodnevnim zadacima i obavezama, niti možete zajedno proslaviti male pobede i važne datume i to može stvoriti napetost ili konflikt, ako se jedan ili oba partnera osećaju usamljeno ili preopterećeno zadacima u kojima bi partner mogao da pomogne da je u blizini. Ali i takve stvari se mogu premostiti, gestovima pažnje – možete partneru poslati večeru (uslugom dostave), kao i kućne potrepštine iz onlajn prodavnica, ili angažovati majstore i pomoć u kući, kad direktno učešće i pomoć nisu mogući.

Usamljenost, frustracija i seks na daljinu

Seks na daljinu može se premostiti na sličan način, korišćenjem kamere i pomagala, ali ponekad niste raspoloženi za kameru, osećate se usamljeno i ne želite seks, nego zagrljaj i utehu. To može stvoriti frustraciju i nezadovoljstvo, jer ono što vam je potrebno nije dostupno, na način na koji želite to da dobijete i koji je, ne možete a da ne pomislite – normalan. Ponekad vam se može činiti da je vaša veza neprirodna i seks na daljinu perverzan i beznačajan – ali i u „normalnoj“ vezi bilo bi trenutaka i perioda kada bise preispitivali smislenost i zdravlje svog odnosa. Možete oklevati da partneru poverite svoja negativna osećanja, jer da ste zajedno, mogli biste da se posvađate i pomirite u zagrljaju, dok je seks na daljinu suviše „tehnički“ i nedostaje mu emocionalni intenzitet. Ali zadržavanje onoga što biste inače podelili, povećava distancu među vama i veoma je važno da ostanete ranjivi i da se izjasnite, ili poverite, kao što biste to uradili lično.

Redovni video-pozivi, rezimiranje utisaka na kraju svakog dana, razgovor o svemu što vam je teško, uzbudljivo, uznemirujuće, što vas raduje ili nervira i frustrira, može pomoći da ostanete emocionalno povezani.

Važno je da radite na prihvatanju vaše trenutne situacije, uključujući realnost svega što dolazi uz vezu na daljinu. Iako je to teško, pa čak i razočaravajuće, fokusiranje na negativne aspekte neće biti od pomoći, samo će dovesti do još većeg otuđenja i frustracije. Pokušajte da ostanete usredsređeni na uzbuđenje što ćete videti partnera kada za to dođe vreme, kao i na zabavu koju možete da podelite na daljinu u međuvremenu.

Pročitajte i ovo: Stvari koje ne znate o vezama na daljinu dok ih ne iskusite

Veze i seks na daljinu zahtevaju kreativnost

Trudite se da osmislite virtuelne sastanke (ne svaki, ali možda svaki peti, ili svakog vikenda), kako biste sprečili da upadnete u kolotečinu – bilo da je u pitanju striptiz seansa, zajedničko kuvanje ili pravljenje planova za zajednički odmor, neka bude zabavno. Sećate se saveta da predigra počne mnogo pre odlaska u spavaću sobu? Izlazak u bioskop, romantična večera, boca vina, sveće i seksi muzika – video sastanak može se odvijati na vrlo sličan način. Neki parovi vole da jedno drugom šalju erotične poruke, uključujući seksting u načine na koje podstiču intimnost i pretvaraju seks na daljinu u uzbudljivu avanturu. Niste tako dobri sa rečima? Nema veze, vaš entuzijazam i želja su ono što se računa. Seksting ne mora biti sofisticiran i komplikovan, samo se ponašajte kao napaljeni tinejdžer – otkrijte svoj jezik požude i praktikujte ga da biste se zabavili i zapalili iskru.

Kako održavati seksualnu intimnost u vezi na daljinu

Parovi mogu održavati i istraživati seksualnu intimnost na daljinu, tako što će se pobrinuti da to bude tema o kojoj razgovaraju – ovo uključuje razgovor o tome šta svako od vas želi da vidi i čuje, o pozama i novim stvarima koje želite da isprobate, o prethodnim iskustvima kada vam je seks na daljinu doneo najveći užitak… Kao i kod ličnog seksa, komunikacija i transpertnost su najvažniji za dobar seks na daljinu. Svakako, obratite pažnju na specifičnost i nijanse – važno je da budete svesni u čemu svako od vas dvoje uživa kada je u pitanju seks preko telefona, seksting, ili video-poziv. Na isti način na koji ljudi imaju seksualne preferencije u ličnoj intimnosti, postoje stvari u kojima će više uživati i koje će ih više uzbuđivati, kada se upuštaju u seksualnu (pred)igru na daljinu.

Dakle, ne uzimajte zdravo za gotovo da će ono što je u ličnom kontaktu uzbudljivo, funkcionisati u virtuelnoj seksualnoj igri – pitajte partnera šta mu prija i šta želi i recite šta se vama sviđa i šta vas uzbuđuje.

Bez prednosti boravka u istoj prostoriji i dodirivanja, logično je da morate biti i slobodniji i preduzimljiviji i imati više razumevanja jedno za drugo. Nemojte izgubiti smisao za humor ako vam se ekran zamrzne sa orgazmičnim izrazom lica, koji odjednom postaje komičan, ili vam mačka skoči na tastaturu u kritičnom trenutku – smeh može biti katarzičan kao i dobar orgazam, a ovakvi „gafovi“ ostaće u vašoj intimnoj istoriji i zabavljaće vas kad ih se setite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ✧༺༻✧ (@h0tc0uture)

Seks igračke za seks na daljinu

I dok proklinjemo tehnologiju, što nam oduzima toliko vremena i stvara od nas zavisnike, sa druge strane možemo biti zahvalni tehnološkom razvoju za sve neverovatne pronalaske, među kojima su i oni koji su osmišljeni za seks na daljinu. Uz dobre igračke, obostrana masturbacija podiže se na viši nivo i postaje zaista zajednički doživljaj. Seks igračke su evoluirale u poslednjih desetak godina i sada postoji igračka koja povezuje vaše senzacije, koliko god da ste udaljeni – postoje opcije kojima vaš partner može da upravlja daljinski, sa svog telefona, a ova taktika može pomoći da osećate kako se upuštate u seksualni čin zajedno, iako niste na istom mestu. Psihološki i emocionalni učinak je u tome da ste svesni da partner nešto radi vama (pruža vam zadovoljstvo), umesto da to radite sami, pokušavajući da zamislite da vam on to radi.

Razmislite o tome da uloažite u ove neverovatne spravice koje vam omogućavaju interakciju i koje začinjavaju seks na daljinu, tako da ćete ga zaista želeti i radovati mu se. Jedna od njih je sinhronizovana igračka Nora i Maks 2 – Nora je dvostruki vibrator koji omogućava stimulaciju vagine i klitorisa, a Maks 2 je najsavremeniji masturbator penisa sa „neutralnim“ otvorom koji nudi snažne vibracije u pravcu gore-dole. Najbolje je to što zahvaljujući čudima savremene tehnologije možete sinhronizovati ove dve igračke, tako da reaguju na međusobne pokrete, bez obzira koliko ste udaljeni. Kreatori su bili vrlo fleksibilni – Maks se može sinhronizovati sa drugim Maksom, a Nora može učiniti isto sa drugom Norom.

Tu su i ergonomski dizajnirani klitoralni vibrator i prsten za penis, koji se takođe aktiviraju uz pomoć aplikacije i ovo može biti naročito zabavno ako oboje maštate o naletima nasumičnog diskretnog uzbuđenja, kako biste začinili svoj dan. Postoji i igračka za seks na daljinu koja pruža duboke vibracije i stimulaciju G-tačke, kojom može da upravlja partner (i lakše možete utvrditi gde je i kako reaguje vaša G-tačka), a tu je i mogućnost oblikovanja silikonskog klona penisa vašeg partnera. Možda nema dovoljno igračaka za hetero-muškarce, ali i vašem partneru će seks na daljinu biti uzbudljiviji i zanimljiviji kada može da upravlja vašim igračkama i pruži vam zadovoljstvo makar i posredno. Ako na kraju poželite da uključite igračke u vašu seksualnu igru i kada se sretnete, ne treba da se osećate loše zbog toga – mnogi parovi koriste igračke, iako ih nisu isprobavali za seks na daljinu.

Pročitajte i ovo: Kako da vam opstane veza na daljinu

Naslovna fotografija: instagram.com/h0tc0ure

Brankica Milošević

Comments