Srce vam lupa kao ludo, teško dišete, noge su gore i ne možete da zaustavite navalu endorfina. Uživanje sa partnerom ispod čaršava ili ubitačan znoj u teretani? Budite realni, koliko ste samo puta pomislili nakon tog velikog čina: Ko zna koliko smo sada kalorija sagoreli?

Ako se pitate da li možete da ubijete dve muve jednim udarcem, niste sami u tom razmišljanju. Nedavno istraživanje jednog brenda pokazalo je da čak 71% Amerikanaca svoje ludorije u spavaćoj sobi klasifikuje kao vežbanje, a jedan od 10 ide do te mere da čak prati i koliko je kalorija sagoreo.

Dakle, može li seks zaista da zameni vaše članstvo u teretani? Koje su zdravstvene prednosti seksa?

Kao da vam je potrebno više razloga da idete u spavaću sobu, seks je svestrani pobednik za vaše blagostanje. Zdrav seksualni život je ključna komponenta srećnog i zdravog života. Seks oslobađa endorfine, hormone dobrog osećaja koji nam pomažu da se opustimo i otpustimo. Takođe, sagoreva kalorije i poboljšava cirkulaciju, što može da pomogne u prevenciji srčanih bolesti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MEN’S JOURNAL (@mens_cult)

Da li se seks računa kao vežba

Da ste imali izbor između trčanja na traci i seksa, pretpostavljamo da biste izabrali ovo drugo. Ali, za vas i nemamo baš najbolje vesti ako seks podrazumevate pod treningom. Seks troši manje kalorija od džogiranja, ali više od hodanja. Drugim rečima, seks možete da uporedite sa blagim i umerenim vežbama. U osnovi, seks nije isto što i trening.

Pročitajte i ovo: #sextalk: 7 vrelih poza koje će vas ugrejati dok ne počne grejna sezona

Naravno, zavisi i od toga koje beneficije tražite, pa ako želite da izgradite mišićnu masu ili poboljšate kardiovaskularne sposobnosti, onda seks nije dovoljan da zameni vežbanje. Ali ako želite da budete fizički aktivni svaki dan i da brinete o svom telu i održavate kondiciju i izbacite stres iz tela, onda je seks odličan kao trening.

Seks ne može da bude primarni oblik vežbanja, ali ako tražite izgovor za više seksa, svakako! 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MEN’S JOURNAL (@mens_cult)

Poze koje najviše liče na vežbanje

Doggy style

Idealna je za vežbanje stomaka i gornjeg dela tela, misionarski položaj jača butine i zadnjicu dok doggy liči na trening i odličan je i za vas i za partnera.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MEN’S JOURNAL (@mens_cult)

Misionarski položaj

Šta se dešava u spavaćoj sobi, ostaje u spavaćoj sobi ili kuhinju, kupatilu i drugim prostorijama u stanu. Ako često imate priliku da sa partnerom budete sami u stanu, onda znate o čemu pričamo. Nekada, kada se sve stavi na stranu, ostane klasika koju svi obožavaju, ali na koju, isto tako, često zaboravljaju. Zato, ako nekada osećate potrebu da napravite određenu promenu, sipajte vino, pustite romantičnu muziku i prepustite se strastima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MEN’S JOURNAL (@mens_cult)

Cat

Još jedna poza koja će učiniti da vaše telo sagori više kalorija. Biće vam potrebno nekoliko jastuka, partner koji leđima leži na njima i – počinje vaših pet minuta. Lepo je da nekada preuzmete svu kontrolu i sami odredite intenzitet. Pored toga što trošite kalorije, u svoj seksualni život donosite novu vrstu zanimacije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MEN’S JOURNAL (@mens_cult)

Trudite se da imate duže predigre u sedećem ili čučećem položaju jer će tako vaši mišići raditi i vremenom postati jači. Takođe, mišići unutrašnjeg bedra više se pokreću ako ste u čučećem položaju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MEN’S JOURNAL (@mens_cult)

Pročitajte i ovo: #sexalk: Predlažemo vam najbolje poze za brzi seks

Naslovna fotografija: instagram.com/mens_cult

Dragana Stojanović 

Comments