Osim ako vam nije posebno neprijatno, ne postoji poseban razlog zašto biste izbegavali seks u toku menstruacije. Iako je pomalo neuredan, može biti izuzetno prijatan i ima razne benefite.

Nema potrebe da seks u toku menstruacije predstavlja tabu. Kao i kod svakog drugog čina seksa, potrebno je da ga oba partnera žele. Ako vam prija i ako se zaštitite kondomom – ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

Koji su benefiti seksa u toku menstruacije?

Manji menstrualni bolovi – orgazam čini da se u telu luči endorfin koji ujedno i smanjuje osećaj bola. Zato seks može biti jedan od najboljih načina da se bolovi zaustave. Prilikom orgazna, mišiči materice se grče, a onda se opuštaju. Sve ovo može pomoći da lakše prođete kroz prve i najbolnije dane menstruacije.

Kraća menstruacija – pitate se kako je moguće da seks utiče na to da menstruacija kraće traje. Stvar je u tome što prilikom orgazma i grčenja materice koja brže izbacuje svoj sadržaj.

Povećana želja za seksom – libido se kod žena povećava i smanjuje u odnosu na menstrualni ciklus. Obično se smatra da je libido najviši u toku ovulacije, ali kod pojedinih žena, želja za intimnim odnosima je naglašenija u toku menstruacije.

Smanjena glavobolja – Mnoge žene u toku menstruacije pate od migrene. Osećaj orgazma može pomoći da napadi migrene ne budu toliko jake.

Naravno, najvažnije od svega jeste da se prijatno osećate prilikom seksa. Ako u bilo kom trenutku osetite bol ili bilo koju drugu neprijatnost, odmah prekinite sa odnosom.

Koji su mogući negativni efekti

Treba da budete svesni toga da je seks prilikom menstruacije prilično neuredan. Zato vam preporučujemo da koristite peškir ili bilo koji komad tkanine koji možete uprljati kako na posteljini ne bi bilo krvavih fleka.

Kod nekih devojaka ovakva vrsta odnosa može uzrokovati manjak samopouzdanja. Zato, ako mislite da bi vam seks bio neprijatan, ne samo fizički, nego i psihički, nemojte u njega ni da stupate.

Još jedna stvar na koju treba da obratite pažnju jeste da ste u toku menstruacije podložnije infekcijama. Bolesti se mogu brže prenositi putem inficirane krvi. Zato je obavezno da prilikom seksa koristite kondom kako biste sprečili prenošenje polnih bolesti.

Comments