Seksualna frustracija se javlja kad vaše potrebe nisu zadovoljene onako kako je vama potrebno, u pogledu količine i kvaliteta seksa koji imate, ali takođe može biti rezultat vaših ličnih osećanja i stavova, ili vaše slike o telu.

Ako ste u partnerskom odnosu, vaša seksualna frustracija je zajednički problem – iako osećanja koja stoje iza frustracije mogu biti kompleksna i učiniti razgovor sa partnerom teškim i osetljivim, to može dovesti do pozitivnih ishoda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Zašto nastaje seksualna frustracija

Seksualna frustracija se uglavnom razmatra u kontekstu veze i seksualnog (ne)zadovoljstva, ali ona može biti u direktnoj korelaciji sa onim što je jedno istraživanje nazvalo „opštom egzistencijalnom frustracijom“, koja može biti posledica bilo kog od sledećih faktora (ili svih njih).

Osećaj nedostatka kontrole – seksualna frustracija može biti reakcija na nešto što uopšte nije povezano sa seksom, već sa osećajem da ste van kontrole u drugoj životnoj oblasti.

Seksualna učestalost – jedno istraživanje je otkrilo da je količina seksa direktno povezana sa nivoom seksualne frustracije. Međutim, u kontekstu veze, seksualna frustracija može biti rezultat toga što jedan partner oseća da njegove potrebe nisu prioritetne u pogledu učestalosti (nedovoljno seksa), pa čak ni u pogledu ponašanja partnera tokom seksa (nezainteresovanost, neuključenost).

Da bi se seksualna frustracija u vezi rešila, neophodno je da partneri otvoreno razgovaraju i otkriju svoja osećanja i potrebe, iako to uopšte nije lako.

Pročitajte i ovo: Šta je pozitivna seksualnost i kako da je izgradite

Kako razgovarati sa partnerom o seksualnoj frustraciji

Da biste vodili osetljive razgovore, kao što je seksualno (ne)zadovoljstvo, neophodno je da budete otvoreni, ali i da budete sigurni da ne okrivljujete partnera i ne pravite pakosne opaske dok opisujete kako se osećate. Potrebno je da uđete u komunikaciju sa mesta želje da budete bliski i da se povežete, da budete promišljeni i znatiželjni o tome šta se dešava sa partnerom. Postavljajte iskrena pitanja o njegovim osećanjima i zabrinutostima, kako biste shvatili šta mu je potrebno da oseća bliskost i seksualnu intimnost.

Kada seksualna frustracija postoji, a nije izražena i iskomunicirana, može se pojaviti ogorečenje i prezir, što dovodi do udaljavanja. Stručnjaci savetuju da obratite pažnju na pojavu nekog od „četiri jahača apokalipse“, odnosno, četiri negativna stila komunikacije, kojih treba da budete svesni. Važno je da „uhvatite sebe“ ako pribegavate ovim stilovima kada sa parternom razgovarate o seksu.

Optužba – umesto da objašnjavate šta vam se dešava i zašto vam se to ne sviđa, optužba je napad na karakter. Ako, na primer, umesto da pričate o svom doživljaju, kažete „ti si sebičan, nikad nećeš da se potrudiš“, ili „baš te briga da li sam ja zadovoljna“ ili nešto slično – razgovor ne može ići u dobrom pravcu na ovaj način.

Prezir – doprinosi da optužba ode korak dalje, na putu u nepovrat. Ako napadate karakter partnera i dodate prezriv ton i primedbe, stavljate sebe u moralno superiorni položaj.

Defanzivnost – kada reagujete tako što okrivljujete partnera koji postavlja naizgled bezopasna pitanja – to je način da ga okrivite.

Isključivanje – tipičan odgovor na prezir. Kada jedan partner pokaže moralnu superiornost ispoljavajući prezir, drugi se može isključiti iz komunikacije i prestati da daje bilo kakav odgovor.

Ako prepoznajete svoje situacije sa partnerom u nekom od ovih stilova komunikacije, za vašu vezu bi bilo veoma korisno da razgovarate sa terapeutom i poradite na izgrađivanju nenasilne komunikacije sa partnerom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Couple Goals (@couplegoals)

Seksualna frustracija van veze

Za singl osobe, seksualna frustracija može biti rezultat osećaja da su van kontrole. Stručnjaci savetuju da u tom slučaju radite na pronalaženju rutine koja će vam pomoći da razvijete osećaj kontrole i discipline.

Seksualna frustracija može izazvati nagomilavanje seksualne energije i dobro je da tu energiju usmerite u neku konstruktivnu aktivnost, kao što je vežbanje ili bavljenje drugim stvarima koje vas ispunjavaju i u kojima uživate, nezavisno od seksualnog zadovoljstva.

Uključite se u praksu meditacije, da biste ostali uzemljeni i stekli dublji uvid u fluktuacije svoje energije i frustracije.

Takođe, masturbacija pomaže da oslobodite energiju i rešite se napetosti.

Bez obzira da li ste u vezi ili ne, možete potražiti pomoć seksualnog terapeuta, da biste razradili svoje predstave o seksu, slici tela i intimnosti i vodili zdraviji i ispunjeniji život.

Seksualna frustracija ponekad može biti mentalno zahtevna, ali to je nešto kroz šta možete da prođete. Nemojte se stideti da razgovarate i tražite pomoć, bilo da se radi o partneru, ili terapeutu. Važno je da se zalažete za sebe i svoje mentalno blagostanje, a preuzimanje kontrole nad svojim seksualnim životom je komponenta od vitalne važnosti.

Pročitajte i ovo: Seksualna frustracija ne nastaje samo zbog nedostatka seksualnih odnosa, a evo kako da je rešite

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments