Seks je most između emocionalne i fizičke veze sa parterom i, kad taj most nije siguran, stabilan, funkcionalan, možete osećati da ste neuspešni u vezi, ili misliti da je veza osuđena na propast. Seksualna nekompatibilnost opterećuje, istina je, ali ni seksualna kompatibilnost nije garancija da će veza biti uspešna.

Mnogi parovi u početku imaju problema da uspostave seksualnu konekciju i za prevazilaženje je potrebno vreme i trud, ali nikako nije beznadežno – čak i sa sasvim različitim interesovanjima u seksu, neusklađenom anatomijom i drugim preprekama za uživanje, možete pronaći zajednički jezik. Drugim rečima, seksualna kompatibilnost se može uvežbati i postići.

Kada naiđete na nekog ko nema iste preferencije, izdržljivost i kapacitete za davanje i primanje zadovoljstva kao vi, možete pomisliti da se jednostavno radi o lošem seksu, ili da seksualna kompatibilnost ne postoji i možete ga otpisati. Ali ako vam se ta osoba baš sviđa i u drugim aspektima odnosa osećate povezanost i zainteresovanost, ne treba tako lako da odustajete, savetuju stručnjaci. Zapravo, oni smatraju da se ljudi generalno previše oslanjaju na hemiju i da se uopšte i ne trude, jer veruju da je seksualna kompatibilnost nešto što ili nastaje spontano, ili ne postoji.

Iako je potpuno opravdano biti razočaran manje nego sjajnim odnosom sa nekim ko je delovao obećavajuće, otpisivanje zbog tog iskustva može dovesti da propustite nešto sjajno. Dajte šansu odnosu i intimnosti da se razvijaju i rastu, preporučuju stručnjaci – komunicirajte o seksu i eksperimetnišite, da biste dobili različite rezultate.

Šta je seksualna kompatibilnost u vezi

Lako je pretpostaviti da se seksualna kompatibilnost svodi na to da li je seks koji imate dobar ili ne. U praktičnom smislu, to je donekle tačno, ali samo do one granice gde dublji faktori ulaze u igru. Na površini, definicija seksualne kompatibilnosti deluje jednostavno – osećate fizičku privlačnost, volite iste stvari u krevetu i delite istu potrebu za učestalošću intimnosti, ali, u praksi to nije tako jednostavno. Jer možda postoje druge sile koje sabotiraju kompatibilnost, a sa kojima se možete suočiti i izaći na kraj.

Seksualna kompatibilnost je više od istih preferencija u krevetu, koje su možda ograničavajuće ili uslovljavajuće. Možda ste naučili da doživite orgazam putem oralnog seksa i smatrate da je to jedini način za vas, ili je to deo partnerove uslovljenosti – završnicu doživljava isključivo oralnom stimulacijom, a vama je to odbojno. U oba slučaja se verovatno radi o emocionalnim i psihološkim blokadama, a ako ste posvećeni i zajedno radite na tome da ih prevaziđete, možete ostvariti kompatibilnost i pronaći nove načine da zajedno uživate. Međusobna otvorenost i spremnost da nastavite da smišljate načine da bolje zadovoljite jedno drugo, takođe su veoma stvaran znak seksualne kompatibilnosti.

Pročitajte i ovo: Zašto dobra hemija ne garantuje dobru vezu

Kako poboljšati kompatibilnost u seksu

Kao i u svim drugim aspektima ostvarivanja povezanosti, radi se o komunikaciji. Kada ste oboje iskreni i otvoreni u vezi sa svojim seksualnim željama i potrebama, stvarate prostor za istraživanje.

Jedna jednostavna vežba za poboljšanje seksualnog života je dogovor o novim stvarima koje oboje želite da isprobate, kako biste naučli da zajedno radite na ostvarenju svojih ciljeva. Na primer, ako jedan partner želi seks tri puta nedeljno, a drugi samo jednom mesečno, možda mogu da pronađu kompromis koji će oboma omogućiti da osećaju da dobijaju ono što žele od svog dogovora.

Stručnjaci takođe preporučuju zajedničku masturbaciju, kao način da jedno drugom pokažete kako najlakše dolazite do orgazma. Ovo zahteva visok nivo poverenja i udobnosti i ujedno pomaže da ga uspostavite – kada ste dovoljni komotni u tome, možete produbiti komunikaciju i poveriti jedno drugom šta vas najviše uzbuđuje, šta želite da čujete i kakav dodir vam najviše prija.

Seksualna kompatibilnost van spavaće sobe

Seksualna kompatibilnost može da se razvija i van kreveta, u kontekstu bliskosti i poverenja. Redovna ponašanja koja promovišu razumevanje, prihvatanje i toleranciju (koja nemaju veze sa seksom), umnogome doprinose intimnom zbližavanju. To uključuje sposobnost da razumete da partner može uživati u stvarima koje vas ne zanimaju i ne pokreću i proširuje teren za istraživanje. Razgovarajte o stvarima koje volite da radite i onima koje ne volite i pronađite one koje ste voljni da isprobate. Velike su šanse da se na pola puta sretnete u nečemu što oboma jednako prija.

Sve se svodi na to koliko ste otvoreni jedno prema drugom o tome šta vas pali ili isključuje u trenutku kada imate seks, kao i šta vam se sviđa, a šta vam smeta u svemu ostalom, van spavaće sobe.

Ako ste voljni da radite na seksualnom zadovoljstvu i povezivanju sa drugom osobom, seksualna kompatibilnost se može uspostaviti kroz poverenje, prihvatanje, otvorenu komunikaciju i dogovor.

Pročitajte i ovo: Tantrički saveti za bolji seks

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments