Seks bi trebalo da bude prijatan, uzbudljiv i zadovoljavajući, ali, kad se zaigrate, često se dešavaju seksualne povrede. Od kolena i laktova odranih na tepihu, do preloma penisa – svašta se može desiti u trenutku nepažnje. Osim uobičajenih povreda, postoje i drugi česti rizici koje treba da imate u vidu, kako biste upoznali svoje granice i uživali u seksu opušteno i bezbedno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Couple Goals (@couplegoals)

Uobičajene seksualne povrede koje možete da izbegnete

Cepanje tkiva unutar vagine ili anusa

Grub seks ili seksualna igračka grubo korišćena, mogu pocepati osetljivo tkivo unutar vagine ili anusa. Ako se to dogodi možete koristiti kremu za zarastanje rana i sredstva za ublažavanje bolova i morate sačekati (i suzdražati se od seksualnih aktivnosti) dok tkivo ne zaraste. Da biste izbegli ove seksualne povrede u budućnosti, koristite lubrikante u toku seksa.

Slomljeni penis

Ovakve povrede se često dešavaju u pozi kad je žena odozgo – u snažnom zamahu se može desiti „pomašaj“ kome doprinosi i prirodna zakrivljenost penisa.  Muškarac takođe može „slomiti“ penis u bilo kom položaju u kome isklizne dok snažno gura. Ovaj „prelom“ se razlikuje od preloma kostiju, jer se penis sastoji od sunđerastog tkiva. Kad se prelomi u erekciji, zapravo se pokida nekoliko unutrašnjih cilindara koji su puni krvi. Znaci preloma penisa su zvuk pucanja uz intenzivan bol i otok. Kad se to desi, potrebna je hitna medicinska pomoć.

Povreda mišića karlice

Svaka aktivnost u kojoj jedan pokret ponavljate (kao što se dešava u seksu) može izazvati povredu mišića. Prejako uvijanje tela može povući mišiće na stomaku ili leđima, a tokom orgazma bedra se prirodno naprežu, a to može izazvati bol. Ako povredite mišiće karlice na takav način, bol bi trebalo da prođe za nekoliko dana – ako ne prođe, možda je u pitanju veća povreda, kojoj je potrebna medicinska pažnja.

„Opekotine“ od tepiha

Trenje kože o grubu teksturu kakvu ima tepih, može stvoriti oderotine nalik na opekotine – na kolenima, laktovima, leđima, zadnjici… Opekotine od trenja mogu biti veoma bolne, ali to nisu ozbiljne seksualne povrede i same će zarasti za nekoliko dana. Da biste izbegli da se stvore, korisitite ćebe ili drugu meku prostirku kad preduzimate akciju na podu.

Zaglavljeni predmeti

Dešava se da se seksualne igračke kao što su vibratori, dildoi, analne perle ili čepovi – zaglave, a to se još češće dešava kad ljudi u seksualnoj igri posežu za (kućnim) predmetima koji nisu namenjeni takvoj upotrebi. Korišćenje seksualnih igračaka je sasvim normalno, ali vodite računa da predmet koji koristite ima dovoljno široku osnovu, koja sprečava da ode predaleko. Vađenje predmeta koji se zaglavio zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Couple Goals (@couplegoals)


Pročitajte i ovo: Slaganje u krevetu – šta ako vam se partnerove sklonosti uopšte ne sviđaju?

Alergijske reakcije

Alergijske reakcije nisu stvarne seksualne povrede, ali spadaju u grupu najčešćih rizika – peckanje u vaginalnom kanalu može biti alergijska reakcija na spermicidno sredstvo, materijal od koga je napravljen kondom, a postoje i (retke) alergije na spermu, ili proteine iz hrane koju je partner konzumirao i koji su dospeli u spermu. Simptomi alergije obično se javljaju desetak minuta do pola sata nakon seksa i mogu trajati satima, ali i danima.

Ušinuta leđa

Ušinuće spada u česte seksualne povrede, koje se mogu desiti tokom seksa, kao što se dešavaju i tokom bilo kog drugog fizičkog rada. Možete se ušinuti praveći nagli pokret izvijanja, kao što se možete ušinuti podižući balon vode, da ga premestite na drugo mesto, ili premeštajući komad nameštaja, kako biste bolje usisali prašinu. Ako se već dešavalo da se ušinete, znate kako je to nezgodno i bolno i kako se lako takva povreda može ponovo desiti i budite pažljiviji u seksu, odnosno, obezbedite sebi bolju potporu za leđa i položaje koji su vam udobniji.

Infekcija urinarnog trakta

Urinarne infekcije su česta pojava, jer seksualne aktivnosti mogu uvesti bakterije koje žive izvan vagine i omogućiti im put do uretre i urinarnog trakta. Znaćete da je u pitanju urinarna infekcija kad vas peče dok urinirate i zapažate krv u urinu. Da biste izbegli infekcije, savetuje se da urinirate odmah nakon seksa, kako biste izbacili sve bakterije, a ako se infekcija pojavi, postoje efikasna biljna sredstva i čajevi, kao i antibiotici, koje vam mora prepisati lekar.

Osećaj pecknja

Osećaj pecknja u vagini ili penisu nije regularan, ali mnogi faktori ga mogu izazvati. Kod žena, to može biti nedovoljna vlažnost, ili suvoća vagine zbog nedostatka estrogena, a suvoća iz bilo kojih razloga može izazvati peckanje i bol kod oba partnera. Ako vam se to povremeno dešava, verovatno nije razlog za brigu, ali ako je učestalo, trebalo bi da napravite određene testove.

Pročitajte i ovo: Navike koje mogu da naruše vaš seksualni život

Naslovna fotografija: instagram.com/couplegoals

Brankica Milošević

Comments