Slično kao kod prezasićenja za trpezom u vreme zimskih praznika, posle kojih post i detoksikacija pomažu da vratimo energiju (i izgubljenu liniju), seksualni post može biti pravi lek za dosadu u krevetu. Ako su stvari između vas i vašeg partnera malo zahladnele, ako se seks pretvorio u rutinu i postao nešto što obavljate, umesto nešto što želite da radite i unapred se radujete što ćete to raditi, stručnjaci za odnose preporučuju period suzdržavanja. Kao i svaki post i detoks, to znači malo lišavanja i „gladovanja“ – za veće dobro, pojedinačno i obostrano.

Najjednostavnije rečeno, seksualni post predstavlja izbegavanje odnosa tokom nekoliko nedelja. Dužina trajanja posta treba da bude prilagođena dinamici vaših odnosa  – dve nedelje je ok, tri je bolje, a četiri nedelje odlično. Ali ovde ne govorimo o odsecanju kontakta i prekidanju razmene nežnosti – upravo suprotno. Nije cilj da se vaš odnos dovede na ivicu smrti od gladi, već da zajedno napravite plan, koji oboje možete da poštujete. Dogovorite se oko detalja – vašem partneru može biti lakše da drži fizičku distancu, kako bi izbegao osećanje uzbuđenosti i frustracije kada ne dođe do seksa, ali to ne znači da ne možete da se držite za ruke, povremeno zagrlite, poljubite i pomilujete jedno drugo u prolazu. Ima mnogo načina za fizičko iskazivanje nežnosti koji nisu erotični – prosto su nežni.

Seksualni post ima za cilj da poveća vašu intimnost, izoštri senzitivnost i dovede do toga da jedno drugom prilazite sa željom i poštovanjem, a ne iz nagona da ispunite svoje potrebe.

Ponekad, očekivanje redovnog seksa sa dugogodišnjim partnerom može uticati na umanjivanje raspoloženja i gašenje želje, jer seksu pristupate sa mesta održavanja, a ne sa mesta duboke povezanosti. Ponekad, ustaljeni seks postaje norma i navika, formulisan je, predvidljiv i može postati hladan i bestrasan. Pre nego što osetite da ste prezasićeni ovakvim pristupom i pre nego što nezadovoljstvo počne da upravlja vašim ponašanjem i izazove probleme u odnosu, primenite seksualni post, kao lek za seksualnu prezasićenost i ustaljenost.

Možda vam se čini da je seksualni post radikalan potez i niste sigurni da li ste spremni na odricanje, ili vaš partner veruje da mu je neophodna redovna ejakulacija za zdravlje prostate i kvalitet sperme. Ali to su uglavnom predrasude – istraživanja pokazuju da uzdržavanje od ejakulacije posle nekog vremena dovodi do povećanja nivoa testosterona, hormona koji ima glavnu ulogu u seksualnoj želji kod muškaraca, ali i u održavanju libida kod žena. Zdrav nivo testosterona je u korelaciji sa dobrim raspoloženjem i energijom, a sve zajedno dovodi do veće intimnosti.

Praktikujući seksualni post, svesno gradite napetost koja se među vama možda izgubila u rutini, kako biste više cenili intimne trenutke, kada do njih ponovo dođe. Za to vreme preporučljivo je da razgovarate o svom odnosu, osećanjima, seksu, o stvarima koje biste voleli da istražite, o fantazijama koje biste voleli da ostvarite, nivou emotivne topline i deljenja koji biste hteli da podignete – oko svega možete napraviti povoljne kompromise i osmisliti strategije, kada zajedno radite na istom cilju – veća bliskost, snažnija želja i bolji seks.

Pročitajte i ovo: Da li je suzdržavanje od seksa dobra ideja?

Seksualni post dovodi do ponovnog buđenja radoznalosti jednog prema drugom – upravo u trenucima odricanja od seksa, otkrivate kako da više uživate u intimnim momentima, šta je ono što vam je najpotrebnije i što vam najviše nedostaje, kao i šta je ono što želite da promenite. Tokom pauze namernog celibata, osećanja se mogu rasplamsati. Takođe možete osvestiti i programiranje koje ste iskusili ne samo u vezi sa seksom, već i sa ljubavlju i odnosima, samopoštovanjem, samopouzdanjem, moći koju druga osoba ima nad nama, načinima na koje se poznajete i kako biste još mogli da se upoznate, fizički i emocionalno.

Kada napustite kolotečinu i odlučite da se zajedno upustite u apstinenciju, vaša želja može samo da poraste. Odvojte vreme da se zagrlite, zagledate jedno drugome u oči i uklonite očekivanja. Možda ćete otkriti neka opterećenja kojih želite i možete da se oslobodite, sagledati intimne delove vaše veze, kao i sopstvene potrebe, u novom svetlu.

Seksualni post može biti istinski pročišćavajuće i oslobađajuće vreme, koje će vašoj vezi doneti preporod i cvetanje, a kad to iskusite, želećete da i da lje s vremena na vreme primenjujete ovaj dragoceni lek.

Pročitajte i ovo: 7 pravila ljubavi prema seksu

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments