Problemi sa seksualnošću nisu uopšte retki, čak 40% žena nailazi na izazove u seksualnom životu. Postoje različiti razlozi koji ih mogu dovesti do toga da vam je potrebno seksualno zaceljenje. To može biti seksualna trauma, previše stresa, obaveza, problema sa zdravljem. Toliko stvari može uticati na seksualnost, tako da nije neuobičajno da se libido smanji ili da se ne osećate prijatno kada ste nagi, ili da vas pomisao na seksualnu aktivnost trigeruje i osećate nesigurnost.

Šta uopšte predstavlja seksualno zaceljenje? To je prihvatanje sopstvenog tela i seksualnosti kao normalne i zdrave. Predstavlja način da se ponovo konektujete sa sobom i svojom senzualnošću. To je prepuštanje zadovoljstvu, uživanje u sopstvenoj telesnosti. Ne možete samo očekivati da se vaša seksualnost sama vrati, već je to nešto na čemu treba aktivno da radite i da se bez krivice posvetite. A ovo su načini kako se možete seksualno zaceliti.

Plešite

Kada imate problema sa sopstvenom seksualnošću i niste sami sebi seksi, ne može se očekivati da odmah “skočite u akciju” i pokušavate da imate seks sa partnerom. Najpre treba da ponovo probudite seksualnost kod sebe. A ples je jedan od najboljih načina da to postignete.

Pročitajte i ovo: Da li vam se dešava disocijacija u toku seksa?

Ne kaže se bez razloga da po načinu kako neko pleše možete znati kakav je u krevetu, jer u tome zaista ima istine. Osobe koje se bave plesom su senzualne, osećajne, znaju kako da pokreću svoje telo, svesni su sebe. Ovo je odličan predlog da se povežete sa sobom i izgradite svoje samopouzdanje. Ako ne znate da plešete, samo polako i strpljivo, vremenom ćete se osloboditi i gotovo izvesno početi da uživate u ovoj aktivnosti.

Disanjem se oslobodite od anksioznosti

Postoje posebne tehnike disanja koje će vam omogućiti da umanjite svoju anksioznost. Mislite da ovo neće uticati na vašu seksualnost? Varate se, anksioznost je jedan od razloga zašto ženama opada libido, zašto nemaju samopouzdanja u seksu i zašto uopšte ne mogu sebe da posmatraju seksualno.

Jedna od tehnika je da stavite palac na desnu nozdrvu, a kažiprst na levu. Na jednu nozdrvu udahnite, dok prstom zatvarate drugu nozdrvu, pa onda na drugu nozdrvu izdahnite i na nju udahnite, pa izdahnite na prvu i tako ponavljajte nekoliko minuta.


Dodirujte se

Nemorate masturbirati, sem ako osećate da ste raspoloženi za to. Dovoljno je samo lagano da se dodirujete po koži i dopustite sebi da osetite sve te sitne senzacije. Dodirujte svoje erogene zone i posmatrajte kako reagujete. Budite strpljivi, jer ukoliko imate seksualne traume, seksualni dodir može biti triger. Zato je najbolje da uporedo idete na psihoterapiju. No, ako osećate da bi vam prijalo da se samozadovoljavate nemojte se libiti da to i učinite.

Pročitajte i ovo: Poze u seksu koje će ženama omogućiti dolazak do vrhunca

Obratite pažnju na svoje okruženje

Nismo ni svesni koliko okruženje utiče na nas, toliko da može savladati vašu volju za seksom. To mogu biti negativni ljudi u vašoj okolini, ali i prostor u kom se nalazite. Mnogim ljudima je veoma bitno da se osećaju prijatno u prostoru u kom se nalaze da bi uopšte moglo i doći do seksualne želje. Verovali ili ne, redizajniranje sobe može pomoći da se osetite bolje u svojoj koži, samim tim ćete biti opušteniji i vaša seksualna energija će time biti veća. Utičite na okruženje koliko god možete, iako naš uticaj ponekad može biti vrlo ograničen.

Negujte sebe

Jedna od osnovnih stvari koju je potrebno da ispunite jeste da vodite računa o sebi, da negujete i volite sebe. To može biti tako što ćete sebi priuštiti vikend u spa centru, što će te otići kod kozmetičara, na manikir ili pedikir, tako što ćete otići u šoping i kupiti krpice koje vam odlično stoje. Da biste se osećali seksi, potrebno je da najpre sebi budete lepi i da budete zadovoljni sa sobom.

Pročitajte i ovo: 5 načina da postavite granice u krevetu

Ipak, uzmite u obzir da sve to dolazi iznutra, te ako sumnjate da je vaš problem ozbiljniji, onda definitivno preporučujemo da krenete na psihoterapiju, jer i to je vid nege prema sebi. Na taj način ćete osnažiti svoje samopouzdanje i omogućiti da se osetite bolje i samim tim seksualnije.

Naslovna fotografija: instagram.com/maralafontan

Jovana Petković

Comments