Da li ste već na početku godine opteretili sebe listom želja koju ste mahnito pisali u toku decembra? Zaustavite se! Zar nije mnogo bolje da se stvari dogode spontano i da, za razliku od prethodnih početaka godina, ovu smireno dišete? Imate potrebu da sve držite pod kontrolom i zbog toga često nemate vremena da razmišljate o tome koliko ste, zapravo, uspeha do sada postigli! Za promenu, vreme je da budete nežni prema sebi.

Lista želja dolazi u obzir samo ako vas ne preopterećuje, a mi sa vama delimo sjajne trikove zbog kojih ćete se odmah osećati bolje. Ono što je pre svega važno, jeste da u svakom novom danu podjednako uživate. Zato sebi uvek priredite filmsko veče, zabavu, izlazak, druženje sa prijateljima, ali i ona mala, sitna zadovoljstva u svoja četiri zida.

Self care trikovi za bolji osećaj

Koristite hranu koja je obogaćena vitaminom B12

Ako vam u organizmu nedostaje vitamin B12, osetićete pojedine od sledećih simptoma: razdražljivost, anksioznost, promene raspoloženja, moguće zaboravljanje određeniih zadataka koje je trebalo da ispunite. Tada je potrebno da u ishranu uključite što više tunjevine, lososa, jaja, sira, tofua i nemasnog jogurta. Ove namirnice koristite u obrocima nekoliko dana, a svakako bi bilo sjajno i da ih potom konzumirate minimum tri puta nedeljno.

Takođe, poznato je da kofein apsorbuje vitamin B12, tako da bez problema možete u toku dana da popijete i dodatnu kafu.

Posvetite se koži lica

U toku zime, posebno je važno da se posvetite nezi kože, ne samo lica, već i tela. Ali akcenat morate da stavite na lice jer je u većini slučajeva direktno izloženo hladnijem vremenu i vetru. Negujte lice po tipu svoje kože, ali neka vam u osnovni rutine obavezno bude SPF, jer na najbolji način štiti vašu kožu. Pored nege lica, negujte i svoje usne pilingom, uljima i balzamima koji u sebi takođe imaju zaštitni faktor.

Posle napornog dana, obavezno licu priuštite dubinsko čišćenje i masku za hidrataciju kože. Primetićete kako crvenilo, koje je ranije bilo prisutno, polako nestaje, a vaša koža je mekana, svilena i hidrirana.

Pročitajte i ovo: 7 lakih načina da 2023. učinite najboljom godinom do sada

Lavanda za dobar početak, sredinu i kraj dana!

Lavanda miriše omamljujuće, ali usput ima i svoja lekovita dejstva. Ako vam nedostaje san, ulje lavande je sjajno rešenje, a sve što je potrebno jeste da pre spavanja iscedite nekoliko kapi na jastuk. Spavaćete mirno i bezbrižno, a probudićete se naspavani (što nije tako čest slučaj).

Takođe, ulje lavande je sjajno i za negu kože, pa nakon tuširanja možete njime da se masirate. Prijaće vašem telu, a umirujućom notom će ublažiti tenziju koju zbog obaveza imate u toku dana. Ovo ulje je pravo otkriće, a sve češće se koristi u salonima prilikom masaže, pa bi bilo sjajno da minimum jednom mesečno sebi priredite tu vrstu zadovoljstva.

Kanališite negativne misli

Koliko puta do sada ste doneli ovu odluku? Hajde da konačno kanališete svoje misli, odredite prioritete i obrišete nebitne kontakte iz mobilnog telefona. U ovoj godini je važno da se usmerite na svoje ciljeve i planove kako da poboljšate život i karijeru. Nema prostora za negativne misli, ni za negativne ljude. Vreme je da se sve okrene u vašu korist!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by z o ë (@zoehudsonx)

Disanje u boji – tehnika meditacije

Da li volite da meditirate? Ova tehnika će promeniti vaš pogled na sve! Zamislite emociju ili pozitivnu vibraciju koju želite da osetite. Toj emociji dodelite boju, neka to bude vama draga boja. Smestite se udobno, zatvorite oči i dišite duboko i polako. Neka vam um ispuni ono što ta boja predstavlja za vas.

Dok udišete, zamislite kako vam boja prekriva celo telo i ispunjava ga, uključujući vrhove prstiju i nogu. Kad izdišete, odbacite sve neželjene emocije i zamislite kako odlaze iz vašeg tela.

Pročitajte i ovo: Mali koraci za bolje mentalno zdravlje u 2023.

Naslovna fotografija: instagram.com/valeire.kei

Dragana Stojanović

Comments