Samopouzdanje je nešto što se uči. Čak su i najsamouvereniji ljudi koje poznajete sigurno učili kako da ga izgrade. Nedostatak samopouzdanja je, međutim, zastupljeniji kod žena nego kod muškaraca. Razlog tome je činjenica da mnogo češće komentarišemo izgled žena i šta bi trebalo da rade ili oblače. Kao što je i situacija sa imposter syndromom, žene su navikle da društvu nisu dovoljno dobre. 

Samopouzdanje je, međutim, nešto na čemu se radi i postoje tehnike koje možemo da primenimo kako bismo postali svesniji sebe i svojih kvaliteta i počeli da se ponosimo njima. Naravno, samopouzdanje se ne stiče činjenicom da zarađujemo određenu količinu novca ili da izgledamo na određeni način – samopouzdanje je osećaj samopoštovanja kojim odišemo. Veština samopouzdanja se uči i potpuno je u redu ako vam je potrebno više vremena da njom ovladate.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Les Parisiennes du monde (@lesparisiennesdumonde)

Često se dešava da prirodno samouverene ljude okarakterišemo kao arogantne što je potpuno pogrešno, jer je arogancija, zapravo, proizvod nedostatka samopouzdanja. Naučeni smo da je samopouzdanje nešto što – ili imamo ili nemamo, nešto kao talenat za sport.

Samopouzdanje je stanje u kome se osećate sigurno u svojoj koži. Sigurno ne znači da sebe smatrate savršenim, već da ste sebe prihvatili takvi kakvi ste; pogotovo fizički izgled. Prestali ste da se poredite sa svetom oko sebe i sa figurama na društvenim mrežama koje tako izgledaju uz pomoć x programa za preradu fotografija i isto toliko filtera. Kada živite u svom balonu samopouzdanja, onda kreirate i drugačije odnose sa ljudima oko sebe – jer znate šta zaslužujete.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Araqs (@parisianamour)

Samouverenost se vežba

Kako da postaneš samouverena? To je uglavnom najveći problem žena koje, donekle, znaju koliko vrede, ali ne žele da odišu arogancijom i da zbog toga odbiju ljude od sebe. Kada kažem ljude, uglavnom mislim na muškarce. Jer koliko god da oni samouvereno izgledaju, njihovo samopouzdanje je, zapravo, izuzetno krhko, zbog čega vole da kontrolišu one slabije od sebe i da se nad njima dokazuju.

Kako biste postale samouverenije, morate sa sobom da raščlanite šta je to što želite. Velika moć je u tome da zamislite sebe na određeni način, da tačno znate kako se osećate u momentima kada ste zadovoljni, i da negujete tu sliku u glavi. Baš kao i kad manifestujete ono što želite, pa se to ispuni, imate osećaj da vam je univerzum nešto poklonio, a zapravo ste vi ti koji ste se potrudili da se ta manifestacija ostvari.

Mnogo ste hrabriji nego što mislite. Prečesto se dešava da umanjujemo svoju vrednost bez ikakvog razloga i to je, ponovo, oličenje nedostatka samopouzdanja. Nemojte se plašiti toga koliko možete da budete hrabri, jer će vas vaša hrabrost dovesti do cilja, a osvojeni cilj će vam podići samopouzdanje.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели MATILDA DJERF (@matildadjerf)

U građenju i negovanju samopouzdanja ne smete da odustanete. U momentima u kojima radite na sebi, verujte, i ostatak sveta se bavi sobom. Niko se nije urotio protiv vas i niko nema za cilj da vam uništi samopouzdanje. To ne znači da vas svet neće poremetiti, jer hoće. Imaćete osećaj da ste stigli blizu svog cilja i taman ste počeli da se osećate lepo u svojoj koži, pa će vam se desiti loš dejt, slomljeno srce, odbijanje na poslu ili nešto slično. Tada je najbitnije da se prisetite svog dotadašnjeg puta i da pokažete sebi koliko ste radili.

Naslovna fotografija: instagram.com/maralafontan

Milica Antić

Comments