Svako je u nečemu kreativan, to nije samo dar koji imaš ili nemaš – kreativnost u sebi možeš da pronađeš i probudiš. Ali postoje načini kojima ometaš sebe u tome i ostaješ u ubeđenju da nisi baš neka kreativna osoba.

Radiš i istovremeno ocenjuješ to što radiš

Kad radiš nešto kreativno, potrebno je da to činiš otvorenog uma i srca, odnosno, da se tome posvetiš u potpunosti, da uneseš sebe. Ako istovremeno pokušavaš da ocenjuješ to što radiš, nikada nećeš biti zadovoljna i upašćeš u kritički šablon, umesto da ostaneš otvorena i da uživaš u tome što radiš. Više kognitivnih procesa odjednom, dovodi do preopterećenja i umanjiće tvoje sposbnosti da razmišljaš van okvira.

Čekaš na pravi trenutak

Kreativni ljudi kreiraju svoj trenutak, umesto da čekaju da se stvore svi uslovi. Jer to čekanje nikada i ne dovodi do pravog trenutka – prosto, život tako ne funkcioniše. Nikada nećeš rešiti sve probleme, zatvoriti jedan krug i otvoriti novi, nikada nećeš imati skroz čistu situaciju. Dakle, radiš i rešavaš probleme onako kako se pojavljuju i ne čuvaš svoju snagu za neki poseban momenat koji možda nikada neće doći. Na ovaj način možda nećeš ostvariti baš ono što zamišljaš, ali ćeš sigurno ostvariti nešto realno i zadovoljavajuće.

kreativnost 1 Šeme i navike koje sputavaju tvoju kreativnost
Comments