Hot topics

5 Gum i WANNABE MAGAZINE vas pozivaju da nam ispričate kako ste ostvarili svoj najveći san!

#musthave: Torbe koje volimo ove sezone

Najbolje bob frizure: Inspiracija za prvu sledeću posetu frizeru!

#trèschic ideje kako da nosiš trenerku ovog proleća

Može li dnevnik zahvalnosti zaista da unapredi tvoje mentalno zdravlje?

Novo na Netflixu: Šta ćemo gledati u aprilu?

12 virtuelnih tura kroz muzeje koje moraš da posetiš

#homeworkout: Top 7 Instagram profila zbog kojih ćeš zavoleti vežbanje kod kuće

Kako da prihvatiš i zavoliš svoje telo

Uređenje enterijera: Trendovi koji će dominirati tokom ove decenije

Serija “Kosti” (Bones) počela je sa emitovanjem 2005. godine, a ove jeseni očekujemo početak osme sezone pitajući se u čemu je tajna njenog uspeha i postojanja. Bez sumnje, ova krimi-drama se izdvaja od serija istog žanra specifičnim pristupom rešavanju zločina, pomoću tragova sakrivenih u kostima. Članovi tima su više od običnih kolega. Njihovi međusobni odnosi daju posebnu draž svakoj epizodi i doprinose dinamičnosti. Osim toga, britki humor Silija Buta (Seeley Booth), intelektualne rasprave doktorke Brenan (Temperance Brennan), teorije zavere doktora Hodžinsa (Jack Hodgins) i Anđelina (Angela Montenegro) melanholična, umetnička priroda, ispuniće očekivanja i najzahtevnijih gledalaca.

Scenario je zasnovan na knjigama američke forenzičke antropološkinje Keti Rajks (Kathy Reichs) u kojima je glavna junakinja upravo popularna Temperans. U toj ulozi odlično se snašla Emili Dešanel (Emily Deschanel), a ništa manje uspešan nije ni njen partner iz serije Dejvid Borijanaz (David Boreanaz).

Slika1 Serija četvrtkom: “Bones”

Fantastični tim za rešavanje zločina

Priča počinje povratkom doktorke Brenan iz jedne od antropoloških ekspedicija kada je specijalni agent Sili But sačekuje na aerodromu i moli za pomoć u rešavanju jednog ubistva. Tada se okuplja fantastični tim koji će i ubuduće nastaviti sa svojim radom pri FBI. Bouns za svog pomoćnika bira kolegu Zeka Adija (Zack Addy). Njih dvoje osim iste profesije spaja i sličan način razmišljanja. Oboje problemima pristupaju sasvim racionalno i nikada se ne prepuštaju nagađanjima. U timu im se pridružuje i specijalista za “bube i mulj”, doktor Džek Hodžins (Jack Hodgins), koji poseduje tri doktorata: iz entomologije, botanike i minerologije. Osim naučnika, tu je i umetnica Anđela Montenegro (Angela Montenegro), koja im pomaže u rekonstrukciji lica žrtava, kao i mesta zločina. Sili But je zadužen za policijski deo posla, saslušavanja i hapšenje svedoka.

Slika2 Serija četvrtkom: “Bones”

Poznat istraživački pogled i opčinjenost kostima

Zahvaljujući specifičnom pristupu rešavanju zločina, doktorka Brenan uspeva da razreši slučajeve koji su za ostale stručnjake prava misterija usled nedostatka dokaza i tela žrtve. Za nju su dovoljne i kosti da bi saznala sve o žrtvi, njenoj starosti, mestu i stilu života. Bouns svojim racionalizmom i komplikovanim naučnim objašnjenjima najobičnijih pojava večito iritira agenta Buta koji se u donošenju odluka vodi instinktom i osećanjima. Između njih najpre postoji netrpeljivost, zatim se rađa izuzetno prijateljstvo, partnerstvo i požrtvovanost, a već nakon par epizoda svi naslućujemo da će to biti jedna zanimljiva i neizvesna ljubavna priča.

Slika3 Serija četvrtkom: “Bones”

Par za koji smo svi navijali

S druge strane, ljubav se rađa i između Anđele i Hodžinsa. Oni kao par doživljavaju uspone i padove. Prvi put pokušavaju da se venčaju krajem druge sezone, ali im to ne polazi za rukom s obzirom da je Anđela još udata za tajanstvenog crnca sa Fidžija. Posle toga prolaze kroz period razdvojenosti, ali se na kraju ipak mire i venčavaju tokom boravka u zatvoru na kraju pete sezone. Krajem sledeće sezone već dobijaju bebu.

Slika41 Serija četvrtkom: “Bones”

Anđelino i Hodžinsovo neobično venčanje

Uporedo sa razvijanjem priče na ljubavnom planu, dolazi i do promena u strukturi tima istražitelja. Najpre im se priključuje doktorka Kem Sarojan (Cem Saroyan) nekadašnja Butova devojka. Kako Zek postaje optužen za saučesništvo u ubistvima Kopača grobova (The Gravedigger), najvećeg neprijatelja glavnih junaka, dolazi i do izmene u Bounsinom antropološkom timu. U potrazi za najboljom zamenom za Zeka, u laboratoriji se smenjuju najčudniji asistenti. Pričljiva i brzopleta Dejzi (Daisy Wick), Iranac Arasto (Arastoo Vaziri) za koga svi sumnjaju da je terorista, sumnjičavi i uštogljeni Klark (Clark Edison), depresivni Kolin (Colin Fisher) i sveznalica Vinsent (Vincent Nigel–Murray) samo su neki od njih.

U trećoj sezoni prvi put se pojavljuje i FBI-jev psiholog Lens Svits (Lance Sweets). Bouns i But odlaze na psihoterapiju kod Lensa koji ubrzo postaje zaintrigiran njihovim odnosom. But ga najpre ne doživljava ozbiljno, zbog Lensovog mladolikog izgleda, dok Bouns naučnim metodama pokušava da dokaže da je psihologija obično nagađanje. Vrlo brzo oboje ga prihvataju kao deo tima, jer uviđaju njegovu uspešnost u izradi profila osumnjičenih i analizi zločina. Uskoro se u dinamična dešavanja upliće još jedna ljubavna priča. Ovoga puta su u pitanju Svits i Dejzi.

Slika5 Serija četvrtkom: “Bones”

Još jedan par iz serije, Lens i Dejzi

But završava u bolnici i pred njim je operacija sa neizvesnim ishodom, a odnosi između njega i Bouns postaju sve napetiji. Na trenutak deluje da će posle četvrte sezone konačno priznati jedno drugom prava osećanja, ali oni i dalje ostaju samo složni partneri. Do raspleta dolazi tek dve sezone kasnije kada ih spaja tragična Vinsentova smrt. Na opšte zadovoljstvo gledalaca, postaju par, očekuju bebu i počinju da žive zajedno.

I dok željno iščekujemo osmi nastavak i sigurni smo mnogo novih iznenađenja i preokreta začinjenih poznatim humorom i poterom za zločincima, ostaje nam samo da gledamo neke od prethodnih sezona. Leto je pravo vreme za to, a gledanje ove serije još jedanput od početka nikada ne može biti dosadno. Za vas koji još uvek niste pogledali nijednu epizodu, probajte, sigurni smo da će vam se svideti.

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Jovana Filipović je studentkinja Elektrotehničkog fakulteta, perfekcionista, namćor i statista sreće kao iz Balaševićevih pesama u čijim se stihovima pronalazi. Pevam svoj blues bez namere bitne, za zlo sam teški laik, i možda i nisam neki biser, ali sam barem svoj režiser. A kao omiljeni stih i moto izdvajam: “Brojao sam ljude s krsta, pravila i izuzetke. Posvud promašena vrsta, samo retki nađu retke.”

Editors choice