Sve je počelo jednog lijepog dana kada se prije četiri godine simpatična plavuša Peni (Penny) doselila u Pasadenu u Kaliforniji. Ništa ne bi bilo čudno, a bome ni smiješno da joj prvi susjedi nisu ekscentrični Šeldon Kuper (Sheldon Cooper) i Lenard Hofstader (Leonard Hofstadter). Pogađate, pričamo o urnebesnom sitcomu “Štreberi” (The Big Bang Theory)!

Majstori ove komedije genijalni su Čak Lore (Chuck Lorre) i Bil Prejdi (Bill Prady), i njima zahvaljujemo na već punih pet sezona smijeha, koliko se do sada serija prikazuje. Dugo se štreberi, nerdovi i ostali geekovi nisu uvukli pod kožu kao što to iz tjedna u tjedan uspijeva Šeldonu, Lenardu, Ražu (Raj Koothrappali) i Hauardu (Howard Wolowitz).

165 Serija četvrtkom: The Big Bang Theory

Ni slučajno ne pokušavajte sjesti na Šeldonovo mjesto

Dakle, priča prati četiri prijatelja, ekscentrične fizičare, inteligentne socijalno čudake i jednu manje inteligentnu plavušu koja dane provodi negdje između maštanja o glumačkoj karijeri i posluživanja hrane u obližnjem restoranu.

Posljednje dvije sezone društvo se povećalo, pa sada uživamo u neobičnoj ženskoj inačici Šeldona Kupera, Ejmi Fara Fauler (Amy Farrah Fowler) i nešto pametnijoj, sitnoj i po karakteru poprilično dinamitnoj Bernadet (Bernadette Rostenkowski).

Više od same serije i tematike koja je možda u drugom planu, obožavamo likove koji je čine, kao što smo nekada obožavali šestorku iz “Prijatelja”.

Šeldonu Kuperu zahvaljujemo na salve smijeha i legendarnoj “Bazingi”. Šeldon zazire od svega društveno prihvatljivog, ali sebe smatra poprilčno normalnim, jer kako kaže, mama ga je dala testirati. Priznajemo, svaki put kad nam netko pokuca na vrata, pomalo se trznemo u nadi da ćemo uživo čuti legendardno “Peni. Peni! Peni!!!”. Džim Parsons (Jim Parsons) za ovu je ulogu zaslužno višestruko nagrađivan.

Neke od legendarnih trenutaka Šeldona Kupera pogledajte ovde.

Nasuprot Šeldonu nalazi se Lenard, vječno izgubljen između vlastitih osjećaja prema njihovoj susjedi i nimalo lakom cimerskom životu sa neobičnim Šeldonom. Džonu Galeckom (Johhny Galecki) sigurno nije bilo lako predstaviti svoj lik Lenarda u krupnom planu pored maestralnog Džima, ali u tome je ipak uspio.

Šeldonovi i Lenardovi najbolji prijatelji, Raž i Hauard priča su za sebe. S jedne strane nalazi se urnebesno simptičan Indijac koji u slobodno vrijeme čita chick-lit literaturu, pohađa satove pilatesa i gleda filmove sa Sandrom Bulok (Sandra  Bullock), dok se bezuspješno pokušava osloboditi straha od pričanja sa ženama bez konzumacije alkohola. S druge strane imamo Hauarda, jedinog inženjera među znanstvenicima, koji boluje od neobičnog oblika Edipovog kompleksa, živi s majkom, a mimo njezinih očiju pretvara se u pravog perverznjaka.

255 Serija četvrtkom: The Big Bang Theory

Povučeni Indijac ili perverzni inženjer, koji je vaš favorit?

Dolazak Peni u zgradu pomutio je Lenardov svijet u kojemu postoji seksualnost, a koji Šeldon ne želi niti može prihvatiti. Priču je dodatno začinila Ejmi, Šeldonova “djevojka” koja je samo “prijateljica i žensko biće, ali nije njegova djevojka”.

348 Serija četvrtkom: The Big Bang Theory

Ejmi i Peni postale su najbolje prijateljice, a mi uživamo u njihovim zajedničkim scenama

Hoće li Šeldon ipak posustati pred ženskim čarima, dokle će Raž tražiti svoju srodnu dušu, je li Bernadet ipak prava za Hauarda i imamo li novu ljubavnu priču u obliku Lenarda i Peni, nećemo vam otkriti.

Povjerit ćemo vam se da je dvadeset minuta, koliko traje jedna epizoda ovog urnebesnog sitcoma premala doza smijeha. Ovo je serija koju ćete pratiti u jednom dahu, jer vam tih dvadeset minuta ipak neće biti dovoljno. Ako vas nismo dovoljno uvjerili, neka vas uvjere oni sami:


Andrea Kljajić je studentica prava, provincijalka pod svjetlima velegrada, kozmopolit otvorenog srca i uma, serijski monogamna ovisnica o ljubavi, zaljubljenik u poeziju Miroslava Antića, gracioznost Audrey Hepburn i filozofiju Jean Paul Sartre-a. Ona je vječiti sanjar inspiriran pisanom riječi i ostarit će u kutiji modnih časopisa, knjiga, CD-a i cipela.

Comments