Group 1376 Doživite čitavu Srbiju iz vašeg doma putem novog serijala “Evropa odozgo”

Doživite čitavu Srbiju iz vašeg doma putem novog serijala “Evropa odozgo”

Alfred Hičkok je jednom prilikom izjavio sledeće: „U igranim filmovima, reditelj je Bog; u dokumentarnim filmovima Bog je reditelj“.

Dokumentarni filmovi su favoriti mnogih, pre svega jer daju uvid u važne informacije o globalnim i društvenim dešavanjima kojima možda nisu bili izloženi. Cilj dokumentarca je da izazove perspektivu, a što je još važnije, da edukuje mase.

2 1 Doživite čitavu Srbiju iz vašeg doma putem novog serijala “Evropa odozgo”

Nekada se čini da je svet oko nas previše fokusiran na podelu, ali je važno setiti se da smo svi, uprkos jezičkim barijerama i kulturološkim razlikama,  na kraju krajeva, jedno – ljudi. Kako biste proširili svoje znanje i naučili o brojnim divnim mestima i atrakcijama, pogledajte novu sezonu dokumentarnog serijala „Evropa odozgo“, koja je emitovana 18. septembra 2022. u 22 časa na TV kanalu National Geographic, a koja je ovog puta počela epizodom posvećenoj upravo – Srbiji.

2 1 Doživite čitavu Srbiju iz vašeg doma putem novog serijala “Evropa odozgo”

Upoznajte Srbiju iz ptičje perspektive

U toku emitovanja prve epizode nove sezone „Evrope odozgo“ građani sveta, ali i građani Srbije, imali su priliku da se upoznaju sa neverovatno bogatom i inspirativnom kulturom naše zemlje, te su saznali mnogo toga o njenim običajima, kao i o prirodnim i arhitektonskim lepotama.

Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji, naša država je bila prikazana kao nikada do sada, iz ptičje perspektive, a gledaoci su imali priliku da isprate priče veoma intrigantnih ljudi. Let iznad Srbije započet je pre svega na severu, gde su bila prikazana remek-dela secesijskog stila u arhitekturi, zajedno sa nesvakidašnjim prikazima Subotice.

Mask Group 17 Doživite čitavu Srbiju iz vašeg doma putem novog serijala “Evropa odozgo”

Saznajte sve o istorijskim lokalitetima

U ovoj epizodi, u fokusu su bili i upečatljivi spomenici Srbije koje su radili pojedini najvažniji arhitekti socrealizma, poput Aleksandra Đokića i njegovog Spomen-kompleksa Kadinjača koji svedoči o priči iz 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona Užičkog partizanskog odreda pružili otpor njihovom mnogo moćnijem neprijatelju, koji je u tom momentu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju Užičke republike. Borci su hrabro stradali u bici na Kadinjači 29. novembra 1941, a njihov heriozam ostao je do danas upamćen.

Mask Group 17 Doživite čitavu Srbiju iz vašeg doma putem novog serijala “Evropa odozgo”

Kada su u pitanju istorijski trenuci, ne postoji ništa bolje nego da sami budete svedok onoga što je ostavljeno iza nas. Prema tome, predstavljena je i značajna destinacija tvrđave Golubac, koja je imala važno strateško mesto u istoriji zavhaljujući svojoj lokaciji na Gvozdenoj kapiji Dunava. Gledaoci će imati neverovatnu priliku da vide i saznaju sve o važnjom srednjovekovnom lokalitetu koji je verovatno izgrađen u prvoj polovini 14. veka, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, gde je Dunav najviši u svom toku, i prelazi u tesnac Karpatskih planina. Ova lokacija je predstavljala važno vojno pogranično utvrđenje u srednjem veku, a veruje se i da je planski izgrađena zbog svog vojno-strategijskog značaja.

Ispratite savremenu arhitektonsku praksu

Pored istorijske arhitekture, gledaoci su imali priliku da se upoznaju i sa savremenom arhitekturom srpske prestonice. Po prvi se mogao videti čitav intrigantni proces izgradnje „Kule“ visoke 168 metara, koja se nalazi u samom srcu Beograda, u novom modernom centru srpske prestonice – Beogradu na vodi. Pojedine priče su previše uzbudljive da bi bile istinite, ali ipak jesu, a ovaj dokumentarac otkriće vam upravo tu uzbudljivu stranu čitavog projekta.

Prošetajte najlepšim pejzažima i upoznajte svoju kulturu

Ono što svaku državu čini drugačijom jeste njena tradicionalna kultura. Prema tome, gledaoci su imali priliku da se „prošetaju“ fascinantnim predelima autentičnih srpskih sela i pejzaža, po kojima je naša država toliko i poznata. Put vas vodi i u Donju Lokošnicu, koja je čuvena kao svetska prestonica paprike. Sigurni smo da će ovaj običaj za sve strance biti neobičan i zanimljiv, s obzirom na to da nije nešto što se može naći u svakom delu sveta. Nadamo se da će gledaoce naša tradicija proizvodnje nacionalnih jela punih ljubavi inspirisati da nešto i probaju, tako što će rezervisati svoje avionske karte u smeru Srbije.

Mask Group 18 Doživite čitavu Srbiju iz vašeg doma putem novog serijala “Evropa odozgo”

Kao što smo već napomenuli, priroda koja oduzima dah je jedan od sastavnih delova većine destinacija Srbije, tako da su gledaoci u toku ovih 50 minuta, koliko traje epizoda, imali priliku da vide i prirodni rezervat Zasavica, koji je čuven po svom magarećem siru, najskupljem na svetu – koji može dostići čak 1.000 evra po kilogramu.

Očarani kulturom i brojnim istorijskim pričama, građevinama, narodom, reditelji ovog dokumentarnog serijala daće vam priliku da na spektakularan i nesvakidašnji način pogledate pojedine od najznačajnijih kulturno-istorijskih znamenitosti Srbije. Snimci iz ptičje perspektive pružiće vam jedinstveni uvid u raznoliku tradiciju, očaravajuću prirodu i kompleksnu graditeljsku praksu naše države, koja je oblikovala naše današnje živote. Snimanje srpske epizode nadgledao je Ivan Lazić, koji je bio i zadužen za kadrove koji će obići čitav svet i u najboljem svetlu prikazati državu koja je vekovima očaravala svojom lepotom i znamenitostima.

Mask Group 18 Doživite čitavu Srbiju iz vašeg doma putem novog serijala “Evropa odozgo”

Za više informacija o pomenutom serijalu posetite National Geographic veb-sajt, kao i zvanične Instagram i Facebook stranice, gde možete dobiti najnovije vesti u vezi sa serijalom i drugim aktivnostima kanala.