Moda nam može izgledati kao misteriozna industrija koja se čini previše ekskluzivnom i dalekom. Međutim, upravo to čini da serije o modi i visokom društvu budu još zanimljivije i intrigantnije.

Zahvaljujući Holivudu i stalnom interesovanju za slavne kreatore i svet bogatih, očekuje nas nekoliko ostvarenja koja bacaju malo svetla na velika imena mode i visoko društvo, a istovremeno će nam pružiti inspiraciju za stil. Pogledajte o kojim naslovima se radi.

Serije o modi – 4 ostvarenja koja ćemo gledati u 2024.

Cristóbal Balenciaga – premijera: 19. januara 2024. na Disney+

Slavnog dizajnera u Disney+ seriji tumači španski Alberto San Juan. On će igrati ulogu modnog revolucionara koji je rođen u siromaštu, u baskijskom gradu Getariji. Cristóbal je bio sin ribara i krojačice, koji je postao jedan od najcenjenijih modnih kreatora na svetu. Serija će se, međutim, fokusirati na konkretan, formativni period njegove karijere: vreme kada se, nakon nekoliko uspešnih godina oblačenja aristokrata i kraljevske porodice u svojoj domovini, preselio u Pariz, posle Španskog građanskog rata. Tada je Balenciaga počeo da eksperimentiše sa radikalnim, skulpturalnim siluetama odeće.

Radnja počinje kada dizajner predstavlja svoju prvu kolekciju visoke mode 1937. u Parizu. Za sobom je ostavio uspešnu karijeru u svojim ateljeima u Madridu i San Sebastijanu. Međutim, kreacije koje su bile cenjene u Španiji ne funkcionišu baš u sofisticiranoj modnoj imperiji kakva je Pariz, gde su Chanel, Dior i Givenchy merilo visoke mode. Vođen opsesijom za kontrolom u svim aspektima svog života, Cristóbal Balenciaga će definisati svoj pečat i na kraju postati jedan od najvažnijih dizajnera svih vremena.

Trejler prikazuje kostime koje je kreirala Bina Daigeler, nominovana za Oskara i Emmy. Ona stoji iza zanosne garderobe u filmovima Tár i Volver.

Feud: Capote vs. The Swans – premijera: 31. januara 2024. na FX

Antologijska serija Feud se konačno vraća, a pratiće veliki sukob slavnog Trumana Capotea i žena iz njujorškog visokog društva koje su mu bile prijateljice (The Swans).  Radnja se odvija u Njujorku tokom sedamdesetih, kada je Capote bio na vrhuncu slave, nakon uspeha knjige In Cold Blood.

Kako se priča nastavlja ka Capoteovoj smrti 1984. godine, videćemo kako je izdao nekoliko svojih prijateljca objavljivanjem skandalozne kratke priče iz 1975. La Cote Basque 1965, koja je otkrila sve njihove tajne. Serija će imati 8 epizoda, a nakon premijere na FX će moći da se pogleda na Hulu platformi.

Glumačka ekipa je impresivna. Trumana igra Tom Hollander. Chloë Sevigny igra muzu Andyja Warhola – C. Z. Guest; Calista Flockhart tumači mlađu sestru Jackie Kennedy, Lee Radziwill. Demi Moore je u ulozi Ann Woodward, udovice bankarskog naslednika Billija Woodwarda; a Naomi Watts igra Babe Paley, najbližu Capoteovu prijateljicu.

The New Look – premijera: 14. februara 2024. na Apple+

Inspirisana stvarnim događajima i snimana isključivo u Parizu, serija The New Look prati legendarne dizajnere koji lansiraju monumentalne i istorijske modne kreacije, koji paralelno prolaze kroz horore Drugog svetskog rata. Kako Christian Dior stiče ugled svojim revolucionarnim i fundamentalnim pečatom u svetu mode, tako uspostavljenu vladavinu Coco Chanel kao tadašnje najuticajnije i najcenjenije modne dizajnerke, dovodi u neizvesnost i potencijalnu opasnost.

Uloge Diora i Chanel tumaće Ben Mendelsohn, dobitnik Emmy nagrade, i Juliette Binoche, dobitnica Oscara. Pored njih, glumiće i Maisie Williams (Game of Thrones) kao Catherine Dior – Christianova sestra koja je postala poznata po svom doprinosu u borbi tokom Drugog svetskog rata, na strani Francuske.

U ostalim ulogama moći ćemo da gledamo Johna Malkovicha kao Luciena Lelonga, Emily Mortimer kao Elsu Lombardi i Claesa Banga kao Spatza.

Kaiser Karl – premijera: očekuje se 2024. na Disney+

Biografska serija o Karlu Lagerfeldu, koju su kreirale Isaure Pisani-Ferri i Jennifer Have, biće snimljena na osnovu adaptacije biografije novinarke, koscenaristkinje Raphaëlle Bacqué. Radnja će podići veo sa izuzetne sudbine bivšeg umetničkog direktora Chanela, koji je umro 2019.

Radnja je smeštena u 1972. godinu, na početku velikih ambicija Karla Lagerfelda, kojeg će igrati Daniel Brühl. U to vreme, dizajner je imao samo jednu opsesiju: da postane najomiljeniji francuski couturier. Jedini problem je bio što je u isto vreme njegov glavni konkurent već zauzimao tu ulogu: Yves Saint Laurent.

Od njegovog rivalstva sa Pierrem Bergéom do tragične romanse sa mladim dendijem Jacquesom de Bascherom, preko zabava i dekadencije, otkrićemo skriveno lice Karla Lagerfelda, čoveka koji je bio diskretan koliko i kompleksan, ali sve vreme u očajničkoj potrazi za priznanjem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Disney+ FR (@disneyplusfr)

Pročitajte i ovo: Travel inspiracija: 10 filmova koji će vas transportovati u najegzotičnije destinacije

Naslovna fotografija: instagram.com/mr.woostersdiary

Božica Luković

Comments