Zašto nas toliko fascinira natprirodno? Od davnina su fantastična bića poput zmajeva, vila, čarobnjaka i veštica bila neizostavni deo bajki i priča po celom svetu, zadivljujući i zastrašujući sve one koji su ih čitali i slušali. Dan-danas je situacija ista. Hranimo se ovakvim sadržajima – možda iz razloga jer nam odgovara da bežimo u imaginarne svetove, kako bismo se nakratko odmorili od izazovne svakodnevice. Ako ste zaintrigirani ovakvim sadržajima – na pravom ste mestu, jer smo izdvojili pojedine serije o vešticama u kojima ćete garantovano uživati. Pa, da počnemo…

A Discovery of Witches

Ovo je HBO Max serija koja se često previđa, ali u potpunosti zaslužuje vašu pažnju, pogotovo među witchy fanovima. Priča prati Dianu Bishop, istoričarku i nevoljnu vešticu, koja slučajno otkriva začarani rukopis u oksfordskoj biblioteci Bodlean. Ovo otkriće je uslovljava da se vrati u svet magije kako bi otkrila tajne o magičnim bićima. Pomoć joj pruža misteriozni genetičar i vampir Matthew Clairmont, s kojim formira savez (uprkos dugogodišnjem nepoverenju između veštica i vampira) kako bi pokušali da zaštite knjigu i reše njene skrivene misterije.

His Dark Materials

Ako vas interesuje akcija koja se odvija u više stvarnosti, treba da date šansu His Dark Materials, gde se radnja odvija u nekoliko svetova. Zasnovana je na istoimenoj popularnoj književnoj trilogiji Philipa Pullmana, i započinje u alternativnom svetu gde se sve ljudske duše manifestuju kao životinjski saputnici zvani demoni. Pratimo avanture devojčice Lyre, siročeta koje živi sa naučnicima na Džordan koledžu u Oksfordu, u svetu kojim upravlja Magisterijum (versko i političko telo). Lyra otkriva opasnu tajnu koja uključuje lorda Asriela i Marisu Coulter, i postaje heroina veštičjeg proročanstva koja će promeniti svet. 

Pročitajte i ovo: 7 novih Netflix serija koje možemo gledati u oktobru

The Witcher

Ako je već niste gledali, zdušno vam je preporučujemo jer, pored toga što je originalnija i zabavna, The Witcher odiše omamljujućom atmosferom i seksepilom, terajući nas da je gledamo širom otvorenih očiju, ujedno iščekujući koje čudovište vreba iza sledećeg ćoška. Pratimo zavodljivog vešca Geralta od Rivije (Henry Cavill), koji luta svetom ubijajući čudovišta za novac. Bitne osobe u njegovom životu su princeza Ciri i čarobnica – mag Yennefer od Vengerberga, a njihove sudbine se u toku godina neprestano prepliću, gradeći slojeviti narativ koji gledaoce ostavlja željnim za još…

WandaVision

Samo tri sedmice nakon događaja iz filma Avengers: Endgame (2019), moćna čarobnica (i veštica) Wanda Maximoff i android od vibranijuma – Vision – žive idiličnim životom u predgrađu, u mestu Vestvju kod Nju Džerzija. Oni skrivaju svoju istinsku fantastičnu prirodu, ali dok se njihova okruženja vremenski premeštaju iz dekade u dekadu, par počinje da sumnja da stvari nisu onakve kakvim se čine. Deluje konfuzno, zar ne? Ne brinite, serija usputno sve objašnjava, a ako ste obožavalac Marvel univerzuma, WandaVision je must-watch, pogotovo što direktno uvodi u radnju filma Doctor Strange and the Multiverse of Madness (2022).

Pročitajte i ovo: Najbolje mini serije – preporuka

American Horror Story: Coven

Iako horor žanra, antologijska serija American Horror Story već više od jedne decenije zastrašuje i zadivljuje fanove širom sveta, što čini i sa svojom trećom sezonom pod nazivom Coven. Kao što i naziv kaže, pratimo grupu mladih, ali i zrelih veštica veoma različitih karaktera, koje zajedno žive u sestrinstvu koje uči veštice da prežive u savremenom svetu. Preci Zoe Benson su vešci iz Salema, i njena moć izaziva nasilno krvarenje i smrt svakome s kim ima seks. Madison Montgomery je razmažena tinejdžerska filmska zvezda sa sposobnošću telekineze. Nan čuje misli drugih, a Queenie je ljudska vudu lutka. Školu vodi Cordelia Fox, ćerka najmoćnije veštice svoje generacije – Fione Goode. Naravno, kao i u svakoj sezoni American Horror Story, dešava se niz ubistava, svako originalnije izvedeno od prethodnog, a gledaoci čeznu da saznaju ko će preživeti pokolj.

Pročitajte i ovo: Hocus Pocus 2 – veliki povratak na ljubičastom tepihu

Charmed

The power of three will set us free! Ok, znamo da se vraćamo u prošlost, ali ne možemo da izostavimo seriju o kojoj je cela planeta brujala u toku svih godina emitovanja (1998-2006), donevši nam sestre veštice Prue, Piper, Phoebe i Paige. Iako naivna i prevaziđenih CGI efekata, ne možemo da sporimo da je Charmed interesantna i uzbudljiva, puna avantura i akcije, i zahvaljujemo joj što nas je upoznala sa celim nizom natprirodnih bića iz raznih religija i mitologija. Radnja počinje tako što se Phoebe iz Njujorka vraća u porodičnu kuću u San Francisku kako bi živela sa svoje dve sestre. Kad slučajno otkrije Knjigu senki na tavanu, Phoebe saznaje da su ona i njene sestre najmoćnije sestre na svetu, predodređene da zaštite nevine od demona, veštaca i drugih zlih stvorenja. Sumnjajući da je knjiga legitimna, Phoebe čita njen primarni natpis – ne znajući da je to prava vradžbina, time nesvesno aktivirajući svoje natprirodne moći, kao i one svojih sestara. 

Bewitched

Moramo da pomenemo i klasik – sitkom kom gledaoci duguju priznanje, budući da je veštice oživeo i u savremenom svetu. Bewitched prati lepu vešticu Samanthu, koja se trudi da živi normalnim, uobičajenim životom sa svojim smrtnim suprugom Darrinom i napornom magičnom majkom Endorom. Samanthina porodica ne odobrava njen brak, verujući da je osuđen na propast, pa se neprestano meša u njen život. Serija započinje tako što Darrin postaje žrtva vradžbine, čije posledice stvaraju haos među smrtnicima kao što su njegovi roditelji, komšije, klijenti i šef.

Naslovna fotografija: instagram.com/____yournextsupreme

Dušan Veselinović

Comments