Set-jetting donosi rekordan broj posetilaca mnogim državama, od džungle u Peruu do različitih sela u Severnoj Irskoj. Na primer, Taormina na Siciliji, koja se nalazi na vrhu brda, oduvek je bila jedna od omiljenih letnjih destinacija. Međutim, ovog leta, mnogi njeni hoteli su skoro puni. Zahvaljujući glamuroznoj triler seriji The White Lotus, čija je druga sezona smeštena na italijanskom ostrvu, konkretno u palati Four Seasons’ San Domenico, Sicilija je postala centar zbivanja.

Zašto? Jer su fanovi serije iskoristili lokaciju snimanja serije kao inspiraciju za sledeće putovanje. Baš ta praksa se zove set-jetting. Doduše, Sicilija nije jedina destinacija na koju je uticao ovaj trend.

Šta je set-jetting?

Set-jetting je termin koji je nastao kako bi se opisala aktivnost koja podrazumeva putovanja na lokacije koje su viđene u filmovima i serijama. Sve češće se bira odlazak na takve destinacije, a u 2023. godini je trend u znatnom porastu.

Izveštaj o trendovima putovanja za 2023. godinu otkrio je da su strimovani filmovi i TV serije sada glavni izvori inspiracije za putovanja, što je uveliko nadmašilo uticaj društvenih medija. Na primer, od trenutka kad su snimani filmovi The Lord of the Rings, Novi Zeland od ranih dvehiljaditih privlači fanove triologije.

Kako ovaj trend utiče na turističke destinacije?

Kao što smo pomenuli, u hotelima u Taormini i drugim sicilijanskim gradovima očekuje se rekordan broj posetilaca ovog leta. Uz ovo, Pariz će, takođe, ove godine biti prepun turista zahvaljujući romantičnoj seriji Emily in Paris. Spominje se i jezero Komo u severnoj Italiji koje je vidljivo u dramatičnim scenama serije Succession.

Serije i filmovi su pojačali želju za lutanjem, te je njihov uticaj veliki. Mnoge lokacije, koje se uglavnom ne nađu na bucket listama, postale su poznate zahvaljujući set-jetting trendu.

Drama Bridgerton, čija je radnja smeštena u regentskom periodu, privukla je turiste da posete Veliku Britaniju, naročito zbog arhitekture. Jedna od lokacija bila je palata Hampton Court, nekada dom kralja Henryja VIII, u londonskoj opštini Ričmond. Zgrada je veličanstvena mešavina tjudorske i barokne arhitekture sa 60 hektara uređenih bašti.

Natprirodna komedija Wednesday dovela je do porasta turizma u Rumuniji. Scene su snimane u studijima nedaleko od glavnog grada Bukurešta, te obožavaoci mogu da obiđu setove. Druge atrakcije u zemlji su takođe predstavljene u istoj seriji. Kraljevska železnička stanica u Sinaji, Politehnički univerzitet i kuća Monteoru u prestonici su zabeležili povećan broj posetilaca, posebno mladih.

Film Banshees of Inisherin Martina McDonagha, koji je ove godine nominovan za Oskara u devet kategorija, takođe privlači posetioce da posete eterična, vetrovita ostrva na obali Irske. Tragikomedija snimana je na Inis Moru u Galveju i na ostrvu Ačil u okrugu Mejo.

Pročitajte i: Glamping – luksuzni tip kampovanja koji celo iskustvo podiže na viši nivo

Set-jetting je inspiracija

U Litvaniji su snimane detektivska serija Young Wallander i popularna drama Stranger Things. Glavni grad Litvanije, Vilnjus, pokrenuo je novu pešačku rutu do lokacija na kojima se snimala serija Young Wallander. Obilazak uključuje kuće pastelnih boja i kaldrmisane ulice Starog grada, čuveni zatvor Lukiške i upečatljivu arhitekturu okruga Šeškine iz 1970-ih.

U Severnoj Irskoj postoje ture koje obuhvataju posete studijima u Belfastu gde je snimana serija Game of Thrones. Takođe se mogu obići i Tollymore Forest park koji je za seriju pretvoren u Vinterfel i pećine Kušendun koje su prikazane kao Olujne zemlje.

Kao što smo takođe napomenuli, i Novi Zeland je otvorio vrata za novi talas fanova zahvaljujući novoj seriji Lord of the Rings: The Rings of Power, te su ažurirali svoju turističku ponudu. Do kraja godine posetioci stalnog filmskog seta Hobiton moći će da vide unutrašnjost kuće hobita, dok će putnici u Krajstčerč moći sami da obilaze lokacije na kojima je serija snimana.

Pročitajte još i: Uživajte pod otvorenim nebom: Ovo su najlepša mesta za kampovanje

Naslovna fotografija: instagram.com/fstaormina

Marija Gavrilović

Comments