U svetu seksa postoje uloge koje svi igramo. Nekada se menjamo, a nekada se najlepše osećamo u konkretnoj poziciji. Partneri se u seksu dele u dve grupe: potčinjeni i dominantni. Ne mora uvek da znači da ste jedno ili drugo, uloga koju uzimamo mnogo zavisi od partnera sa kojim smo, ali hajde da vidimo šta znači biti dominantan, a šta potčinjen.

Potčinjeni i dominantni partneri u seksu se sada najviše vezuju za BDSM, ali, primetićete da su ovakve uloge zastupljene i u regularnom seksu. Pod regularnim smatram seks koji ne sadrži nikakvo vezivanje i spenkovanje predmetima po zadnjici, isto tako – ni missionary do zore se ne svrstava pod regularni seks.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Les Parisiennes du monde (@lesparisiennesdumonde)

Primetićete da je u svakom vašem seksualnom činu, jedan od vas vodio igru. Kada upoznate nekoga sa kim želite da imate seks, priznaćete, odmah zamišljate kako će vaš seks izgledati. Da li vidite da ste kompatibilni partneri? Da li biste se predali osobi koja vas privlači ili biste je navodili na seks kakav želite da imate?

Verujem da ste do sada veoma dobro upoznati s tim da ovde praktikujemo razgovor. Dakle, bilo da zamišljate seks sa nekim sa kim dejtujete ili sa nekim ko je možda samo kombinacija, ili one night stand, najbitnije je da razgovarate o tome šta želite. U seksu ništa ne treba da bude tabu, jer je cilj oba partnera da u njemu – uživaju.

Naravno, mnogo možete da primetite u nečijem ponašanju i energiji. Kada počnete da flertujete i razgovor navodite ka seksualnim temama, shvatićete kakva osoba je u vašem društvu, pa ćete moći da stvorite predstavu o tome kako bi izgledao vaš seksualni čin. Ono što je bitno da utvrdite sami sa sobom je – da li ste dominantni ili potčinjeni?

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Joan Martínez (@joanmartinezros)

Kako znate da ste potčinjeni?

Postoji nekoliko situacija u kojima ste se mogli naći i koje vam mogu dati odgovor na ovo pitanje. Ukoliko ste imali seks sa osobama koje su vam govorile na koji način žele da ih zadovoljite, a vi ste to rado radili jer se u toj ulozi najbolje osećate – u tim momentima ste vi potčinjeni, vi ste taj koji sluša.

U drugoj situaciji potčinjenosti biste bili osoba nad kojom se rade određene stvari, odnosno osoba kojoj se pružaju zadovoljstva, ali da to nije tražila. Dakle, potčinjeni ste čak i u momentima u kojima uživate, ukoliko niste tražili od vašeg partnera da tako bude – već je on sam odlučio da vam pruži određeno zadovoljstvo.

Kako znate da ste dominantni? 

Dominantnost se, nažalost, povezuje sa grubošću, što nikako ne bi trebalo da bude slučaj. Dominacija u seksu bi trebalo da se pokazuje, pre svega, ako je partner ok sa tim. Šta god da želite da uradite partneru u toku seksa – prvo treba da ga pitate. Svoju dominantnu stranu pokazujete time što ste osoba koja preuzima inicijativu i koja navodi partnera na stvari koje želi da oseća ili da uradi. Vi pokrećete igru, vi je završavate kada to želite.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Joan Martínez (@joanmartinezros)

Kada su dominantnost ili potčinjenost u pitanju, ponavljam, u regularnom seksu, ne u BDSM-u, ove uloge se često menjaju u toku samog seksa – jer neko uvek preuzme inicijativu da predloži ili uradi određene stvari. Isto tako je potpuno u redu ako ste vi uvek dominantni ili uvek potčinjeni – prosto vam takva vrsta seksa prija.

Ukoliko ste do sada imali seks u kome ste samo vodili ili ste samo bili poslušni – bilo bi zanimljivo da promenite te uloge kako biste mogli da osetite kako je na drugoj strani. Verujte, ako ste dominantni, a pokušate da budete potčinjeni – možda shvatite da nekada želite da svom partneru poslužite kao seks igračka, što može biti veoma zanimljivo.

Naslovna fotografija: instagram.com/lesparisiennesdumonde

Milica Antić

Comments