Nakon mog prethodnog teksta, čija je glavna zvezda Hju Lori (Hugh Laurie), sama od sebe se stvorila ideja da narednih nekoliko tekstova posvetim najpoznatijim i svojim omiljenim Britancima i Britankama. Osim nacionalnosti, svima im je zajednički neverovatan talenat i uspeh u oblastima kojima se bave, kao i mnogi bezuspešni pokušaji da budu imitirani, što se svaki put pokazalo kao nemoguća misija. U slučaju Sajmona Kauela (Simon Cowell), verovatno vam je jasno i zašto.

simon cowel funny face prphtotos 300x225 Simon Cowell – Britain`s Got a BitchU pitanju je jedan od najpoznatijih svetskih muzičkih producenata i kritičara. Široj publici poznat je po ulozi sudije (da ne kažem dželata) za talente u mnogim franšizama. Moja želja je da Sajmona približim publici, ne samo kao sudiju za talente, već kao ličnost i sjajnog producenta.

Dakle, ovaj rođeni Londonac ispoljavao je svoj nadaleko poznat težak karakter još u mladosti. Postoji priča o tome da je radio pomoćne poslove na snimanju filma “Sjaj“ (The Shining), te da je taj posao napustio zbog “velikih neslaganja, kako sa šefovima, tako i sa kolegama“. Uprkos brojnim vezama koje je imao, otac mu je “sredio“ poštarski posao. Od te pozicije, sam je napredovao do ove današnje. Napuštao je kompanije čiji je bio osnivač. Radio je za mnoga velika imena, dok je neka od njih upravo on i načinio velikim. Radio je za medijske i muzičke kuće poput E&S Music, Fanfare Records, Syco Music i td.

Ono što mu sjajno ide jeste “proizvodnja” novih pevača i bendova. Njegov možda najuspešniji produkt jeste planetarno poznati opersko-pop sastav Il Divo. Sačinjen je od trojice operskih pevača i jednog pop vokala, a sva četvorica su različitog porekla. Iako su izuzetno popularni širom sveta, malo ko zna da dolaze iz radionice Sajmona Kauela. Po ugledu na njih, Sajmon im je stvorio i naslednike u vidu dečjeg benda Angelis koji je potukao svu konkurenciju kada se 2006. pojavio.
Ovaj energični Britanac, koji svojom pojavom već godinama zabavlja (ili izluđuje) gledaoce i “talentovane”, nije sasvim namćor, iako se možda tako čini. Poznato je da se već dugi niz godina bavi humanitarnim radom: pomaže ugroženoj deci (kojoj daje priliku da dolaze u bekstejdž emisije “The X Factor”), snimio je promotivni spot u saradnji sa društvom za zaštitu životinja PETA i producirao singl i spot posvećen žrtvama zemljotresa na Haitiju.

Umešao je prste i u filmsku i zabavnu industriju. Pojavljuje se u čak dve epizode serije The Simpsons, jednoj epizodi serije Family Guy i na DVD izdanju filma Šrek 2, dok samog sebe glumi u Scary Movie 3. Jednom prilikom, pobrao je ogromne simpatije publike, zamenivši voditelja Redžisa Filbina (Regis Philbin) u njegovom tok-šou programu. Takođe, njegova učešća u famoznoj emisiji Top Gear, pamte se kao jedna od najboljih.

Simon Cowell Simon Cowell – Britain`s Got a Bitch

Zbog svoje reputacije kao velikog stručnjaka ali i zbog svojih humanitarnih aktivnosti, prošle godine se spekulisalo da će primiti orden koji Kraljica tradicionalno uručuje svake godine (a jedan takav ima i Hju Lori!). No, nažalost, Sajmon nije postao vitez, jer je, kako kaže “sve samo ne pristalica monarhije”. Verovali ili ne, iako (barem meni) sasvim pristojno izgleda za svoje godine, javno je priznao da je koristio botoks. Verio se dva puta, a druga veridba, koja se dogodila prošle godine, i dalje traje.
Iako je opšte poznato da je veliki deo njegove medijske ličnosti produkt treninga i obučavanja od strane publiciste Maksa Kliforda (Max Clifford), njegova ličnost, kako i sam kaže, nije daleko od takve. Tvrdi da po prirodi nije naročito veseo, te da je više puta razmišljao o tome da se podvrgne terapiji. Iako to nije učinio, svojoj terapiji je podvrgnuo nebrojene “talente”. Učestvovao je, što kao sudija, što kao producent, u nekima od sledećih franšiza: američki i britanski Idol, The X Factor, Britain/America`s got talent, American Inventor, Celebrity Duets, Rock Rivals, Grease is the Word i td.

Njegova čuvena uvodna rečenica “I don`t want to be rude, but…“ poslužila je kao naslov za njegovu autobiografiju, ali je pre toga postala poznata po tome što iza nje, uprkos vrlo učtivom startu, sledi neslućena količina uvreda i blago rečeno neodobravanja za osobu kojoj se obraća. Jednom prilikom, kada je napravljen projekat World Idol, bilo je evidentno da svaka zemlja u kojoj se ova emisija prikazuje, pokušava da napravi svog Sajmona. Jedan od meni lično omiljenih momenata jeste njegova preneražena faca kada je Suzan Bojl (Susan Boyle) stupila na scenu i otpevala svoje.

No, kako je to jedna sasvim neuobičajena stvar, mislim da je bolje da tako i ostane. Priznajem, koliko god on bio uspešan i human, nije mi interesantan ni zbog jedne od te dve stvari, već upravo zbog toga što je nadrndan i bezobrazan. Volim ga samo nekako… ovakvog:

Dakle, ukoliko već niste upoznali ovog fenomenalnog, brutalnog čoveka, pogledajte još koji klip, ima ih poprilično. Dok to radite, ja ću bacati novčić i odlučivati o kom svom voljenom Britancu ću pisati sledeći put. Prihvatam opklade!


Andrea Rajić – ljubitelj antičke istorije, kulture i umetnosti. Istovremeno, obožavalac gradskog načina života. Kad bi mogla da bira, život bi joj se sastojao od mode, muzike, književnosti i pozorišta. Interesovanja joj se često proširuju, te se dešava da ne zna šta želi ali uvek zna šta ne želi.

Comments