Svi oko vas se stalno venčavaju – sestre, drugarice, koleginice, komšinice i vi se radujete zbog njih i lepo se provodite na svadbama, kad god imate priliku. Ali, kad ste singl na venčanju najbolje drugarice, to može biti vrlo izazovno. Ne možete da izbegnete taj događaj, ona računa na vas, a možda ste joj i kuma na venčanju. Ne možete da zovete bivšeg momka i glumite da niste singl, jer ona dobro zna vašu situaciju, a ne možete ni prijatelja da zamolite da vam bude plus jedan jer je “glupo”. I ne možete da ne budete anksiozni, jer je to normalno.

Možete, međutim, skupiti hrabrost i osnažiti se i biti sami na venčanju u sasvim pristojnom mentalnom stanju i pozitivnom raspoloženju, jer to dugujete i sebi i svojoj prijateljici. Da se radujete zbog nje, budete joj podrška i uveličate njen veliki dan.

Kako da se osnažite kad ste singl na venčanju najbolje drugarice

Shvatite taj događaj kao priliku da proširite svoj društveni krug

Kad idete sami na venčanje, imate priliku da upoznate nove ljude, možda prijatelje i rođake prijateljičinog partnera, koji su takođe sami. Ovakav stav nije samo način da smirite živce, već i osnaživanje rešenosti da se dobro provedete. Realno, verovatno ćete upoznati one koji su takođe singl na venčanju, a da li ćete se povezati sa njima na dubljem nivou, otvoreno je pitanje, ali i otvorena mogućnost.

Takođe, srešćete i one koje poznajete, a od kojih ste se udaljili i biće vam drago što ih ponovo vidite – to može biti prilika da obnovite druženje. Ako već poznajete singl osobe koje idu venčanje, dogovorite se sa njima da odete zajedno ili da stignete u isto vreme. To će vam svakako obostrano olakšati anksioznost i smanjiti pritisak, a može biti i praktično rešenje za smanjenje troškova poklona i putovanja.

Vežbajte svoje veštine komunikacije

Krenite na venčanje sa idejom da razradite svoje veštine započinjanja razgovora sa nepoznatima. Raspored sedenja vas može dovesti u situaciju da razgovarate sa onima koje ne poznajete i, ako vam je ta pomisao uznemirujuća, spremite listu pitanja i tema o kojima možete da razgovarate sa drugim gostima. Počnite od okruženja, komentarišite dekoraciju, hranu, muziku, lokaciju, tako što ćete istaći nešto što vam se sviđa i što vam je simpatično. Pitajte druge odakle poznaju mladence – to je odličan početak razgovora, koji vam omogućava da prirodno nastavite razgovor i budete ne samo pristojni, već i zaista uključeni.

Izgledajte zanosno kad ste singl na venčanju

Pripreme za venčanje su uzbudljive, koliko i zahtevne i poštujući jedino pravilo da ne bi trebalo da nosite belo, ili pokušati da zasenite nevestu, možete zaista uživati u planiranju i doterivanju. Zakažite manikira i frizera (i šminkera, ako treba), smislite šta ćete obući ili kupite novu haljinu, lepšu od one koju ste nosili na maturi. Koliko često inače imate prilike da obučete svečanu dugu haljinu? Ako kupujete nove elegantne cipele, vodite računa da ih malo razgazite pre venčanja, ili ponesite baletanke ili drugu udobnu obuću da se preobujete kad vam se noge umore ili cipele počnu da vas žuljaju. Ne želite da vas bolna stopala spreče da igrate i pokvare vam provod.

Promišljena priprema i doterivanje vas osnažuju na najvitalnijem nivou – vaše samopouzdanje će biti stabilno, a ta samouverena energija će biti privlačna i zapažena.

Pročitajte i ovo: Stvari koje shvatite kad su svi oko vas u braku

Ostanite prisutni i ne posežite za telefonom

U redu, situacija na terenu nije sjajna – možda vam niko nije zanimljiv, oko vas su stariji parovi sa kojima vam se baš i ne ćaska, najzanimljviji sede daleko od vas, a drugi koji su singl na venčanju izgledaju još povučenije i isključenije od vas i već su „zaboli“ u svoje telefone. Nemojte se povesti za njihovim primerom i ponašati se kao usamljenik i očajnik, usred društva koje se okupilo da podeli radost i uveliča slavlje mladenaca. Možda zaista nikome nije važno da li gledate jedan za drugim smešne klipove sa životinjama, kako bi malo podigli raspoloženje, ili nastojite da se što temeljnije opijete, kako biste pobedili očajanje, ali vi ste bolji (i kulturniji od toga). Ako imate raspored sedenja i ručak ili večera su u toku, uživajte u obroku i sačekajte da društvo počne da ustaje i da se meša. Tada se možete približiti onima koji vam deluju interesantno i sa kojima ste možda razmenjivali poglede; možete igrati, možete ugrabiti priliku da malo sedite sa mladencima i porazgovarate sa prijateljicom… Ukoliko pokušavate da se sakrijete iza telefona, samo ćete se osećati još usamljenije i neprijatnije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Singl na venčanju i na plesnom podijumu

U suštini, ako je muzika zabavna (barem neke pesme će vam odgovarati i pokrenuti vas), niko vam ne treba da se provedete. Izađite na podijum i igrajte kao da ste sami – baš vas briga ko vas gleda. Mnogima treba ohrabrenje da ustanu i počnu da đuskaju (i obično ga nalaze u piću), pa zašto ga ne biste ponudli drugima, svojim primerom? Najhrabriji „razbijači leda“ na svim zabavama prvi posežu za posluženjem, pokazujući drugima da je hrana tu da bi bila pojedena dok je topla, a zatim prvi izlaze na podijum za ples, skaču, đuskaju, tapšu i iz sveg glasa pevaju pesme koje znaju – i nikad ne ostaju sami u tome. Drugi im se brzo pridružuju i slede njihov primer. Odvažite se, čak i ako to nije nešto što inače činite. Odvažili ste se da budete singl na venčanju – podignite to na viši nivo, izazovite sebe i pokrenite zabavu!

Napravite pauzu i prošetajte

Kad više ne možete da sedite za stolom, umorili ste se od igranja, ili vam se muzika ne sviđa, uzmite pauzu od pasivnog ili aktivnog učešća u događaju i prošetajte. Idite do toaleta, prošetajte po objektu, izađite van i obiđite ga, udahnite malo svežeg vazduha. Najveće su šanse da ćete sresti i druge goste koji su se smorili i rešili da uzmu pauzu, da se osveže i možda sretnu nekog sa kim bi porazgovarali. Sve što je potrebno da uspostavite konverzaciju jeste da se osmehnete, da prokomentarišete kako je unutra postalo suviše bučno, ili suviše toplo, a neobavezna primedba „i vi ste izašli malo na vazduh“ ima veliki potencijal da se pretvori u ljubazan, a možda i zanimljiv razgovor.

Setite se da ste došli sa stavom da ostanete na visini zadatka, da super izgledate, da ste očekivali da upoznate ljude i da, ako ste rešili da se provedete, ništa ne može da vas spreči u tome.

Pročitajte i ovo: Zašto je BEZ VEZE biti singl prijateljica

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments