Kako smo zreliji tako se prioriteti menjaju, to je sasvim prirodno. Ali izgleda da je ta razlika najvidljivija pre i posle 25. godine. Ne kažemo da je tako za svaku ženu, ali za žene u mom okruženju i za mene samu, to jeste slučaj. Recimo, sa 20 i 24 sam vrlo slično gledala na dejtovanje i veze, a prošlo je samo četiri godine, i u tom periodu sam počela da na veze gledam znatno zrelije, a ubeđena sam i da mi se pogled na single život neće u velikoj meri promeniti u naredne četiri godine.

Kad si single sa 24 sasvim je normalno da svakog vikenda izlaziš sa društvom. Da su ponekad momci tu, nekad nisu… oni dolaze i odlaze. Tu su razne drame i dramice, muvanja, zaljubljivanja i raskidi. Veze iz ranih dvadesetih ponekad i opstanu, pretvore se u brakove i porodice – to jeste lepo, ali nije toliko često.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CLO (@c__l__o)

To je sasvim ok, dvadesete služe tome da se iživite, da upoznate sebe, da saznate šta hoćete, kakvu karijeru i vezu želite. Dvadesete su za eksperimentisanje. Ali, kako se približavamo tridesetima situacija postaje sve ozbiljnija. Nije zato što mora tako, već zato što smo u prvoj polovini dvadesetih naučili nekoliko stvari.

Pročitajte i ovo: Ove stvari treba da prestanete da govorite svojim single prijateljima

Iza svake single devojke sa 28 godina stoji bar jedna toksična veza. Iz te veze je ona naučila kako veza ne treba da izgleda i kako ona treba da se izbori za sebe. Ta single devojka od 28 godina ne želi da bude u vezi sa bilo kim da ne bi bila sama, radije bi bila sama nego sa još jednim momkom koji ne ispunjava njene standarde, koji zaista nisu toliko visoki kao što svi misle.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CLO (@c__l__o)

Čim imaš neke standarde, neko iskustvo – krug se sužava. Krug je, čini se, toliko uzak da u njega staješ samo ti. A onda ima jedna stvar – pristisak društva na žene da razmišljaju o svojoj plodnosti. Nemaš dečka, čak ni ne želiš decu, ili ih barem ne želiš sad, ali opet razmišljaš o svojim godinama, jer ako ikad želiš da se skrasiš i imaš decu, sve manje vremena ostaje za promašaje u vezama. I svaka žena, makar podsvesno, oseća taj pritisak i to uopšte nije ok.

Zašto dejtovi u kasnim dvadesetim ne mogu da budu ono čemu su namenjeni – zabava i upoznavanje? Zašto mora da se provlači taj pritisak? Zašto nismo samo pametnije i bolje biramo, nego odmah kreću pitanja “A je li imaš nekog gdečka?”, “A kad će dete?” ili “Nisi više tako mlada, moraš da se uozbiljiš”.

Pročitajte i ovo: Šta žene vole kod muškaraca koji imaju tetovaže

Hajde da dozvolimo ženama da uživaju u svom single životu bez griže savesti. Neke od nas su to izabrale, neke traže ljubav i ok je želeti ljubav, ali ta želja ne treba da bude ubrzana otkucavanjem biološkog sata. Pogotovo kada imamo nauku koja je na našoj strani i sa čijom podrškom ne moramo da požurujemo sebe. Lets make dating after 25 great again! Single život u 24. i 28, godini jeste sasvim drugačiji, ali ne mora biti upropašćen pritiskom koji dobijamo od društva.

Naslovna fotografija: instagram.com/c__l__o

Jovana Petković

Comments