Znate kako kažu: Muškarci, ne možemo sa njima, ne možemo bez njih. Pa, izgleda da su se vremena promenila i da možemo bez njih. To ne kažemo samo mi, to kažu brojna psihološka i statistička istraživanja. Postoje podaci da su neudate žene bez dece najsrećnije osobe u Velikoj Britaniji. I to ide kontra tome da žena postaje srećna tek kad se uda.

U brakovima su u proseku srećniji muškarci, a žene sa decom su najmanje zadovoljne svojim životom. Izgleda da žene više ne žele da ispunjavaju očekivanja društva, jer na svetu imamo sve veći broj single strejt muškaraca. Tako barem kaže Psychology today u svojoj studiji.

Strejt muškarci čine čak 62% svih dejting aplikacija, a u ostalih 48% spadaju strejt žene i LGBTQ+ populacija. Mladi i srednjovečni muškarci su najusamljeniji u poslednjih nekoliko generacija. Danas je veća mogućnost da muškarci budu ostavljeni i da ne mogu da nađu partnerke, a pre 30 godina je situacija bila sasvim drugačija.

Pročitajte i ovo: I lepa žena može biti prevarena… jer nije do njenog izgleda

Ne možemo da se ne zapitamo o čemu se radi? Psiholozi pretpostavljaju da je to posledica većih standarda toga šta čini zdravu vezu. Stiglo je dotle da ima više ponuda nego potražnje, zato što su žene postale sasvim ok sa tim da žive svoje srećne single živote, da rade na sebi i budu nezavisne u svakom smislu. One očekuju da njihov partner treba da se ponaša na isti način.

Šta muškarci mogu da urade? Da napreduju! Da ne očekuju više od svojih žena da preuzimaju ulogu njihove majke, da budu sluškinje, da znaju sami da vode računa o sebi, da porade na svojoj emotivnoj inteligenciji i ne plaše se da pokažu šta osećaju. Neka se okrenu ka psihoterapiji, zalečenju svojih trauma, učenju zdravih obrazaca ponašanja, jer samo na taj način će biti u stanju da izgrade zdrave veze.

No, hajde da budemo realni, sve veći broj muškaraca koji su sami ne predstavljaju prostor za napredak veza. Treba da sagledamo i drugu stranu novčića, ovo može biti i potencijalna opasnost. To, naravno, nisu svi muškarci, već drugi kraj spektra. To su muškarci koji postaju nezadovoljni i agresivni sa svakim odbijanjem, koji ne znaju da prihvate žensko “ne”. Tako se otvara prostor da mizoginija raste, jer ti muškarci svu odgovornost svaljuju na žene umesto da rade na sopstvenom mentalnom zdravlju.

Pročitajte i ovo: A da li samo muškarci moraju uvek da prilaze?

Kao rezultat toga imamo sve veći broj mladih muškaraca koji su se okrenuli ekstremima, mizoginiji i povratku alfa muškaraca. Zbog toga imamo influensere koji to ne bi trebalo da budu, kao što su Andrew Tate – koji ima otvorene mizogine stavove, a to podržava i veliki broj mladih muškaraca koji često ne znaju ništa o zdravim vezama i odnosima.

Dakle, kako žene jačaju i više ne prihvataju standarde koje su prihvatale njihove bake i majke, kako su žene sve više u zajednici, kao reakcija na to, jačaju i struje kojima ne odgovara takav stav žena i koji bi da ih “vrati na svoje mesto”. Šta žene mogu da urade? Mogu da nastave da održavaju svoje stadnarde tako što će odbijati momke koji su hodajuće crvene zastavice, tj. svajpuju levo na muškarce koji nisu u stanju da sami napune i uključe veš-mašinu.

Naslovna fotografija: instagram.com/christianhogue

Jovana Petković

Comments