Skandinavska nega kože postaje sve popularnija širom sveta i već može da parira korejskoj ili francuskoj beauty industriji. Skandinavce već dugo prati glas da imaju sjajan ten i to je stereotip koji je zapravo istinit – a može ga potvrditi svako ko je posetio neku od zemalja evropskog severa.

Skandinavke nose minimalno šminke, ali ipak zrače blistavošću i jedrinom. To je posebno interesantno s obzirom na to da skandinavske zemlje imaju mnogo manje dnevnog svetla od ostatka Evrope, njihove zime traju veći deo godine, a lokalci većinu vremena moraju da provode napolju boreći se s vetrovima. Dakle, sve su to uslovi koji su oštri i surovi prema koži, a možda su baš zbog toga Skandinavci razvili delotvorne metode i tehnike nege koje svi možemo da primenimo.

Pa, koji su to faktori presudni za besprekornu kožu Skandinavki? Donosimo ključne savete sa skandinavski skincare režim koji vam može pomoći da poboljšate izgled svog tena.

Hidratacija uvek na prvom mestu

Uprkos tome što su skandinavska leta u proseku topla i prijatna, zime mogu biti brutalno hladne. Stoga je održavanje nivoa hidratacije i snažne kožne barijere najvažnije. Međutim, ne zaustavljaju se na kremi za lice bogatoj ceramidima. Skandinavke koriste odgovarajuća ulja za čišćenje, serume, mistove za lice i maske. One imaju holistički pristup hidrataciji, što znači da mnoge piju tri litre vode dnevno.

Nigde bez SPF kreme

Kada pomislimo na „skandinavsko vreme“, naši umovi automatski misle na oblake, sneg i hladnoću. Ali u stvarnosti, skandinavske zemlje imaju mnogo sunca, i redovno nanošenje SPF kreme je ključno za ten bez oštećenja. Uvek sledite preporuku švedske manekenke Else Hosk i nanesete svoju omiljenu hidratantnu kremu sa SPF-om po celom licu i vratu pre nego što provedete vreme na otvorenom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by elsa❤️ (@hoskelsa)

Umivanje ledenom vodom

Dok većina nas drhti pri pomisli na ledenu vodu, Skandinavke su naučile da prihvate hladnoću. Postoje mnoge prednosti nanošenja ledene vode na kožu – ona smanjuje upalu i natečenost, poboljšava izgled kože, minimizira pojavu proširenih pora i poboljšava površinske bore. Umivanje ledenom vodom u jutarnjoj rutini pomaže u smanjenju znakova nadutosti i upale, zateže pore i poboljšava apsorpciju proizvoda koje ćete kasnije naneti na kožu.

Prirodni i retki sastojci u skincare proizvodima

Skandinavski skincare brendovi formulišu proizvode biranjem najčistijih sastojaka koji potiču direktno iz skandinavskog okruženja. Recimo, koriste vodu iz glečera – kako je iskonski bistra i vrlo bogata kiseonikom, to je neka od najčistijih voda na celoj planeti. A tu je i biljka moruška, čiji su efekti protiv starenja najznačajnije otkriće u beauty svetu u ovoj deceniji. Izuzetno retka i cenjena zbog svog arktičkog porekla, ova retka bobica prirodno sadrži vitamine A, B, C i E, kao i kalcijum i magnezijum. Moruška ima čak četiri puta više vitamina C od cele pomorandže, što pomaže koži da duže izgleda mlađe.

Minimalna šminka

Skandinavke imaju tendenciju da u šminkanju naginju jednostavnosti i minimalizmu. Puder nije nužno obavezan kada je u pitanju njihova rutina šminkanja, a makeup proizvodi koje koriste moraju da budu visokog kvaliteta i minimalističkog dizajna. Nordijske žene više vole da koriste tonirane hidratantne kreme, BB kreme i CC sa korektorom, umesto da nanose deblje slojeve pudera. Rumenilo i konturisanje treba da bude nežno i dobro izblendano, bez oštrih linija, a to se najbolje postiže upotrebom kremastih proizvoda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MATILDA DJERF (@matildadjerf)

Sve potiče od ishrane

Nordijska polja, šume i okeani su prepuni namirnica koje nazivamo “superhranom”. Morska hrana bogata kolagenom i omega-3 masnim kiselinama, kao što je haringa, jeste osnovna namirnica na svakom skandinavskom stolu. Sa ovakvim proizvodima dodatim i u hranu i u kreme za lice, nije ni čudo što su nordijske žene poznate po svojoj lepoti – sve zahvaljujući nordijskoj ishrani. Osim ribe, jedu mnogo voća, posebno bobice, kao i povrća, posebno korenaste vrste poput cvekle, repe i šargarepe. Mleko sa niskim sadržajem masti, jogurt i sir su uključeni u ishranu, ali sve namirnice koje su prerađene i imaju dodati šećer bi trebalo izbegavati.

Pročitajte i ovo: K-beauty nega kože: Najbolji skincare trikovi koje “krademo” od Korejki

Naslovna fotografija: instagram.com/mathildegohler

Božica Luković

Comments