Skandinavski principi uređenja doma su korisni bez obzira na to gde živite, jer kombinuju efikasnost i jednostavnost za stvaranje ravnoteže i harmonije.

Skandinavske tehnike organizacije su pod uticajem principa skandinavskog dizajna, koji naglašava jednostavnost, funkcionalnost i minimalizam. Ove tehnike se fokusiraju na stvaranje organizovanih prostora bez nereda, koji su vizuelno privlačni, praktični i donose osećaj spokoja.

Skandinavski minimalizam je više od trenda u dizajnu enterijera; to je izbor životnog stila koji naglašava svedenost, praktičnost i duboku povezanost sa prirodnim elementima. Takav pristup organizaciji i dizajnu enterijera karakterišu čiste linije, neutralna paleta boja i prijatna atmosfera.

Otkrivamo vam četiri skandi ideje za uređenje i organizaciju životnog prostora, koje preporučuju svetski dizajneri enterijera.

Skandinavski principi uređenja doma – za harmoniju prostora

Lagom

Švedski izraz lagom se prevodi kao “taman prava količina” ili “ravnoteža” – u pitanju je pristup organizaciji i dekoraciji doma koji podrazumeva umerenost i harmoniju, kao i izbegavanje pretrpanosti prostora fokusiranjem na ono što je bitno.

Skandi stil naglašava jednostavne i uredno organizovane enterijere, što generalno dovodi do stvaranja otvorenih prostora koji propuštaju mnogo svetlosti, čineći da deluju prostrano. To nužno ne znači prihvatanje ekstremnog minimalizma; nego bi u svom okruženju trebalo da imate dovoljno onoga što volite. U suštini, lagom znači „ni previše, ni premalo“.

Da biste ovu organizacionu tehniku upotrebili za svoj dom, pregledajte svoje stvari i zadržite samo ono što dodaje vrednost prostoru i donosi radost, uklanjajući ostalo. Lagom, takođe, podstiče savesni konzumerizam, motivišući vlasnike domova da kupuju samo stvari koje su im potrebne ili vole. Investirajte u vanvremenski nameštaj koji izdržava test vremena i prevazilazi trendove u dizajnu enterijera. Uz to, investirajte u nekoliko kvalitetnih predmeta koji imaju jasnu funkciju i mogu imati dvostruke namene, umesto u mnoge nepotrebne stvari koje deluju kao nered. To je posebno važno pri organizovanju malih prostora.

Dostadning

U Švedskoj, dostadning ili čišćenje, fokusira se na organizovanje prostora kako bi se imovina svela na minimum. Tradicionalno, ovaj metod ima za cilj pospremanje nečijih stvari kako drugi to ne bi morali da rade nakon smrti. Međutim, evoluirao je u tehniku uklanjanja nereda koju svako može usvojiti kako bi lakše održavao uredan dom.

Podelite svoje stvari u kategorije kako biste se usredsredili na čišćenje jedne po jedne oblasti. Počnite sa čišćenjem ormara i nameštaja, zatim manjih kategorija predmeta i raznih stvari, i na kraju očistite sentimentalne stvari. Povremeno pregledajte i procenjujte te stavke, jer životne okolnosti se menjaju, a samim tim i vaša perspektiva o tome koje su stvari neophodne i voljene.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @faringsohuset

Ordning och reda

Ordning och reda u prevodu znači “red i organizacija” – ovo je koncept koji naglašava važnost održavanja strukture u različitim aspektima života, uključujući dom. Iako je tradicionalno praksa životnog stila, može se upotrebiti za kućnu organizaciju na nekoliko načina, kao što je redovno čišćenje, da držite sve na svom mestu i pronađete sistematska rešenja za skladištenje.

Koristite modularne police, označene kutije i multifunkcionalni nameštaj da biste maksimalno iskoristili prostor i održali red, i stvorite naviku da uvek vraćate predmete u njihov namenski prostor za skladištenje odmah nakon upotrebe. Koristite pregrade da organizujete fioke i ormare. Na ovaj način možete kategorizovati i skladištiti različite predmete da biste imali jasan pregled svoje imovine.

Hygge

Hygge je danski izraz koji predstavlja udobnost i blagostanje. Hygge se može postići organizovanjem vašeg prostora tako da integriše meke teksture kao što su ćebad i jastuci, toplo osvetljenje i prirodni elementi. Danski stil je prilično klasičan, tako je malo verovatno da će hygge uskoro izaći iz mode.

Ukrašavanje doma kućnim biljkama i prirodnim elementima može dodati dašak svežine u vaš životni prostor, kao i osećaj blagostanja.

Pročitajte i ovo: Vaša oaza mira: Trikovi u dekorisanju doma koji dokazano umanjuju stres

Naslovna fotografija: instagram.com/ettrumtill

Božica Luković

Comments