Poslednji letnji zraci sunca polako nas odovode u neku vrstu nostalgije, ali i strepnje, jer znamo da se bliže sve hladniji dani. To su oni dani kada ćemo više vremena provoditi u zatvorenim prostorima, dobro ušuškani, kada će nam se smrzavati prsti, i to su oni dani kada ćemo retko kada videti sunce, a dan će prekratko trajati. Da, upravo je stiglo to vreme i sasvim je opravdano ukoliko se ne osećaš baš najbolje.

Nedostaje nam vitamin D, nedostaju nam sunčani dani i lagane šetnje, more i kupanje. Ne vredi da celu zimu čekamo sledeće leto ili da žalimo za prošlim. Vreme je da popraviš svoje raspoloženje, jer ipak nam je lakše nego ljudima u skandinavskim zemljama gde su zime mnogo hladnije i traju mnogo, mnogo duže. Poslušaj njihove savete za lepši život tokom tmurnih zimskih dana:

Ljudi u Skandinaviji koriste sve što ih podseća na lepe dane. Koriste sijalicu koja praktično “glumi sunce”, kako bi na taj način uživali u zimskim zracima sunca, doduše veštačkog. Ljudima koji su ovo probali, a ne potiču iz Skandinavije, ovo nije bilo interesantno. Međutim, Skandinavcima i te kako prija.

Zatim, koriste zvuke prirode – u domovima u pozadini. Njima je priroda sve. Mnoge stvari su im uskraćene i naučili su kako da cene sve što im priroda daje. Skandinavci poštuju prirodu mnogo više od drugih naroda u okruženju. Ne bave se toliko materijalnim stvarima, koliko se trude da očuvaju prirodna dobra i da iskoriste sve na pametne načine.

Depresija i depresivno raspoloženje, kao i samoubistva su veoma česta u ovim zemljama. I kako kažu naučnici, to je upravo zbog vremena. Nedostatak vitamina D ima više od 40% Danaca u zimskim mesecima. Zato lekari preporučuju unos vitamina D u obliku tablete, jer se veruje da nam on stiže od sunca i da ga u zimskim mesecima naravno ne dobijamo u dovoljnim količinama. 

Comments