Noć veštica nije jedini dan godine kad na sebe možete da navučete haljinu sa skeletom. Kako bismo što jasnije opisali tendenciju modnih kuća da eksperimentišu skeletom na svojim komadima, potrebno je da se malo vratimo u prošlost, tačnije u 1938. godinu. Tada je poznata dizajnerka Elsa Schiaparelli dizajnirala crnu “skelet haljinu”, što je bio jedan od prvih slučajeva da se u modi predstavi transparentnost, u punom smislu te reči, koja je i trenutno aktuelni trend na modnim pistama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

Ako se za modu kaže da je vezana za površine, onda ova vrsta otkrića tela narušava taj narativ jer se na ovaj način otkriva i ranjivost tela. Možda je spooky sezona tek prošla, ali skeleti ne moraju uvek da se vezuju za strašne kostime i žurke. Danas za vas izdvajam nekoliko dizajnera koji su na veoma kreativan način uspeli da našu unutrašnjost iznesu na površinu i pretvore ih u high couture komade.

Off-White za proleće 2023.

Svet mode je i dalje potrešen smrću Virgila Abloha, i čini se da njegov rad niko ne može da nadmaši. Ipak, Kamara je imenovana za art direktora brenda Off-White u aprilu, i to od strane direktora Andrea Grillija kako bi mu pomogla u daljem usponu modnog brenda. Ovu kolekciju je započeo Virgil, pre svoje smrti 2021. godine.

Pročitajte i ovo: Modna revolucija Vivienne Westwood i njenih korseta

Između ostalog, na modnoj pisti su se mogle videti kombinacije koje otkrivaju telo modela, i idu korak dalje, te otkrivaju i ono što se nalazi ispod kože. Ovo su neki od mojih favorita:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Off-White™ (@off____white)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Off-White™ (@off____white)

Iris van Herpen – couture za jesen 2022.

Ako je neko već vidno pripremljen za metaverse i ispoljavanje unutrašnjeg, to je onda holandska dizajnerka Iris van Herpen. U poslednjoj deceniji, Van Herpen je utabala put za niche modu i futuristički dizajn koji je redefinisao šarm couture mode, kako bi se pokazalo da tehnologija i moda mogu da transformišu način oblačenja.

Kroz ovu jesenju kolekciju proslavila je svoju petnaestogodišnjicu, ali za razliku od drugih dizajnera, nije htela da pokaže svoje arhivske komade. Ovu kolekciju opisala je kao futuristički orijentisanu, inspirisanu posthumanizmom, transformacijom identiteta, metaversom, ali i hiperrealnošću – gde se zamagljuje granica između digitalne i fizičke realnosti.

Schiaparelli couture

Nema takvog couture brenda kao sto je Schiaparelli. Pored svojih ikoničnih korseta za ovu godinu, moramo se prisetiti komada koji je bio prikazan na jesen 2021. godine. Možda vam je najpre poznat po tome što ga je Bella Hadid nosila na crvenom tepihu u Kanu.

Isto tako, na Met Gala događaju 2022. godine, Louisa Jacobson je nosila neverovatnu providnu haljinu sa ogromnim dodatkom od tila, dok su se u gornjem delu nalazile zlatne rekreacije skeleta koje su krasile njeno čitavo telo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

Pročitajte i ovo: Attention: Okhtein x Balmain – kolaboracija na Nedelji mode u Parizu

Moschino – Picasso kolekcija 2020.

Jeremy Scott je za svoju kolekciju iz 2020. crpeo inspiraciju od Pabloa Picassoa i svih njegovih muza. Ideja modela koji će imati ulogu platna dozvolila mu je da se poigra dvodimenzionalnošću. Među ovim neverovatnim komadima jarkih boja našla se i haljina sa velom koja u potpunosti oslikava unutrašnji skelet. Meni je čak zaličila i na kreativno reinventovanje “Corpse bride” kostima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Moschino (@moschino)

Naslovna fotografija: instagram.com/schiaparelli

Nenad Grubanoski

Comments