Sa digitalnom fotografijom i razvojem tehnologije, više nema potrebe da brinemo da li ćemo imati dovoljno memorije za skladištenje. Fotografisanje nije nikad bilo toliko jednostavno kao danas, potreban je samo jedan stisak na telefonu i ono što ste fotografisali automatski odlazi na cloud, gde će biti čuvano koliko god dugo to želite. Zaista, savremena fotografija ima mnogo prednosti, ali štampane fotografije i dalje imaju svoju čar.

Svako od nas kod kuće ima fioku, kutak u ormaru gde drži stare porodične fotografije. To su albumi i albumi vaših baka i deka, roditelja. Tu su fotografije vašeg detinjstva. Sasvim je normalna potreba da te fotografije digitalizujete, a ako nemate skener pri ruci, ove aplikacije će vam biti od velike pomoći.

Google PhotoScan

Google PhotoScan je veoma čest izbor za skeniranje fotografija. Jednostavan je za korišćenje i sve što skenirate direktno ide u vašu galeriju na telefonu. Aplikacija je jednostavna za korišćenje i besplatna, ali oduzima vreme.

Pročitajte i ovo: Tips & tricks za najbolje fotografije sa putovanja!

Zašto? Zato što aplikacija od vas zahteva da napravite više fotografija kako bi ono što skenirate bilo što boljeg kvaliteta. Onda se te fotografije stapaju u jednu kao krajnji rezultat. Kada uključite aplikaciju, videćete četiri kružića iznad fotografije koju skenirate, potrebno je da pomerate telefon iznad svakog kružića kako bi skeniranje bilo potpuno.

To neće praviti problem ako želite da skenirate nekoliko fotografija, ali ukoliko vam je namera da skenirate čitav album, budite spremni na to da ćete skenirati satima. Kvalitet uopšte nije loš, posebno kod fotki u boji, ali one crno-bele su veoma loše ispadale, jer skener ne može najbolje da očita sivu boju.

Microsoft Lens

Ova popularna aplikacija se najčešće koristi za skeniranje dokumenata, ali je veoma dobra i kada su aplikacije u pitanju. Dve prednosti koje odmah primećujemo su da je aplikacija besplatna i da se fotografije automatski uploaduju na One Drive. Dakle, sve što skenirate će biti sigurno skladišteno i moći ćete da imate pristup kada god to poželite.

Sve što je potrebno da učinite jeste da otvorite aplikaciju, poravnate je sa fotografijom koju skenirate, uslikate je i to je to. Najbolji efekat ćete dobiti ako sve skenirate zasebno, to će oduzeti vreme, ali ni izbliza kao sa Google PhotoScan. Imate čak i opciju editovanja, tako da možete da razbistrite ono što ste skenirali. Jedina mana jeste što fotografije koje skenirate neće uvek biti bistre, morate da pazite na osvetljenje i odsjaj.

Pročitajte i ovo: 8 sjajnih mladih fotografa čiji rad bi trebalo da pratiš

Picture Scan App by Photomyne

Picture Scan App se smatra najkvalitetnijom i najbržom aplikacijom za skeniranje. Jednostavna je za korišćenje, možete skenirati više fotografija odjednom, te ih možete iseći u podešavanjima i napraviti zasebne fotografije. Naravno, kvalitet će biti bolji ako skenirate jednu po jednu, ali ovo je odlična opcija ako vam se žuri.

Pročitajte i ovo: iPhone 14 – cena, specifikacije i sve što treba da znate

Možete dodati filtere, rotirati fotke, pa čak i kolorizovati crno-bele. Svi fajlovi se lako uploaduju na cloud, gde će sve što ste skenirali biti sigurno sačuvano. Naravno postoji i caka, ako želite da koristite ovu aplikaciju, morate znati da se ona plaća. Mesečna pretplata je 5, a godišnja 40 dolara.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments