Visoke temperature leti mogu učiniti da se koža oseća, ali i ponaša drugačije. Zbog prekomernog znojenja, dehidratacije i vrućine, koži je potrebna posebna nega, inače se mogu pojaviti različita stanja poput osipa, opekotina od sunca, akni, melazme, tamnjenja i kožnih alergija. Zato izbegavajte ovih 5 skincare grešaka koje se uglavnom prave tokom leta.

Ključan korak je da koži pružimo posebnu negu tokom vrućih meseci, te već sada možete da počnete sa uvođenjem pravih proizvoda u svoju rutinu kako biste izbegli ovih 5 skincare grešaka.

Ne koristite SPF

Zaštita kože SPF proizvodima je ključna jer UV zračenje može izazvati rak kože, a i na licu će se primetiti i znakovi preranog starenja. Stoga, kremu za sunčanje bi uvek trebalo da imate pri ruci, tokom cele godine, ne samo kad ima sunca. Štaviše, prioritet bi trebalo da bude nošenje kreme za sunčanje koja ima visok zaštitni faktor. Preporuka je da se SPF krema nanosi na svaka 2 do 3 sata. Razlog tome je što se efekat kreme za sunčanje gubi, posebno ako duže boravite na suncu.

Izostavili ste hidratantnu kremu iz svoje rutine

Samo zato što ima vlage u vazduhu, ne znači da bi trebalo da preskačete hidratantnu kremu. Pobrinite se da redovno hidrirate svoju kožu čak i ako osećate da vam je koža masnija tokom letnjih meseci. Nedostatak vlage može dovesti do prekomerne proizvodnje sebuma i izbijanja akni. Zato bi idealno bilo da prvo očistite kožu, a zatim da koristite hidratantnu kremu koja sadrži sastojke kao što su hijaluronska kiselina i niacinamid kako bi zaključali sadržaj vode u koži, održavajući je bujnom i mekom. Na tržištu postoji mnogo krema za sunčanje koje su obogaćene umirujućim agensima i antioksidansima koji takođe pomažu u hidrataciji. Stoga, obilno nanošenje kreme za sunčanje umesto upotrebe hidratantne kreme tokom dana može biti i više nego dovoljno.

 

Izbegavate piling

Piling je proces uklanjanja mrtvih ćelija kože i nakupljene prljavštine sa njene površine. Ovaj postupak pomaže u otkrivanju novih ćelija, ali i poboljšava celokupan ten. Mrtve ćelije kože moraju da budu uklonjene, inače mogu dovesti do začepljenja pora. Dakle, ne zaboravite da redovno vršite piling kože, posebno noću jer tokom dana koža može biti osetljiva i podložna opekotinama od sunca. Međutim, svakako se konsultujte sa dermatologom pre nego što počnete da koristite bilo koji piling proizvod. U to spadaju salicilna kiselina, glikolna kiselina i čak mandelična kiselina. Potrebno je da zapamtite tri stvari pre pilinga kože: uverite se da su granule u pilingu lagane, okrugle i male kako ne bi bile previše grube za kožu; koristite kremasti piling i pilingujte kožu najmanje jednom nedeljno.

Koristite šminku koja je teška za kožu

Ako ste se uputili napolje, a pritom nosite jaku šminku kao zaštitu od sunca, znajte da to nije idealna opcija. Ukoliko imate više slojeva na koži, podlogu, korektor i rumenilo, svi ti proizvodi zapravo mogu da začepe pore i dovedu do zagušenja kože. Umesto toga, preporučuje se korišćenje tonirane kreme za sunčanje koja služi kao korektor, a takođe štiti lice od štetnog zračenja. Možete koristiti i BB kremu jer je lagana i obezbeđuje prirodan finiš.

Ne pijete dovoljno vode

Hidratacija je neophodna za zdravu kožu. To se može postići na prirodan način, što obuhvata preporučen dnevni unos vode – 8 čaša i redovnu konzumaciju sezonskog voća. Pored toga, izbegavajte konzumiranje dehidrirajućih pića poput alkohola, čaja, kafe i gaziranih bezalkoholnih napitaka. Kao zamenu za navedena pića, odlučite se za tečnosti koje su bogate elektrolitima poput vode od kokosa i limuna. Zapamtite i da se možete i previše hidrirati, što može dovesti do gubitka minerala, vitamina i drugih mikronutrijenata.

Osim svih navedenih stavki, nekoliko uobičajenih praksi za sprečavanje bilo kakvog oblika oštećenja kože bilo bi korišćenje velikog šešira, nošenje svetlijih tkanina i velikog para naočara za sunce.

Pročitajte još i: Suvi manikir – novi trend koji je i koristan

Naslovna fotografija: instagram.com/skincare

Marija Gavrilović

Comments