Najbolji skincare trikovi za zimu će vam pomoći da sprečite dehidriranost kože dok traju niske temperature. Pošto hladno vreme i centralno grejanje udružuju snage, samo je pitanje trenutka kad će vaša koža osetiti posledice. Možete da očekujete iritaciju, suve fleke na čudnim mestima i neprijatan, zategnut osećaj kože. Zato donosimo savete i pametne trikove koji bi vam mogli biti korisni ako vam se koža pogorša tokom zime.

Skincare trikovi za zimu

Nanesite svoje najhidratantnije proizvode na vlažnu kožu

Zimi je vlažnost niska, pa nam je potrebno što više vlage da zaštitimo barijeru kože. Kada nanesete proizvode na vlažnu kožu, dodajete vlagu (iz vode) i zadržavate je kremom. Ali nema potrebe da se preteruje sa tim. Nakon tuširanja je najbolji trenutak da nanesete hidratantnu kremu. Isto važi i za telo. To je još korisnije ako hidratantna krema sadrži humektante (nešto što zadržava vlagu), kao što su hijaluronska kiselina, poliglutaminska kiselina ili glicerin, koji se obično nalaze u kremama za lice.

Probajte skin flooding

TikTok influenseri vole tehniku nanošenja slojeva, odnosno, skin flooding, a uoči hladnog vremena, pojedini se okreću serumima koji sadrže dva sastojka: poliglutaminsku kiselinu i niacinamid. Zatim završe proces hidratacije hidratantnom kremom ili SPF kremom.

To je, zapravo, prilično dobra ideja, pogotovo ako vaša koža zaista oseća posledice hladnoće. Niacinamid je posebno koristan za barijeru kože jer se zimi ionako poremeti. Međutim, važno je da ostavite malo vremena između nanošenja tako da se sve pravilno apsorbuje.

Izbegavajte greške u čišćenju

Penušava sredstva za čišćenje su delotvorna, posebno za masnu kožu i kožu sklonu aknama, ali pojedini stručnjaci ih ne preporučuju u zimskim mesecima. Ako ih koristite i rade za vas, to je sjajno. Ali za suvu kožu, bolje je da odaberete kremastije sredstvo za čišćenje zimi.

Većina ljudi ne koristi sredstva za čišćenje na način na koji bi trebalo. Mnogi od nas ga ne trljaju na lice u optimalnoj količini i zato ne vide dejstvo. Pokušajte bar minut. Druga greška je nepravilno ispiranje. Trebalo bi da uradite 10 do 12 dobrih umivanja vodom da biste sve to uklonili.

Uložite u mist za lice

Zimi se vaša koža mnogo menja i njeno stanje zavisi od spoljašnjeg i unutrašnjeg okruženja. Zato je nešto poput mista koji možete naneti, a da ne poremeti sve ostalo što ste stavili na lice, poput šminke i SPF kreme, zaista dobra ideja.

Ako ste skloni aknama, možda biste želeli da koristite hidratantni mist umesto kreme. Verovatno je bolje staviti lagani mist koji se lako upija, a zatim naneti SPF kremu za sunčanje preko toga.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jadé Marie (@jadeywadey180)

Probajte skin cycling

Mnogi misle da moraju da prestanu da koriste aktivne sastojke, poput retinola i kiselina za piling, kada je hladnije vreme. Ali, zapravo ih možete koristiti – samo efikasnije i ne tako često. Isprobajte skin cycling, TikTok senzaciju sa obećavajućim rezultatima. Sastoji se od upotrebe retinola jedno veče, piling kiseline veče posle, zatim dve noći korišćenja vrlo jednostavne hidratantne kreme bez ikakvih aktivnih sastojaka, da bi se koža malo odmorila. Zatim ponovite.

Takođe je bolje da smanjite procenat aktivnih sastojaka tokom zime da biste imali koristi za kožu, ali izbegli iritaciju. Na primer, ako dolazite do kraja svog tonera sa 5-7% glikolne kiseline, sledeće isprobajte proizvod sa nižim procentom. Isto važi i za retinol, koji može pogoršati suvu, iritiranu kožu na hladnoći.

Pročitajte i ovo: 6 najvažnijih skincare sastojaka za negu kože tokom zime

Naslovna fotografija: instagram.com/jadeywadey180

Božica Luković

Comments