Da li vas pomisao na skincare rutinu zamara? Sa toliko različitih metoda, mišljenja i trendova koji dominiraju u oblasti nege kože, može biti teško pronaći ono što će vam najbolje odgovarati.

Zbog nepreglednog beauty sveta TikToka i stalne navale trendova koji iz njega proizlaze, rutine nege kože postaju sve duže i duže, iz dana u dan. “Više je više” je vodeća skincare parola, jer se uvek pojavi novi serum, maska, postupak koji garantuje najlepšu kožu. Ako ste umorni od svega toga, vreme je da saznate šta je skinstreaming.

Ovaj beauty trend je fokusiran na pojednostavljenje rutine nege kože na samo nekoliko ključnih koraka. Manje definitivno može biti više kada je u pitanju nega kože, a ako želite vaš režim bude jednostavan, u nastavku otkrijte sve o skinstreamingu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JOSEFINE H. J (@josefinehj)

Šta je skinstreaming?

Skinstreaming je trend koji ima za cilj da smanji broj proizvoda za negu kože koje koristite u svojoj rutini dnevno. Cilj je da se držite najvažnijih proizvoda. Pojedini mogu odlučiti da svedu rutinu samo na proizvode sa više aktivnih sastojaka kako bi dobili više kvaliteta za svoj novac, dok drugi mogu ograničiti broj proizvoda i fokusiraju se na one najvažnije za njihove specifične potrebe kože. U svakom slučaju, cilj je da eliminišete nepotrebne proizvode ili korake u svojoj rutini.

Vaša koža će bolje apsorbovati i imaće veće koristi od manjeg broja proizvoda sa jačim efektom. Više kozmetičkih proizvoda mogu se razblažiti nakon nanošenja u slojevima, ili čak ne mogu u potpunosti prodreti u kožu zbog prekomerne primene. Kada pratite skinstreaming princip nege kože, možete izbeći kombinovanje proizvoda koji se inače ne mešaju i samim tim izbegavate iritaciju. Osim toga, to je način da uštedite vreme i novac.

Benefiti skinstreaminga

Jedna ogromna prednost skinstreaminga je to što ste veoma svesni sastojaka koje nanosite na svoju kožu, tako da, ako imate reakciju na jedan od njih ili ako vam se pojavi problem na licu, mnogo je lakše shvatiti koji proizvod je krivac za to.

Još jedna prednost skinstreaminga je da će vaša koža verovatno postati bolja u upijanju aktivnih sastojaka, što zauzvrat može značiti da ćete konzistentnije videti efekte svoje rutine. Biranje proizvoda za više funkcija eliminiše punu fioku (ili više fioka) stvari koje vam zaista nisu neophodne. Na primer, izaberite hidratantnu kremu koja takođe sadrži SPF ili serum koji uključuje peptide, kao i hijaluronsku kiselinu i vitamin C. Ne samo da je skinstreaming dobra ideja za vašu kožu, već će vam dugoročno uštedeti i mnogo novca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tiffany (@girlgetsglazed)

Mane skinstreaminga

Ako vam se dopada skinstreaming, morate da budete pažljivi kada uklanjate proizvode iz svoje rutine. Postoje sastojci koje je možda dodao vaš lekar da bi rešio određene probleme, kao što su akne, rozacea ili ekcem. Primer bi bio eliminisanje sredstva za čišćenje na bazi benzoil-peroksida ili retinoida kod pacijenata sa aknama. Detaljna konsultacija sa sertifikovanim dermatologom je od vitalnog značaja kako biste shvatili kako tačno da pojednostavite svoj režim nege kože.

Primer skinstreaming rutine

Postoji „sveto trojstvo“ kada je u pitanju skinstreaming – to su proizvodi koje obavezno treba da koristite u svojoj rutini. Oni podrazumevaju SPF kremu, antioksidans i retinol. Takođe bi trebalo da ubacite sredstvo za čišćenje.

Da biste započeli svoju rutinu, prvo očistite kožu nežnim sredstvom za čišćenje – neka formula bude blaga kako biste mogli da koristite više aktivnih sastojaka u daljoj nezi. Sredstva za čišćenje treba koristiti ujutro i uveče, posebno kad nosite šminku.

Odatle možete da pređete na antioksidans po svom izboru, kao što je vitamin C, moćni sastojak koji posvetljava ten, pomaže u bledenju hiperpigmentacije i u proizvodnji kolagena. Da biste sve zaokružili, vaš poslednji jutarnji korak rutine bi trebalo da bude nanošenje SPF kreme. Zaštitite svoju kožu kremom sa najmanje SPF 30. Ako ćete biti napolju ceo dan, odvojite vreme da ponovo primenite kremu svaka dva sata. Ne dozvolite da sunce poništi ono što pokušavate da popravite – savršen ten.

U svoju noćnu rutinu možete dodati retinol, koji će stimulisati proizvodnju kolagena i ubrzati ćelijsko obnavljanje, kako biste dobili svežu, glatku i uravnoteženu kožu.

Pročitajte i ovo: 4 tajne za negu lepote u koje se Francuskinje kunu

Naslovna fotografija: instagram.com/josefinehj

Božica Luković

Comments