Da Grčka nije samo plaža, najbolje nam pokazuju njena božanstvena mesta i skrivene lokacije. Pored mora, ova zemlja nudi i pregršt zadivljujućih horizonata, prirodna bogatstva, vodopade i ušuškane kutke koji nisu poznati turistima. Fotografije pojedinih destinacija nateraće vas da se zapitate da li je zaista u pitanju Grčka. Ova zemlja predstavlja kolevku istorije, pa je generacijama unazad važila za klasičnu letnju lokaciju – i to opravdano. Nakon pandemije i krize izazvane nedostatkom turista širom sveta, pa i u Grčkoj, bilo je savršeno jasno da živi od turizma. To je dovelo do brzog rezultata u poboljšanju infrastrukture i promovisanju održivog razvoja, kako bi se razvile i manje poznate destinacije.

Skrivene destinacije u Grčkoj koje su vredne pažnje

Alonisos, severni Sporadi

Ostrvo Alonisos u severnom Egeju nalazi se u senci svojih poznatijih suseda Skopelos i Skijatos – a postalo je poznato tek 1992. godine, osnivanjem nacionalnog morskog parka Alonisos, prvog u Grčkoj i još uvek najveće “marine” zaštićene oblasti u Evropi. Njegove vode su dom za kritično ugroženu foku mehuraču, kao i delfine, kitove i retke morske ptice. Postoje svakodnevni izleti brodom do 28 ostrva i izdanaka parka, tokom kojih putnici mogu da plivaju sa plaže ostrva Kira Panagija koje, intrigantno, pripada Svetoj Gori. Manastir Device Marije otvoren je za javnost i u njemu žive dva monaha, od kojih je jedan – otac Hariton, ranije bio kuvar u Kamden Taunu u Londonu.

Novitet i turistički mamac je prvi grčki podvodni muzej, savršeno očuvana olupina broda iz 425. godine pre nove ere, koja leži na morskom dnu pored ostrva Peristera. Brod je nosio 4.000 amfora, ili urni za vino, koje mogu videti rekreativni ronioci koji dolaze sa svojim vodičem – što je neobično, jer je obilazak sličnih olupina u Grčkoj zabranjen zbog straha od krađe. Neronioci mogu virtuelno istražiti olupinu broda preko veb-stranice muzeja.

Pored privlačnih morskih parkova i olupina brodova, Alonisos je bogat šumama i skrivenim mestima za kupanje u prozirno čistoj vodi. Postoje samo dva naselja: mirna prestonica Chora i mala prometna luka Patitiri, u kojoj se nalazi većina hotela. Putevi do plaža su iznenađujuće dobri. Leftos Gialos ima ležaljke i dva bara, Kokinokastro poseduje crveni rt čiji se odraz vidi u kristalnim tirkiznim vodama, a Megalos Mourtias nudi veličanstven pogled na Skopelos.

Ioannina (Janjina), Epir regija

Ioannina je glavni grad severozapadnog kopnenog regiona Epira, a okrenuta je prema planinskom lancu Pindus, na obalama jezera Pamvotis. Glavni je kandidat za najlepši grčki grad koji nije primorski, a istakla se početkom 19. veka pod vlašću ozloglašenog Ali-paše.

Iako se 2022. navršava 200 godina od njegove smrti, koja je usledila tokom borbe protiv sultana Mahmuda II, njegov duh nikada nije napustio ovaj grad. Sadašnja tvrđava je obnovljena tokom njegove vladavine, a džamije u kojima se molio, palata koju je sagradio, kao i njegova grobnica, danas su najvažnije gradske znamenitosti. Kao rezultat toga, Ioannina zrači motivima i kulturom iz otomanske prošlosti više nego bilo koji drugi grad u Grčkoj.

Obilazak jezera dužine 19 milja biciklom pruža veličanstven pogled na grad i planine. Do ostrva na jezeru se stiže putničkim brodom, a obilazak ribarskog sela, Ali-pašinog muzeja i sedam vizantijskih manastira takođe ne bi trebalo da propustite.

Na 40 minuta vožnje je Metsovo, planinska prestonica Grčke, koja se graniči sa nacionalnim parkom Pindos. Zimi se koristi kao skijalište, a leti je središte za zavisnike o adrenalinu i turiste sa strašću za planinskim biciklizmom, planinarenjem i raftingom na reci Aos. Kao rodno mesto dvojice najvećih filantropa u Grčkoj, Georgea Averoffa i Michaela Tositsasa, koji su izgradili univerzitete, bolnice i još znamenitosti, ovo mesto nudi izuzetno kulturno nasleđe, među kojim se ističu Galerija grčkog slikarstva i Muzej narodne umetnosti.

Gialova, poluostrvo Peleponez

Većina Grka bi se mučila da pronađe Gialovu na mapi. Ovo malo turističko naselje nalazi se na jugozapadu Peloponeza, južno od popularnijeg velikog odmarališta Kosta Navarino, sa kojim deli istu obalu i regionalne atrakcije, ali ne i visinu cene.

Iz Gialove se do rezervata prirode lako dolazi pešaka, što je definitivno prednost. To je jedno od glavnih staništa ptica u Grčkoj, gde specijalizovani vodiči nude obilaske za posmatranje različitih vrsta. Rezervat je takođe dom strogo zaštićenog afričkog kameleona, koji je jedini primerak ove vrste u Evropi.

U drugom pravcu nalazi se drevni Pilos, u čijim se iskopavanjima otkrila velika palata iz mikenske ere, popularno nazvana kao Nestorova palata – po kralju iz Ilijade. Podignute staze za posetioce omogućavaju temeljno istraživanje, a moderni Pilos je luka koja gleda na Niokastro (novi zamak), impresivnu šestougaonu tvrđavu iz 16. veka.

Druga strana rezervata prirode je takođe impresivna – uz Voidokoiliju, jednu od najlepših plaža u Grčkoj, iza koje se pružaju peščane dine. Pogled iz ptičje perspektive sa ruševina Paleokastra (starog zamka) je i više nego vredan uloženog napora u jednočasovni uspon do ovog skrivenog dragulja.

Pročitajte i ovo: Četiri veličanstvene i priuštive destinacije za putovanje autobusom

Naslovna fotografija: pinterest.com/saltyluxe

Milica Nešić

Comments