Kada razmišljate o tome da napustite stalni posao i postanete slobodni strelac, freelancer, slobodni pisac, najčešće pitanje je finansijsko – kako da se snađete sa neredovnim prihodima različite visine? Odgovor je da prihod ne mora biti neredovan – iako ćete zarađivati različite količine novca na mesečnom nivou, generalno možete znati u kom rasponu se krećete, a prosečno možete zarađivati više nego na redovnom poslu. To može sasvim dobro da funkcioniše, ali treba nešto vremena i napora da stignete dotle.

Da postanete freelancer, slobodni strelac, ostavljajući posao sa punim radnim vremenom, veliki je korak za svakog, bez obzira koliko ima iskustva i samopouzdanja. Potrebno je da se osigurate sa više strana – morate imati fond koji ćete trošiti dok ne počnete dovoljno da zarađujete, a ne možete da ne brinete hoće li se ta ušteda prebrzo potrošiti. Tu su svi nezaobilazni troškovi kao što je kirija, hrana, prevoz, režijski troškovi, kao i najveća briga freelancera – zdravstveno i socijalno osiguranje.

Uz mnogo rada i strpljenja možete dovoljno brzo početi da zarađujete onoliko koliko ste zarađivali na stalnom poslu, pa i više. Strahovi koje imate su realni, ali oni koji su prošli kroz to iskustvo i osamostalili se u radu kažu da im je zarada višestruka u odnosu na prethodni posao. Svakako vam je potreban istraživački duh i spremnost da izađete iz zone komfora, da biste se upustili u ovakvu promenu i preuzeli svu odgovornost za svoju karijeru slobodnog strelca, ali potrebna vam je i logistika i logika, da ne biste usput bankrotirali.

Evo kako da napravite prelaz i postanete slobodni strelac uz minimalan rizik

Napravite portfolio u kome ćete izložiti svoje iskustvo u radu

Naravno da vam je potrebno prethodno iskustvo u radu kojim želite da se bavite samostalno. Ako želite da budete slobodni pisac, pretpostavka je da to niste smislili preko noći, već da ste se time već bavili i dok ste radili regularan posao. Možda ste već nešto objavili, ili ste radili za nekog i imate iskustvo koje možete da predstavite – mnogi klijenti vole kada vide da freelanceri koje angažuju, iza sebe imaju iskustvo u radu. Dobro će vam doći i mreža koja vam može pomoći da promovišete svoj rad i napravite kontakt sa klijentima, a ako ste takvu mrežu već izgradili, to je samo još jedan plus za vas. Teško će vam uspeti ako počnete od nule, bez prednosti koju pruža iskustvo u radu, ušteda i kontakti koje ste već napravili.

Pročitajte i ovo: Saveti za one koji žele da postanu freelanceri

Pronađite klijente pre nego što napustite posao i postanete slobodni strelac

Pronalaženje klijenata i ugovaranje nekoliko poslova pre nego što napustite prethodni posao može dovesti do perioda u kome će se poslovi preklapati, odnosno, moraćete da radite i posao sa punim radnim vremenom i svoj novi posao, ali vredeće da u toku nekoliko nedelja uložite dodatni napor i uveče radite na svojim projektima, da bi prelazak na samostalni posao bio nesmetan i bez većih rizika.

Preporuka onih kojima je ovo uspelo jeste da uravnotežite stalni posao sa slobodnjačkim i nekoliko nedelja radite paralelno, pre nego što napustite posao. Potrebno je određeno vreme da se posao pokrene i čak i nakon što vas klijenti angažuju, mogu proći nedelje pre nego što možete očekivati isplatu. Ako počnete sa freelancingom dok još imate stalni prihod, više ćete raditi, ali ćete smanjiti nivo stresa zbog tranzicije u slobodnjačke vode.

Pročitajte i ovo: Kako da odete na odmor kad ste freelancer

Možete početi sa pola radnog vremena

Slobodni rad, konsalting ili kako god nazivali svoj novi posao, ostaje posao, a on određuje vreme koje je potrebno da ga uradite. Za početak to mogu biti honorarni poslovi koji vas neće angažovati više od dvadesetak sati nedeljno, pa ga možete posmatrati kao posao sa pola radnog vremena. Dobro je da ne počnete punom parom, da biste imali vremena da osmislite novu dnevnu strukturu i rutinu, a zatim, možete razvijati svoje ambicije i prihvatati više posla, a možete i zaključiti da ste sasvim zadovoljni prihodima koje sebi obezbeđujete i kraćim radnim vremenom koje vam ostavlja mnogo više slobodnog vremena.

Neophodno je da imate fond za početak

Ne možete postati slobodni strelac preko noći, to je ozbiljan projekat i životna prekretnica koja zahteva strateško planiranje. Vreme od trenutka kad počnete da razmišljate o promeni iskoristite za stvaranje fonda za hitne slučajeve, koji će vam pomoći da popunite praznine i kupite vreme dok se posao ne razvije. Ovaj fond će vam biti dragocen, jer dok čekate da stignu prve isplate, nećete biti praznih džepova i pod stresom. Teško je biti strpljiv kad ste već odlučili da želite promenu i shvatili šta je ono što želite da radite i čemu želite da se posvetite, ali morate razviti svoje ideje, napraviti ne samo planove, već steći i praktična dostignuća i iskustvo, pre nego što se otisnete u nepoznato. Uspešan i stabilan slobodnjački posao razvija se izvesno vreme (možda nekoliko godina), pre nego što se steknu svi uslovi da napravite prelaz sa stalnog posla na freelancing, sa minimalnim rizicima.

Naslovna fotografija: instagram.com/women_work_attire

Brankica Milošević

Comments