Jennifer Lopez i Ben Affleck su se ponovo našli na meti javnosti, ali ovaj put ne zbog srećnih vesti (kao što je to bio slučaj kada su otkrili da su ponovo u ljubavi), već zbog mogućeg razvoda. Ova informacija je praktično konstrukcija fanova koji se bave svakim detaljem ljubavne veze poznatog para i nije potvrđena od strane Jennifer i Bena, ali je ipak dovoljna da ponovo stavi pod lupu odnos koji se, pri svom prvom pokušaju davne 2003. godine, uništio upravo zbog preteranog mešanja medija i obožavalaca.

U svetu gde su društvene mreže postale dominantan izvor informacija i gde se svaka fotografija i video analiziraju do tančina, slavne ličnosti su neprestano suočene sa izazovom balansiranja između svoje javne i privatne životne sfere. Jennifer Lopez i Ben Affleck, jedan od najpoznatijih parova današnjice, nisu izuzetak od ovog pravila i verovatno i ne očekuju da to budu. Međutim, tračevi o njihovom mogućem razvodu nakon nepune dve godine braka, ponovo su pokrenuli pitanje ― gde se povlači granica između preteranog uplitanja javnosti i privatnog života slavnih?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Xiya💜 (@xiya.jlover)

Jennifer Lopez i Ben Affleck kao samo jedni u nizu okrutno komentarisanih

Par pred hipotetičkim razvodom je samo jedan od žrtava šire javnosti i, nažalost, ovaj ružan trend ne prestaje da biva popularan. Setimo se okrutnih komentara na račun Hailey Bieber i Justina Biebera od kojih su fanovi neumorno tražili dokaz pravih emocija jer nisu želeli da veruju da je moguće da pevač nekoga zavoli više od svoje bivše devojke Selene Gomez.

Čak i sama Selena Gomez trenutno prolazi kroz isto jer je za dečka odabrala Benny Blanca kog njeni obožavaoci ne smatraju dovoljno privlačnim da bi bio u vezi sa pevačicom koju obožavaju. Koliko je ovo neprijatno za par, govori činjenica da Selena neretko brani svoj izbor na društvenim mrežama pokušavajući da objasni ljudima da je Benny zaista najbolja osoba sa kojom je ikada bila.

Potom, Kylie Jenner i Timothée Chalamet koji su još jedan od parova pod konstantnom torturom fanova jer Chalamet navodno nije “tipičan dečko sa kojim bi Kylie bila u vezi”. Ipak, deluje da njih dvoje najbolje podnose pritisak javnosti jer ni jedno ni drugo ne reaguju na komentare koje im ljudi upućuju, već prosto uživaju u svojoj ljubavi.

Zašto ljudima uopšte treba dokaz tuđih emocija?

“Privlače nas određeni odnosi među slavnim ličnostima zbog percepcije da su te slavne ličnosti slične nama – možemo se osećati kao da su nam bliski prijatelji“, kaže ljubavni psihoterapeut Tina Wilson.

“Kada oni koji se smatraju ‘idealnim slavnim parom’ prekinu vezu, na primer, to može stvoriti osećaj očaja i šoka među fanovima, jer im to oduzima nadu za sopstvenu romantičnu budućnost. Zato fanovi navijaju da se parovi slavnih pomire čak i nakon što prođu godine razdvojenosti, kao što su to učinili JLo i Ben Affleck. Upravo taj faktor poistovećivanja sa slavnima stavlja ove odnose pod lupu, čineći nas više zainteresovanim za privatne živote onih koji su deo javnosti.”

Ovaj osećaj, “kao da je slavna ličnost naš blizak prijatelj”, poznat je kao parasocijalni odnos. Stručnjaci parasoijalni odnos opisuju kao jednostranu vezu između pojedinca i slavne ličnosti – fenomen koji su dodatno pogoršale društvene mreže i slavne ličnosti koje objavljuju sve ličnije fotografije i video snimke sebe.

Kako postaviti granice između javnog i privatnog?

Društvene mreže su zaista postale ključni faktor u načinu na koji doživljavamo odnose slavnih. Svaka objava, svaka fotografija i svaki komentar se pažljivo analiziraju, stvarajući lažnu sliku o savršenstvu koju je teško održati u stvarnom životu. Kada Jennifer Lopez objavi romantičnu fotografiju sa Benom Affleckom, fanovi je doživljavaju kao potvrdu njihove sreće i stabilnosti, a kada te objave izostanu, odmah se javljaju spekulacije o problemima u vezi.

Postavljanje granica između javnog i privatnog života je ključ za održavanje mentalnog zdravlja i stabilnosti u vezama slavnih. Parovi kao što su Ryan Gosling i Eva Mendes uspešno su postavili ove granice, odlučivši da drže svoju vezu daleko od očiju javnosti. Eva je čak odgovorila fanu na Instagramu objašnjavajući zašto ne prisustvuju događajima zajedno: “Ove fotografije koje objavljujem mi je komforno da okačim jer su već javne. Nekomfornim smatram izlaganje našeg privatnog života van crvenog tepiha koji vrlo cenimo.“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alma Katarina (@almakatarina)

Ovo je primer kako parovi mogu zaštititi svoju privatnost i održati zdrav odnos uprkos pritisku javnosti. Međutim, ovo zahteva čvrstu odluku i doslednost u poštovanju tih granica, što nije lako kada su u pitanju slavne ličnosti koje su stalno u centru pažnje.

Na kraju, pitanje koje ostaje je kako možemo kao društvo bolje da poštujemo privatnost onih koje volimo da pratimo? Možda je vreme da preispitamo svoju ulogu u narušavanju njihove privatnosti i da naučimo da granice poštujemo, čak i kada su u pitanju naši omiljeni parovi slavnih.

Pročitajte i: Zašto odjednom svi pišu da se Jennifer Lopez i Ben Affleck razvode?

Fotografija: Instagram.com/couturevision

Milana Petković

Comments