Kate Middleton ima rak i zbog izuzetnog pritiska koji je trpela od strane medija i svih zainteresovanih da pročitaju i/ili vide gde se ona nalazi, bila je prinuđena da otkrije ovaj duboko ličan razlog koji objašnjava njeno povlačenje iz javnog života. Zadovoljena konačnim rasvetljenjem misterioznog nestanka princeze od Velsa, javnost je prividno utihnula – makar za sada… Ipak, postavlja se pitanje do kada će zatišje trajati i da li će ljudi konačno ostaviti članove kraljevske porodice na miru, a naročito plemkinje, koje su, čini se, uvek na udaru.

“U januaru sam prošla kroz tešku operaciju abdomena u Londonu. Tada su mislili da je sve u redu, da nije reč o raku. Operacija je bila uspešna. Ali, nažalost, testovi su nakon toga pokazali drugačije”, otkrila je u snimku objavljenom na društvenim mrežama. “Moj lekarski tim je zato preporučio preventivnu hemoterapiju, kroz koju sada prolazim.”

Takođe je objasnila da je oporavak od operacije i suočavanje s ovom neočekivanom dijagnozom razlog zašto se nije pojavljivala u javnosti od decembra 2023. godine. “Kao što možete zamisliti, trebalo je vremena da se oporavim od tako ozbiljne operacije i da počnem sa lečenjem. Ali, najvažnije, bilo je potrebno vreme da sve objasnim Georgeu, Charlotte i Louisu na način koji je prikladan za njih.”

Kate Middleton ima rak – kad će kraj uplitanju u sve aspekte intime kraljevske porodice?

Nema sumnje da je bila hrabra jer je odlučila da javno progovori o temi koja je za svakog čoveka najintimnija, a to je zdravlje. Ali, verovatno nije imala izbora s obzirom na to da je akcenat bio stavljen na navodnu aferu njenog supruga Williama, a objavljeno je i da su zaposleni u zdravstvenoj ustanovi London Clinic pokušali da pristupe njenom zdravstvenom kartonu ne bi li naplatili informacije medijima. Da nije sama obelodanila ovu vest, postojala je velika šansa da bi to učinio neko drugi.

Tema je eskalirala 11. marta, kada je na zvaničnom Instagram profilu princa i princeze od Velsa objavljena fotografija na kojoj su Middleton i njeno troje dece, a povod posta je bila čestitka za Dan majki. Fotografija je prošla kroz više obrada, što je bilo primećeno od strane javnosti. Dan kasnije, novinska agencija AP je naredila uklanjanje fotografije sa svih medijskih platformi, uključujući i The New York Times, što je dodatno podgrejalo pitanje koje je interesovalo ceo svet – gde je Kate?

Da razjasnimo jednu stvar: Kate Middleton radi za Krunu, instituciju koja se finansira iz državnog poreza Velike Britanije. Zato se očekuje određena transparentnost u njenom životu. Ipak, nivo detaljnog praćenja njenog zdravlja postao je jednak nasilnom prelaženju svih granica privatnosti, naravno, pod uslovom da smo granice ikada umeli da percipiramo konkretno u njenom slučaju.

Kada je u pitanju poslednji zdravstveni problem, treba napomenuti da nije tajila činjenicu da je imala operaciju abdomena. Nedostatak detalja oko te operacije doveo je fanove kraljevske porodice do očaja, pa čak i kršenja zakona usled pokušaja medicinskih radnika da plasiraju informacije iz medicinskog kartona princeze.

Sada su sve karte na stolu i jesmo li konačno zadovoljni, ili će mediji nastaviti da je proganjaju kao što su to činili sa drugim ženama koje su deo britanske kraljevske porodice?

Tragična sudbina princeze Diane

Dok razmatramo teror medija nad članovima kraljevske porodice, nemoguće je ne pomisliti na princezu Dianu, koja je bila jedna od omiljenijih članica kraljevske porodice u modernoj istoriji. Ipak, Dianin život bio je obeležen ne samo slavom i divljenjem, već i nečuvenim medijskim pritiskom i invazijom na privatnost.

Od samog početka njenog braka sa princom Charlesom, Diana je bila pod budnim okom javnosti. Njeni potezi, izgled i lični život postali su predmet beskrajne spekulacije i intriga. Bez obzira na to koliko se trudila da održi svoju privatnost, Diana je bila konstantno izložena medijskom linču, što je na kraju dovelo do njene smrti.

Najgori oblik medijske hajke nad Dianom bio je tokom njenog razvoda od princa Charlesa. Njeni intimni odnosi bili su predmet ogromnog interesovanja javnosti, naročito njena veza sa Dodi Al-Fayedom, sinom milijardera Mohameda Al-Fayeda, koja je probudila talas kontroverzi. Njeni pokušaji da vodi privatan život bili su narušeni stalnim praćenjem i senzacionalističkim izveštavanjem medija.

Iako je od Dianinog tragičnog kraja prošlo više od dve decenije, njen primer ostaje upozorenje o opasnostima medijske opsednutosti i nedostatku poštovanja privatnosti javnih ličnosti. Njen život je podsetnik na to koliko je važno da se poštuju granice i integritet pojedinca, čak i ako su oni deo kraljevske porodice.

Princeza Margaret i veto na ljubav

Princeza Margaret, rođena sestra kraljice Elizabethe II, kao i njeni rođaci, suočila se sa strogim pravilima i očekivanjima koja je postavila kraljevska porodica.

Najpoznatiji primer ograničenja koja su imali članovi kraljevske porodice odnosi se na Margaretinu ljubavnu vezu sa kapetanom Peterom Townsendom. Nažalost, njihova ljubav nije mogla da bude ostvarena jer je kraljevska porodica, zajedno sa javnošću, smatrala da bi njihov brak bio neprikladan i loš za imidž monarhije. Ovo je dovelo do velike patnje za Margaret, koja je prisiljena da odustane od ljubavi svog života.

Ova priča o Margaret jasno prikazuje težinu koju su morali da podnesu članovi kraljevske porodice kada su se suočavali sa pritiscima javnosti i medijskim očekivanjima. Dok su se trudili da zadrže dostojanstvo i ugled porodice, oni su često žrtvovali svoju sreću i lične želje.

Večita mržnja prema Camilli Parker Bowles

Camilla, kao druga žena kralja Charlesa, suočila se sa teškim posledicama svog položaja, naročito zbog toga što je smatrana krivcem za krah braka između Charlesa i princeze Diane.

Kamila je bila meta žestokih napada medija i javnosti, koji su je često prikazivali kao prepreku sreći i ljubavi između Charlesa i Diane. Njena prisutnost u životu sadašnjeg kralja često je bila predmet spekulacija i kleveta, pa su je pojedini mediji nazivali “rasturačicom braka” i “uništiteljkom kraljevske porodice”.

Ova večita stigmatizacija Camille jasno pokazuje da javnost ne oprašta kraljevićima i da se sve što je učinjeno, a posebno loše, pamti zauvek.

Linč Meghan Markle i samoubistvo medicinske sestre Saldanhe

Da pitanja privatnosti ne poznaju granice kada su u pitanju članovi kraljevske porodice, govori i podsećanje na slučaj Meghan Markle i princa Harryja, koji su bili pod lupom javnosti od samog početka njihove veze. Kritike, glasine i medijska opsednutost njihovim životima bili su neprestani. Pa čak i u medicinskim situacijama, kao što je to bio slučaj sa trudnoćom Meghan Markle, pritisak i nedostatak poštovanja privatnosti su bili evidentni.

Meghan Markle je obeležena kao “neposlušna” od strane nekih tabloida, a princ Harry, koji je decenijama bio pod budnim okom javnosti, takođe je doživeo neviđen pritisak tokom svoje veze i braka sa Meghan. Njihova odluka da se distanciraju od kraljevske porodice i da započnu novi život u Sjedinjenim Američkim Državama nije dočekana s odobravanjem od strane naroda, naročito u Velikoj Britaniji. Mediji su oštro kritikovali svaki korak para, često pokušavajući da ospore njihovu ljubav.

I nije samo njihova privatnost bila ugrožena, već i životi “običnih ljudi” koji su se pukim slučajem našli u okruženju britanskih kraljevića. U decembru 2012. godine, Middleton je bila primljena u londonsku bolnicu King Edward VII zbog akutnog stanja poznatog kao Hyperemesis gravidarum. Jedne noći, dvojica australijskih radio voditelja su telefonom pozvali bolnicu, pretvarajući se da su kraljica Elizabetha i princ Charles lično. Noćna medicinska sestra, Jacintha Saldanha, odgovorila je na poziv. Zbunjena, slučajno je otkrila detalje o stanju princeze. Nakon što je shvatila da je prevarena, preplavio ju je osećaj sramote i odlučila je da okonča svoj život.

Na kraju krajeva, ovo nije priča isključivo o kraljevskoj porodici jer je njena poruka mnogo veća i važnija. Ona nas podseća na to koliko daleko može otići nezdrava opsesija i koliko malo poštovanja može biti ukazano jednoj podrazumevanoj i konvencionalno dogovorenoj temi kao što su ljudska prava, čak i kada su u pitanju javne ličnosti. Nema sumnje da je Kate Middleton hrabra što je odlučila da javno podeli svoju borbu sa rakom, ali takođe je važno da se postavi pitanje: dokle treba ići u traženju informacija i šta je cena toga? Privatnost nije luksuz, već osnovno ljudsko pravo koje treba poštovati, bez obzira na to ko smo i koliko smo poznati.

Pročitajte i: Kako je Kate Middleton zauvek promenila kraljevsku porodicu

Naslovna fotografija: instagram.com/the_princess__of_wales

Milana Petković

Comments