Za početak, da napomenemo da tekst može sadržati spojlere.

Spisateljica i aktivistkinja za zaštitu životne sredine, Margaret Atwood, napravila je pravu feminisitičku revoluciju, kada je izdala knjigu po kojoj je kasnije snimljena istoimena serija Sluškinjina priča. Kada se pojavio, roman je izazvao oprečne reakcije, s obzirom da obrađuje temu autonomnosti ženskog tela i života. Margaret je, u razgovoru za Time, izjavila da je “pre pisanja knjige sebi postavila izazov da u nju uključi samo one događaje koji su se nekada i negde zaista dogodili.

Kao rezultat toga, nastala je priča o budućnosti koja, nažalost, deluje veoma realistično – ekološka kriza, zabrana abortusa, demonstracije za prava žena i Amerikanci koji beže u Kanadu. Danas, tri i po decenije od nastanka ovog dela, još uvek se možemo zapitati: “Da li je društvo u kojem živimo, oličje utopijskog režima koji je predstavljen u romanu?”

No, kako je to samo fikcija, preći ćemo na stvar. U tekstu pred vama demistifikovaćemo značenje crvenog kostima iz kontroverznog američkog formata: Sluškinjina priča.

Potvrđena je nova sezona

Nakon povratka 4. sezone serije Handmaid’s Tale na male ekrane, mnogi su se pitali da li će serijal doživeti i sledeću sezonu, jer je kraj sezone delovao kao da sluškinje nisu zavšile svoj posao u Gilijadu. Verujemo da nakon poslednje epizode niste ostali ravnodušni i da je u vama izazvala veliku žudnju i anticipaciju za time šta će se desiti sledeće! Otvoreni kraj je započeo različite spekulacije kod fanova, tako da je prvo sledeće pitanje bilo da li će biti nove sezone?

Imamo sjajne novosti za sve fanove ovog serijala – striming platforma Hulu, koja stoji iza ove serije, potvrdila je povratak sa petom sezonom 14. septembra 2022. Prošle nedelje je zvanični Instagram nalog serijala izbacio tizer poster pod nazivom “Some sins can’t be washed away” (Neki grehovi se ne mogu isprati). Naime, striming platforma je najavila specijalnu premijeru od dve epizode koje će početi u sredu, 14. septembra, a koje će svake nedelje pratiti po jedna nova epizoda. 

Sluškinjina priča – kostimi i inspiracija

Verujemo da ste tokom gledanja serije razmišljali o tome da je najprivlačniji deo čitave priče upravo kostimografija. Dizajnerka kostima Ane Crabtree, pred sobom je imala veliki izazov – da oživi haljine koje će vešto ometati slobodno kretanje žena, i porobiti njihov duh. “Morala sam da se izmestim u drugu stvarnost, onu u kojoj ću se nalaziti preko puta žene i njenog prava na individualnost.” – izjavila je Ane Crabtree za Vanity Fair. Tokom tog procesa, ona je istraživala verske i vojne grupe koje su masovno kontrolisale društvo, poput američkih modernih kultova i nacističkih kultova ličnosti.

Ako vam se dopao ovaj tekst, pročitajte i: “Sluškinjina priča” – zastrašujući distopijski klasik za sve generacije

Mračna pozadina

Jednobojne, viskozne bordo haljine imale su za cilj da već na prvi pogled odvoje moćnike od podređenih, međutim, u ovoj informaciji leži tajna: kako se spuštate niz spektrum boja, svaka naredna sadrži sve manje energije, osim u slučaju crvene. Zbog toga je ova boja odabrana kao zaštitna boja sluškinja jer simbolizuje “životnu snagu”, jer je njihova glavna dužnost bila da funkcionišu kao reproduktivni organi. Praktičan razlog zbog kojeg sluškinje nose crveno je prepoznatljivost. Na taj način će se isticati jedna jasna crvena grupacija, pa će sluškinja biti lako uočena ukoliko pokuša da iz nje izađe.

Dizajnerka kostima je htela da kreira odeću za sluškinje koje će izgledati realistično, tako da je svoju inspiraciju pronašla u kultovima i religijskim grupama iz 1900. godina pa sve do danas, uključujući Amiše, danski kult pod nazivom Tvind, i druge. Ane je izjavila da su haljine namerno tanke i šivene od laganog materijala, kako bi lako mogle da lete na vetru, te da žene izgledaju kao “hodajuće materice”, kao i “tekuća životna sila krvi”. Dok su haljine pravljene od laganijih materijala, ogrtači su pravljeni od vune, kako bi dugo trajali. “Dok bi ih nosile, osećale bi se teško. Imale bi osećaj kao da su u osuđene” – rekla je Ane.

Ane je takođe izjavila da je, prilikom odabira boje, nanela više od 1000 nijansi crvene kako bi bila uverena da je crvena dovoljno tragična onda kada je potrebno postići takav efekat, ili dovoljno vatrena, takođe u zavisnosti od konteksta. Odlučila se za boju krvi, aludirajući, kako i sama kaže, na menstruaciju. Ovu metaforu je moguće uočiti i u scenama u kojima sluškinje čoporativno koračaju ulicom, što Ane povezuje sa rekom krvi, kako u kontekstu ženske borbe, tako i u smislu tabuizovanog pojma menstruacije (jer su sluškinje neprestano u drugom stanju).

Inspiraciju za sluškinjine čizme pronašla je u modelu koji i lično nosi, ali im je namenski oduzela pertle, kako ne bi mogle da iz svoje surove realnosti pobegnu u smrt. Ane kaže da su čizme dizajnirane tako da ne postoji mogućnost da pretpostave kroz koje rupice su pertle bile prethodno provučene, što je takođe jedna od formi mentalnog ugnjetavanja.

Ako vam se dopao ovaj tekst, pročitajte i: Feminističke serije koje će vas edukovati i inspirisati

Ako niste obratili pažnju na najvažnije detalje, otkrićemo ih mi. Verna svojoj ideologiji, nije uspela da ne začini kostime subjektivnom porukom. Da li biste mogli da pretpostavite da su bele kapice posmatrane iznutra, zapravo simbol vagine? Ne bismo mogli ni mi. Ali, kada smo malo bolje sagledali, shvatili smo da se radi o jednoj izvanrednoj sublimaciji. “Morala sam da im pružim zadovoljstvo, makar ono bilo i metaforičko. To je moj mali doprinos svetu.” – rekla je Ane Crabtree. Bele kapice koje služavke nose simbolizuju čistotu i nevinost. One im pokrivaju glave, jasno ih odvajajući od ostatka tela (koje je “krvavocrveno”) kao i od spoljnjeg sveta kojem ne pripadaju i koji ne poznaju.

Fikcija ili realnost?

Koliko je ovo delo fiktivno, a koliko realistično, na pojedincu je da proceni. Prava ugroženih manjina su još uvek tabuizovana tema, a tretiranje žene kao inkubatora za rađanje dece je, nažalost, još uvek prisutan patern mišljenja kod velikog broja muškaraca. Imajući to u vidu, zaključićemo da se simbolika kostima nije mnogo udaljila od činjenica.

Naslovna fotografija: instagram.com/handmaidsonhulu

Nenad Grubanoski

Comments