Prošlo je 36 godina otkako je roman “Sluškinjina priča” (The Handmaid‘s Tale) dospela u kanadske knjižare, pa ubrzo, zbog neverovatne popularnosti, i po mnogim zemljama sveta. Ovaj distopijski klasik, koji je iznedrio iz mašte Margaret Atwood, prati Offred, ženu kojoj je ime nadenuo opresivni američki režim budućnosti, dodelivši joj ulogu sluškinje. Sluškinje su prisiljene da rađaju decu za neplodne žene višeg društvenog statusa, imućne supruge Komandanata. Sluškinje su podvrgnute redovnim zdravstvenim testovima i u velikoj meri su nevidljive. Obezbeđenje prati svaki njihov pokret. Da sumiramo, uloga sluškinje je da rađa decu, čisti kuću i ide u prodavnicu po namirnice. 

Offred se priseća života pre nastanka Gileada (opresivnog režima), vremena kad je imala supruga, ćerku, posao. Bila je svedok raspada demokratske Amerike i začetka totalitarne teokratije koja je i dalje na snazi, pa Offred pokušava da se pomiri sa novim stanjem realnosti, ali joj ne polazi za rukom. Prisećanja joj pružaju olakšanje, predstavljaju svojevrsni beg od brutalnosti novog života u kom oseća nelagodnost prema sopstvenom telu. Njen nekadašnji život je prikazan kroz njene prijatelje sa fakulteta, supruga, slobodu. Oni predstavljaju senovite uspomene upečatljive zbog Atwoodine pitke lirske proze u kojoj činjenice prožimaju jedna drugu, dok se istorija čini nebitnom. Offred preživljava baš zbog ovih sećanja.

Žestoko politički i sumoran, ali mudar, a ponegde i duhovit, roman je 1987. godine dobio nagradu Arthur C. Clarke, iako je Atwood jasno naglasila da Sluškinjina priča nije u žanru naučne fantastike. Ona smatra da ništa u režimu Gileada nije inovativno futuristički. I u pravu je. Iako se radnja dešava u budućnosti, oseća se atmosfera srednjeg veka. Neprestana stega. Ono što roman čini zastrašujućim je baš ta mogućnost da ovakvo stanje može biti ostvarivo. Zato svi oni koji ga čitaju osećaju jezu koja prožima ceo organizam. Godine 2019. Margaret Atwood je objavila i nastavak, pod nazivom “Svedočenja” (The Testaments). Radnja romana je smeštena 15 godina nakon Offredine poslednje scene, a uključuje svedočenja tri ženska naratora iz Gileada.

Comments