Prava je retkost danas u moru komercijalnih komedija naći film koji te ostavi bez reči. Od suza do smeha, ovaj film probudiće u vama osećanje koje se teško zaboravlja.

Mi ženska piskarala XXI veka posebno ćemo se pronaći, jer niko drugi do jedne mlade novinarke pisanjem svoje knjige menja živote mnogim crnkinjama koje su radile kao služavke i bile obespravljene na razne načine. Ova drama je adaptacija romana Ketrin Stoket (Kathryn Stockett) koji se godinama nalazi na listi bestselera u SAD-u. Prosto se čini nemogućim da je knjiga, nakon što je odbijena čak 60 puta, ipak našla svog izdavača i postala ovako popularna.

the help1 Služavke

Ove hrabre žene otključale su vrata konzervativnog i rasističkog društva šezdesetih godina prošlog veka

Reditelj Tejt Tejlor (Tate Taylor) zaslužuje sve pohvale, jer je film učinio jednim od najgledanijih proteklih meseci. Budžet od dvadeset i pet miliona dolara, koji je film imao, višestruko se isplatio, a trenutno je zarada oko sto šezdeset miliona.

Glavne junakinje ove drame su Ema Stoun (Emma Stone), Vajola Dejvis (Viola Davis), Brajs Dalas Hauard (Bryce Dallas Howard) i Oktavija Spenser (Octavia Spencer).

Radnja je smeštena u Misisipi šezdesetih godina XX veka. Govori o crncima na jugu SAD-a u vreme kada im ljudska prava nisu bila priznata. Govori o biti žene, i besmislenoj podeli ljudi po boji kože. Svedoči o moći i paktu žena koje su svojom hrabrošću pobedile predrasude.

U tadašnjem rasističkom i vrlo konzervativnom društvu vidimo oholi odnos gazdarica prema svojim služavkama. Likove možemo podeliti na crne i bele, ali nikako po boji kože, već po njihovim osobinama. Vidimo paralelu između gazdarica, koje su previše zauzete svojim društvenim obavezama i tračarenjem da bi vodile računa o domaćinstvu i deci, i služavki koje decu koju gaje vide kao svoju, a osim novca koji teško zarađuju, ne traže ništa više do malo poštovanja.

emma1 Služavke

Ema Stoun je izneverila očekivanja kritičara svojom ulogom

Iako kritičari govore da je Ema Stoun podbacila u ulozi Skiter (Skeeter), jednostavne devojke koja je jedina neudata u društvu gazdarica belkinja, ona iznosi snagu anonimne autorke knjige “Služavke” (The Help) kojom skandalizuje ceo grad, pa i državu. Kako bi uspela da napiše knjigu o autentičnom životu služavki, Skiter je prvo morala da nagovori Ejbilin (Vajola Dejvis) da podeli svoja iskustva sa njom, nakon čega im se pridružila i Mini (Oktavija Spenser), a posle su sve služavke iz grada bile voljne da se pridruže svojim iskazima. Skiter, Ejbilin (Aibileen) i Mini (Minny) su tri hrabre žene, može se reći vodeće uloge, koje rizikuju i krše tadašnja društvena pravila za dobrobit daljih generacija. One su buntovne, snažne, pametne, one se ne mire sa granicama kojima su ih okovali. Naprotiv, ruše ih.

Posebno se istakla Džesika Čejsten (Jessica Chastain) ulogom prelepe Silije (Celia), koja je odbačena zbog ženske ljubomore i koja iz istog razloga jedva uspeva da nađe sebi služavku. Džesika je za potrebe uloge morala znatno da se ugoji, što joj je teško palo s obzirom na to da je vegetarijanka, ali trud se i te kako isplatio, nominovana je za Oskara za najbolju sporednu ulogu. Mini nakon svađe sa gazdaricom, koja je Siliju mrzela iz dubine duše jer joj je preotela dečka, postaje njena služavka. Mini i Silija postaju posebno bliske, jer mlada gazdarica u njoj vidi prijatelja i podršku. Mini unosi komične elemente u film, posebno u sceni sa pitom za zlu gazdaricu, možete naslutiti samo od čega je bila napravljena. Iako se često šali, Minin život nije nimalo lep, trpi nasilje u porodici i stalno je omalovažavaju. Međutim, nesalomivim karakterom uspeva da se izbori sa problemima. Mini, Oktavija Spenser, takođe je nominovana za Oskara za najbolju sporednu ulogu.

viola1 Služavke

Ovim rečima jedna crnkinja, služavka odgajala je devojčicu svoje gazdarice. Vajola je nominovana za Oskara

Hvali se gluma Vajole Dejvis, koja je toliko snažna da sama može izneti poruku priče i koja je nominovana za Oskara za najbolju glavnu glumicu. Vajola je nesrećno izgubila sina, i ne može to da preboli. Vezuje se za devojčicu koju čuva i gaji kao svoje dete. Vajola je prva ispričala svoj tužni život, i na neki način pokrenula ostale služavke da se bore.

Change begins with a whisper. I zaista, pokrenuti ljudska srca, povezati ih i izboriti se za prava, bilo je teško, ali ne i nemoguće. Iskreno prijateljstvo i poštovanje još jednom pobeđuju. Ovo je jedan od onih filmova koji ću rado pogledati ponovo.

Izvor treće fotografije: Dream Works


Milica Stankić je student španskog jezika i hispanskih književnosti. Obožava život, svoju porodicu, ljubav, prijatelje i milion sitnih iznenađenja. Veruje da pravi poljubac i iskren osmeh mogu izlečiti i najtežu bol. Jedina reč koju ne podnosi je “laž”, i teško onom ko je slaže. Kune se u Servantesa i smatra ga genijem svih vremena, duboko veruje njegovim rečima: “La pluma es la lengua de la mente” (“Pero je jezik uma”).

Comments