Šminkanje očiju je mnogima omiljeni deo makeup rutine, a takođe se najčešće odmah primeti na licu. U 2023. godini, era složenih, komplikovanih lookova koji uključuju senku za oči, koji se kreiraju iz mnogo koraka, zvanično je završena.

Kako se trendovi šminkanja generalno naginju ka minimalističkom, skromnom i prirodnom izgledu, ima smisla da trendovi šminkanja očiju prate takav tempo. Prošli su dani preterano razrađenog izgleda očiju, u više nijansi, za koje je bila potrebna čitava paleta senki – a zamenio ga je, na sreću, mnogo jednostavniji za nanošenje, klasični eyeshadow look.

To će biti odlična vest za one koji nemaju 20 minuta da potroše na usavršavanje šminke očiju svakog jutra, ili želju da se “otkotrljaju” na posao sa licem totalnog glamura. Dakle, konačno možete da očistite prekomernu kolekciju paleta i četkica za oči koje ste gomilali pre pandemije. Najnoviji trendovi senki za oči se odnose na lakoću i efikasnost, tako da umesto toga možete da se okrenete kremastim štapićima za oči, višenamenskim proizvodima za kao što su rumenilo i bronzer. Možete čak i pustiti vrhove svojih prstiju da rade posao!

Da bismo vam dali inspiraciju, izdvajamo lake načine šminkanja očiju koje možete kreirati bez pomoći profesionalnog šminkera.

Šminkanje očiju – 7 klasičnih načina

Rumenilo u ulozi senke

Tokom proteklih nekoliko godina, rutina šminkanja je postepeno postajala jednostavnija, pa je sada fokus na proizvodima koji mogu da se koriste za više namena od svoje osnovne svrhe. Kremasta rumenila i bronzeri posebno su savršeni za upotrebu umesto senke — lako se nanose, dugotrajni su i povezuju izgled tako što savršeno dopunjuju obraze.

Monohromatske, jarke senke

Samo zato što je neki način šminkanja očiju lak, ne znači da mora biti dosadan. Krem i tečne senke su idealne za monohromatski eyeshadow look kao što je ovaj. A ako želite da date izjavu ili postanete malo kreativniji, jednostavno se odlučite za smeliju, svetliju nijansu u odnosu na neutralnu.

Suptilan smokey eye

Smokey eye način šminkanja očiju će uvek biti u trendu, ali ovih dana više nije tako intenzivan ili razrađen kao nekada. U stvari, potrebne su vam samo tri nijanse da biste ponovo kreirali ovaj look. Topla smeđa boja se nanosi preko kapka, hladna siva razmazuje duž spoljne linije trepavica, a zatim svetlucava metalik dodaje u unutrašnji ugao oka. Bez mnogo napora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TOBI HENNEY (@tobimakeup)

Mat senke

Baš kao i sjajne usne i farmerke niskog struka, mat senke su još jedan trend šminke iz devedesetih koji se vratio ove godine. To je sjajna vest za one koji traže lak način šminkanja očiju – mat senke se obično mnogo lakše blendaju od svetlucavih i ne dovode do dosadnih šljokica svuda po licu. Da biste učinili da ovaj eyeshadow look bude svež i moderan, koristite nijanse hladnih tonova koje su malo svetlije od vaše prirodne boje kože.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by • (@mollyhoughtonmakeup)

Latte senke

Trend latte šminke je već dobro dokumentovan, ali je lako videti zašto je postao viralan. Ovaj makeup look zasniva se na oslanjanju na smeđe nijanse toplih tonova koje nežno oblikuju, dodaju suptilnu definiciju i stvaraju dubinu, dok i dalje izgledaju prirodno.

Senka kao ajlajner

Ko je rekao da senka mora da ide preko celog kapka? Ovo je vrlo jednostavan look – i još jedan koji se oslanja na multitasking trend šminkanja. Koristite četkicu za ajlajner (namočite je u malo vode za bolji efekat) da nanesete senku sa palete i iscrtate je duž gornje linije trepavica. Rezultat? Samo nagoveštaj boje i/ili sjaja za manje od jednog minuta.

Metalik sjaj

Ponekad želite izgled šminke koji daje samo malo više glamura, ali to ne znači da stvari moraju da budu komplikovane. Svetlucave senke su odličan način da dodate malo više drame bez potrebe za složenim tehnikama blendanja. Kao što ovaj look dokazuje, metalik senka uparena sa smelom cat eye olovkom je vrhunska kombinacija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TOBI HENNEY (@tobimakeup)

Pročitajte i ovo: Naked smokey eye: Kako ga postići i zašto je favorit Hailey Bieber

Naslovna fotografija: instagram.com/tobimakeup

Božica Luković

Comments